Classroomscreen
Classroomscreen és una aplicació gratuïta, que no necessita de cap mena de registre per començar a utilitzar-la. Es tracta d’un escriptori virtual, que compta amb moltes eines, que ajuden a gestionar la classe.
Quadre d’eines de l’aplicació
Només accedir a l’aplicació, apareix un fons aleatori, amb les eines que es poden observar a la imatge:
A) Casa: Permet crear nous escriptoris, que es mantindran mentre tingueu la sessió oberta.
B) Pantalla completa: Amplia l’espai de treball de la pantalla.
C) Configuració: Permet triar l’idioma de la barra d’eines, donar nom a l’escriptori i canviar la posició i el color del quadre que voreja les eines.
D) Eines: L’aplicació mostra només 11 eines de les 19 disponibles, però permet decidir quines es mostraran a la barra d’eines principal i, fins i tot, amagar-les totes, per tenir més espai de treball. Només cal arrossegar les eines inferiors per tal d’incorporar-les a la barra principal.
- 1. Fons: Permet triar el fons entre diferents fotos, fons animats, gradacions de color o aplicar només un color. També admet la utilització de fons personalitzats. En aquest últim cas, resulta de molta utilitat posar una imatge amb els elements fixes de l'activitat (graella d'una sopa de lletres i les seves imatges), com a fons, per evitar que els infants puguin moure elements erròniament.
- 2. Enquestes: Permet realitzar als infants preguntes i votacions. Quan inicieu l'enquesta, heu de triar un tipus de pregunta a través de la configuració. La pregunta pot contenir un màxim de 160 caràcters i hi ha tres tipus de preguntes diferents:
- Opció múltiple: Podeu introduir fins a cinc opcions de resposta per a la pregunta d'elecció múltiple.
- Emoticones: Els infants poden introduir una de les cinc emoticones que millor es corresponen amb la seva resposta o sentiments.
- Veritat / Fals
Hi ha dues maneres de votar. Els infants poden votar de forma remota amb els seus propis dispositius o bé fent clic a un dels botons de votació del panell interactiu. Si es tria l’opció de votació a la pantalla, es recomanable canviar al mode focus, mentre els infants voten, d’aquesta manera, tots els altres botons de la pantalla (que poden distreure) no són visibles. Mitjançant la configuració de l'enquesta, podeu indicar si les respostes són visibles i si la votació és oberta o tancada. També, es pot trobar una drecera per a aquests botons a la mateixa eina. Això, ofereix la possibilitat de fer ajustos ràpids, sense obrir-hi la configuració. Hi ha tres maneres de mostrar els vots. Podeu triar entre un gràfic de barres, un gràfic circular o un gràfic en forma de donuts.
- 3. Nom a l’atzar: Un cop introduïda la llista de noms, l'aplicació triarà un infant de forma aleatòria. Es pot decidir el fons de la finestra, animar o no els noms, eliminar o no el so i si un cop triat un alumne, desapareix o no de la llista. Si es fa el registre d’un compte bàsic, es poden desar fins a tres llistes de noms i si es marca una llista amb l'estrella, com a preferida, aquesta llista es seleccionarà automàticament. Una solució per tenir les llistes a mà, és copiar-les i enganxar-les des d’un document de text.
- 4. Codi QR: Només cal introduir la URL o bé la paraula o frase que es vol mostrar al QR. També, es pot introduir un títol i triar-ne el color del tema.
- 5. Nivell sonor: Permet mesurar el nivell de so, si el panell interactiu compta amb un micròfon integrat. Primer, haureu de permetre la utilització del micròfon. Si teniu diversos micròfons, podeu seleccionar el micròfon que voleu utilitzar amb aquesta eina. Es pot triar el nivell de sensibilitat del micròfon, el soroll màxim permès i també si voleu que soni una campaneta, quan es superi. Si encara hi ha massa soroll, després de 15 segons, es tornarà a sentir la campaneta.
- 6. Imatge: Pujar imatges en format PNG, JPG i GIF. Aquesta eina, permet rotar les imatges, utilitzant dos dits o clicant a sobre dels botons.
