JamBoard

Jamboard és una pissarra digital interactiva i virtual, desenvolupada per Google i que es treballa amb Google Workspace. Qualsevol usuari XTEC té aquesta aplicació tant al Drive com en la darrera versió del Meet.

En aquest capítol, trobareu el funcionament d'aquesta pissarra que, per les seves funcionalitats, la seva interfície senzilla visualment i per la facilitat que suposa tenir-la dins de les eines del vostre correu XTEC, és molt útil. També, és un gran servei a l'hora de fer-la servir amb la PDI o el panell interactiu de l'aula.

Podeu utilitzar aquesta pissarra virtual, a les vostres classes, a les sessions de videoconferència on l’infant ha de fer treball col·laboratiu i també en les vostres reunions d’escola. Podeu accedir al recurs directament des del vostre navegador preferit, a través del compte de la XTEC o Gmail i fent clic als nou puntets on hi ha totes les aplicacions de Google (Drive, GoogleDocs,…). També és possible la instal·lació als dispositius mòbils, mitjançant una app Android o iOS.

No cal que els infants es registrin, si abans s’han configurat correctament les opcions para compartir-la. Dins de les opcions, també podeu triar que puguin llegir o bé editar (aquesta opció no és aconsellable a educació infantil).


Què significa una eina virtual?

  • Realitat virtual: actualment aquest tipus de realitat no tangible està integrada de forma dinàmica i significativa en la vida quotidiana dels infants, tant a la llar com a l'escola.
  • Ús social: aquesta pissarra ofereix un espai de participació on cada infant accedeix des de la seva expressió, creació i comunicació amb els altres infants.
  • Motivació: la pissarra interactiva afavoreix l’ús natural de la tecnologia com construcció de coneixement, fent que els infants es plantegin preguntes ("per a què serveix aquest botó?"), formulant-se hipòtesis ("potser serveix per esborrar"), i trobant múltiples respostes i explicacions. La competència digital docent i la intuïció de la mestra ha de fer possible que els infants acabin coneixent les funcionalitats de la pissarra interactiva, el que pot motivar accions i situacions sorprenents que incentiven l’imaginari i curiositat infantil.
  • Interactivitat: acció-reacció. Si l'infant vol fer quelcom hi ha d'actuar damunt la pantalla.
  • Aparença intuïtiva: l’infant descobreix activament el significat i la funcionalitat de les icones i els botons que té a l’abast. Jamboard té un disseny on s'identifica fàcilment el seu significat.
  • Reptes col·lectius: amb la finalitat de trobar sentit i rellevància a l’ús de la pissarra més enllà de l'aula, les propostes educatives han de portar implícites tasques col·laboratives, compartint pensaments, idees i significats amb altres aules o infants.

Utilitats

Entre d’altres utilitats, l’aplicació permet:

  • Escriure i dibuixar amb el llapis òptic, que s'inclou amb la pissarra.
  • Cerca a Google i inserir imatges o pàgines web. Utilitzeu imatges PNG, amb fons transparent, per aconseguir un millor resultat estètic.
  • Arrossegar i canviar la mida del text i de les imatges amb els dits.
  • Desar la feina al núvol.
  • Dibuixar un quadre, un estel, un gat o un drac. La tecnologia de reconeixement d'imatges convertirà els vostres esbossos en imatges d'aspecte professional.
  • Compartir jams amb els vostres col·laboradors/es. Fins a 50 persones poden treballar alhora en una mateixa jam (pissarra), mitjançant un enllaç o bé amb persones i grups.
  • Presentar Jams en temps real a través de Meet, cosa que permet compartir fàcilment o fer connexions amb el món real.
  • Compta amb un historial de versions, per tal de saber quina ha estat l’activitat real de cada usuari i permet fer còpies de les diferents versions.
  • Cada jam pot tenir fins a 20 marcs.

Aquesta pissarra estaria molt indicada amb els infants més grans que podrien realitzar activitats de dibuixar, assenyalar, incorporar imatges, classificar, relacionar, marcar les diferències… Com ja hem dit, aquesta pissarra permet realitzar totes aquestes tasques de forma col·laborativa.

Un cop acabada la feina, podeu descarregar la jam com a imatge o amb un PDF.


A continuació, podeu veure en els vídeos les novetats que incorporen les últimes actualitzacions:

Novetats Jamboard


  • Posar una imatge com a fons personalitzat.
  • Fixar elements en una imatge, com a fons, per tal que no es puguin moure.
  • Utilitzar animacions. Podeu utilitzar les que incorpora l’aplicació Canva, descarregant-les com a GIF o bé cercant els GIF animats des del navegador.

Si voleu aprofundir en el tema, podeu consultar aquest que ofereix un tutorial pas a pas, en format vídeo. També, podeu consultar l'enllaç al Centre d'assistència tècnica de Jamboard.


En aquest apartat teniu una mostra de 19 activitats de tipologia diversa, recollides en aquest Exemple d'activitats, perquè us feu una idea de les possibilitats del recurs. El fitxer només és lectura, però podeu fer-ne una còpia per editar-lo i adaptar-lo a les vostres necessitats.

Aquest és el contingut: https://jamboard.google.com/d/1DyiGhNo9EhtCGHI3eslvjE98c_Jq-pVqHTZ9G77bQbs/viewer


En ocasions, serà més adient la creació de jams d'una única temàtica, donat que l'aplicació només permet la inclusió de 20 marcs.

Un exemple de jamb temàtica podria ser la de d'aquest exemple “L'ou o la gallina”, on cada marc està relacionat amb el tema i els infants poden realitzar diferents tipus d'activitats: un problema visual, un sudoku, recórrer un laberint,… Aquí teniu una selecció de les activitats incloses, el fitxer només és lectura, però podeu fer-ne una còpia per editar-lo i adaptar-lo a les vostres necessitats.

Aquest és el contingut: https://jamboard.google.com/d/1cVQ2ZM1QpgBLPf1UomwljvMVzZBG8EpMdiyF0g2q7Hw/edit?usp=sharing


Per introduir el joc, es pot projectar el vídeo “La gallina Ponicana i Cada dia al dematí”, on es veu com aquestes aus es relacionen amb el seu entorn (especialment interessant per als infants més urbanites) i. de pas. també podran passar una bona estona aprenent aquestes boniques cançons del cançoner popular català.


És molt interessant, tenir SEMPRE una còpia de la jam original, per si després la voleu tornar fer servir, donat que els infants remenaran, faran canvis i després us costarà més tornar-la a recuperar a l'estat inicial.