Programari lliure per a les pissarres digitals interactives (PDI)
Cada pissarra digital disposa dels seu programari propi. Nosaltres treballarem des d'un programari lliure perquè es pot utilitzar el mateix en tots els models de pissarra digital. D'aquesta manera es poden importar i exportar els materials elaborats, sigui quina sigui la PDI. I també ajuda als mestres que han de canviar d'aula sovint o bé d'escola, ja que poden trobar sempre la mateixa interfície. Només cal tenir el controlador (drive) de l'equipament per poder calibrar la pissarra i fer que la superfície sigui interactiva.
El programari lliure que permet la instal·lació i ús en totes les pissarres digitals és l'OpenBoard.
OpenBoard és un programa de codi obert i gratuït que es pot utilitzar en qualsevol pissarra digital interactiva, projectors o altres sistemes de projecció interactiva.
Permet interactuar sobre una pissarra o superfície de treball escrivint, enganxant, dibuixant, subratllant o afegint objectes especials (vídeos, mapes, regles…). També permet desar i exportar els resultats.
Podeu fer la descàrrega de la versió 1.5.4 a (i segons el sistema operatiu del vostre ordinador): http://openboard.ch/download.html
Es realitza la descàrrega i la instal·lació. Demana l'idioma de la instal·lació.
Durant la instal·lació us demana si voleu una icona del programa a l'escriptori per facilitar l'accés. Us recomanem que ho activeu. Les poques instruccions textuals del programa les veureu en l'idioma en el que teniu configurat l'ordinador.
Amb el llapis òptic o bé la mà es pot utilitzar com una pissarra convencional, combinant els botons de Color i Línia. També es pot esborrar, o bé posar un fons a triar entre diferents opcions.
Podeu saber el comportament de cada botó passant el cursor per sobre i llegint el text alternatiu. O bé, ja veieu que són icones molt intuïtives.
Proposta per treballar una imatge d'Internet amb la pissarra digital
Quan a l'aula esteu parlant d'animals felins, una manera molt senzilla d'utilitzar la pissarra digital és fent que un nen o nena acabi un dibuix. Per exemple, a partir de la cara d'un lleó, amb les eines de la pissarra s'ha de fer el cos. A la pissarra pot haver un sol infant i la resta d'alumnes (millor en petit grup) pot ajudar en la realització del dibuix, sota les preguntes o orientacions de la mestra.
Per posar la cara a la pissarra, podeu escollir-ne una de coneguda que tingueu desada a l'ordinador on teniu la PDI o bé fer-ho a partir d'un cerca a Google.
Des de la pantalla inicial de l'OpenBoard, aneu a Web, a la part dreta de la barra de les icones del menú:
Des de l'opció d'escriure la URL, escriviu google.com/images. En el cas que la cerca l'hàgiu de fer des del Bing, l'enllaç directe a la cerca d'imatges és https://www.bing.com/?scope=images. Per tant a la URL podeu escriure bing.com i a la part superior esquerra teniu l'enllaç a Imatges (o Imágenes).
Amb la pantalla de les imatges de Google oberta dins del programa OpenBoard, escriviu lleó a la cerca. Seleccioneu la triada conjuntament per retallar-la a continuació.
En aquest punt seleccioneu l'eina Captura part de la pantalla en la caixa d'eines:
Retalleu el cap que hi ha a la dreta (no cal ni anar a la pàgina d'origen). Un cop tingueu la zona seleccionada, apareix l'opció del lloc on cal posar aquesta zona retallada:
En escollir Afegeix a una pàgina nova, la zona seleccionada passa de web a tauler de la pissarra digital. Podeu col·locar-la a un costat o al centre de la pissarra (segons alçada dels nens i si voleu fer més elements d'acompanyament a la figura) i la podeu engrandir o reduir clicant a sobre i des del requadre que apareix envoltant la figura. Finalment, per més seguretat que la imatge no s'activi sense voler i es mogui, activeu el botó del triangle i bloquegeu la imatge a la pantalla de la pissarra.
Feu clic fora de la zona activada. Escolliu el llapis de la paleta d'estris, el color i la línia. Ja es pot acabar la figura!
Podeu tornar a Web i escollir una altra fotografia. Si la voleu a la mateixa pàgina, un cop triada seleccioneu l'opció Afegeix a la pàgina actual.
Per veure tots els dibuixos que van fent els alumnes, cliqueu a la icona Documents.
Trobareu totes les pàgines que estan fent. Es guarden automàticament. Així i tot, aquesta activitat no cal desar-la, i podeu tancar sense guardar, a l'igual que esborreu els dibuixos que fan els alumnes a la pissarra convencional. L'interessant és el procés de l'activitat.