- 7. Text: Permet escriure text amb el teclat i decidir el tipus font, la mida, el color,… També, es poden aplicar enllaços. Es pot canviar el tema de l’eina (fons i estil del full) que, fins i tot, pot quedar transparent.
- 8. Dibuix: Permet dibuixar amb el dit amb un llapis o un pinzell, esborrar, moure el llenç per revelar una altra part de la composició, refer/desfer els canvis i dibuixar línies (rectes, puntejades, discontinues), quadrats, cercles, ovals i fletxes. Amb el pinzell, podeu fer línies que suportin la pressió del tacte i, amb el llapis, línies amb un gruix fix sense sensibilitat a la pressió. Manteniu premuda la tecla Majúscules per fer un cercle precís. Es pot canviar el tema de l’eina (fons i estil del full), que fins i tot pot quedar transparent i també permet aplicar plantilles al fons (quadrícula, pauta Montessori, pentagrama, rellotges en blanc…
- 9. Símbols de treball: Es poden utilitzar de marcar les pautes i tempos de treball de la classe de manera gràfica. Hi ha 4 opcions: Silenci, xiuxiueig, pregunta al company i treball en equip. Es pot activar i desactivar l'efecte de so. Quan estigui activat, sentireu un efecte de so subtil, quan canvieu el símbol.
- 10. Semàfor: Pot tenir una funció similar a l’eina de nivell sonor, però per aplicar de forma manual. Permet triar el model de semàfor.
- 11. Temporitzador: Permet gestionar el temps a l’aula. Podeu triar entre 13 tipus d’alarma i decidir nombre de repeticions de la mateixa durada. Un cop finalitzi el temporitzador, es sentirà el so i el temporitzador es repetirà automàticament, amb la mateixa freqüència que s'estableixi el nombre de repeticions. Té tres dissenys diferents. El disseny per defecte mostra el temps restant i un indicador al costat esquerre. Si reduïu l'amplada de l’eina, s'amagarà l'indicador. Si reduïu més l'amplada, l'indicador tornarà a ser visible i el temps estarà dins de l'indicador.
- 12. Rellotge: Té tres dissenys diferents per triar, analògic, digital i tots dos. El rellotge digital es pot configurar amb 12 o 24 hores. Es pot configurar una alarma a una hora específica, amb 13 sons diferents.
- 13. Calendari: Té dos dissenys diferents. El calendari del mes actual i el que mostra la data d'avui. Amb els botons de fletxa al costat del mes, podeu canviar al mes anterior o al següent.
- 14. Daus: Hi ha de diferents tipus: amb números, amb punts i amb colors. Es poden llençar, a l’atzar, fins a 3 daus alhora.
- 15. Incrustar: Permet inserir un codi embed, per tal de fer servir una aplicació i, si és possible, interactuar-hi. El podeu fer servir amb presentacions de Google, Canva, PowerPoint, Genially…
- 16. Creador de grups: Facilita la feina del professorat creant grups amb infants aleatoris. Es pot decidir el nombre d’integrants del grup i la mida de lletra. A continuació, s’haurà d’introduir la llista de participants. Un cop creats els grups, podreu donar-li un color a cadascú, canviar el nom del grup i tindreu l’opció de tornar-los a barrejar. També, hi ha l’opció de tornar a barrejar els integrants o bé els podreu canviar manualment un infant de grup, arrossegant-hi el seu nom. La icona del cadenat permet bloquejar l'infant en aquest grup, per tal que romangui al seu grup, sense tornar-se a barrejar.
- 17. Cronòmetre: Permet controlar el temps d'una activitat, té l'opció de millorar els temps perquè es desen els resultats fent clic a la bandera a "Lap (volta)" o “Split (fraccionat)”. També, podeu posar el comptador a zero.
- 18. Videocàmera: Es pot projectar a la pantalla el que es veu per la càmera web. Primer, se li haurà de concedir el permís d’utilització. Si s’han connectat diverses càmeres web, es pot seleccionar una font de càmera diferent, mitjançant la configuració de l’eina. Els dos botons del costat esquerre de l’eina permeten girar la imatge de la càmera horitzontalment o verticalment.
- 19. Vídeo: Es pot veure un vídeo de YouTube introduint la seva URL, sense la interrupció dels anuncis. Per optimitzar aquesta eina, el mode de focus és molt adequat. Opcionalment, també es pot fer que el vídeo sigui a pantalla completa amb la icona de "pantalla completa", a la part inferior dreta de l’eina.
A més a més, cadascuna de les eines permet ser eliminada, ampliar la seva mida, moure-la per l’escriptori, ser duplicada o podeu destacar-la a la pantalla, amb el focus. Podeu tenir tantes eines obertes com vulgueu, i podreu consultar el seu nombre, des del mateixa barra d'eines amb el botons Edit i Mostrar comptadors.
E) Paginació: Crea noves pàgines dins del mateix escriptori.
Propostes didàctiques a partir d’aquesta aplicació
1. Fons:
- Variar el fons, en funció de la UDI que s’estigui treballant.
- Posar-hi la foto de grup.
- Afegir un GIF animat un dia de festa o en una ocasió especial. No e´és convenient abusar-ne, perquè distreu.
2. Enquestes:
- Conèixer com es senten els infants.
- Per saber el grau de satisfacció dels infants (emoticones), per valorar quin dels racons o ambient els han agradat més (elecció múltiple), si han gaudit o no amb una activitat (veritat/fals).
3. Nom a l’atzar:
- Donar el torn de paraula o l’ordre de participació en una activitat.
- Decidir l’ordre de les cançons que volen escoltar.
- Indicar les accions que han de realitzar: caminar a peu coix, tocar la paret, saltar amb els dos peus,…
4. Codi QR:
- Visitar una pàgina web de la UDI que s’estigui treballant o per accedir més ràpidament a una pàgina de jocs interactius.
- Posar un missatge secret, que els alumnes han de llegir.
- Crear una pista per a un joc d’escapament digital.
5. Nivell sonor:
- Control del nivell sonor de la classe, aconseguint l’autocontrol de les veus dels infants.
- Com a mesurador d’aplaudiments. El públic pot aplaudir el participant 1 i després el participant 2 i després comparar quin candidat ha tingut els aplaudiments més forts.
- Fer pràctiques de control de veu, a nivell individual.
6. Imatge:
- Comentar les imatges.
- Fer sèries, duplicant les imatges.
- Rotar una imatge, per copiar la posició d’un model donat.
7. Text:
- Comentar les imatges.
- Escriure paraules i/o frases.
- Escriure les instruccions per realitzar una activitat.
8. Dibuix:
- Dibuixar diferents camins, amb colors variats utilitzant el llapis (rectes, puntejats, discontinus), un altre infant els haurà d’esborrar amb la goma, seguint la línia.
- Crear composicions artístiques amb les formes, línies i colors de l’eina.
9. Semàfor: Cada infant ha de tenir un dispositiu mòbil, amb el semàfor en mode focus:
- Per fer valoracions d’un tema o de la classe pels infants.
- Per realitzar votacions.
- Per indicar el nivell d’entesa d’una explicació.
- Per mostrar el progrés de l’activitat.
10. Temporitzador:
- Per marcar la finalització d’una activitat.
- Per indicar el canvi de racó o ambient.
11. Rellotge:
- Indicar quan falta per un canvi d’activitat (hora del pati), amb el moviment de les agulles.
12.Videocàmera:
- Utilitzar-la com a mirall per realitzar activitats d’imitació, maquillar-se, disfressar-se…
- Per desxifrar un missatge escrit, en mirall, en un document de paper, fent servir el botó de gir de la imatge.
13. Vídeo YouTube:
- Veure vídeos sense la interrupció dels anuncis.
Combinant diferents eines de l'escriptori virtual
Podeu crear activitats molt interessants i creatives combinant les diferents eines d'aquesta aplicació i, fins i tot, amb els infants més grans podeu intentar que preparin una part de les activitats.
A la presentació següent, trobareu una mostra del que podeu crear: