La pissarra digital interactiva (PDI)
La pissarra digital interactiva és un sistema integrat generalment per un ordinador, un videoprojector i una pantalla amb un dispositiu de control de punter o de sistema tàctil, que permet projectar en una superfície interactiva continguts digitals en un format idoni per a la visualització individual o en grup. Disposa d’un programari específic per a la gestió del maquinari i per a l’elaboració i visionat de les seqüències didàctiques i de les activitats que es portin a terme in situ.
Es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció, en alguns casos, de forma tàctil i, en altres i depenent del fabricant, amb el suport de punters i altres perifèrics amb connexió directa o sense fils (infrarrojos o bluetooh).
La instal·lació bàsica a l’aula
A les aules dels centres educatius, juntament amb la instal·lació bàsica d’una pissarra digital o PDI que consta d’un ordinador, un videoprojector i d’un tauler interactiu, s’hi afegeix el sistema de so i un kit de control multimèdia que en facilita l’ús per part del professorat.
A les aules d'educació infantil es fa del tot necessari que el tauler interactiu estigui a l'alçada de l'alumnat, bé posant-lo a 40 o 50 centímetres del terra, aproximadament, o bé recolzant una tarima perquè els nens arribin sense problemes:
Alçada de l'alumnat
![]() | ![]() |
Font: La PDI a P5, de l'escola Bac de Roda (Barcelona) https://www.youtube.com/watch?v=Zxq66rwNECw | Font: La asamblea en educación infantil (3 años A) de l'escola Tierra de Pinares, de Mojados (Valladolid) http://www.youtube.com/watch?v=P0cLeAn1mO0 |
Tarima
![]() | ![]() |
Font: 3 infantil, de l'escola Alcúdia (Mallorca) http://www.youtube.com/watch?v=S6ZvY9S0L8g | Font: La asamblea en la PDI, de l'escola Gran Vía (Madrid) http://www.youtube.com/watch?v=iZEdeQrA9Kc |
Per utilitzar aquest sistema amb tota la seva potencialitat cal que l’ordinador tingui instal·lat sempre el programari de gestió del tauler. Cada marca de tauler té el seu propi programari de gestió, que possibilita accedir a tots els processos d’interactivitat del dispositiu.
El programari de gestió sempre se serveix amb el tauler, però també es pot descarregar des del web del fabricant, previ registre, i disposant d’un número de sèrie del producte.
Abans de començar... calibrar
La primera operació que s’ha de realitzar, quan l’ordinador ha detectat el tauler, és Orientar o Calibrar o Alinear. Amb aquesta operació es defineix quina és la superfície de treball del tauler. Aquesta superfície sol coincidir amb les dimensions de la imatge projectada pel videoprojector.
Aquesta operació, que serveix perquè hi hagi precisió en la resposta del mateix, s’ha de realitzar prement amb el dit o amb un punter electrònic sobre el punt de calibratge o centre de destinació que es va indicant (marcat amb una creu). Segons el programa poden haver 9, 16 o 25 punts per prémer.
Orientar, Calibrar o Alinear és una operació que s’ha de realitzar sempre que el tauler o el videoprojector s’hagin mogut de lloc (el que acostuma a passar en les pissarres que es mouen de classe en classe). També convé de realitzar la calibració de tant en tant perquè les pissarres digitals interactives, amb l’ús continuat solen desalinear-se i perden una mica de precisió, que es recupera si es realitza de nou l’operació.
Programari específic de les pissarres digitals
A més del programa que es necessita per poder calibrar la pissarra i fer que la superfície sigui interactiva, cada model té un programari específic que s'ha d'instal·lar seguint les instruccions que es donen en el procediment d'instal·lació.
Cal tenir en compte que no sempre es pot exportar o importar els materials elaborats entre els diferents models.
Tots els programaris tenen unes característiques generals, una sèrie d’eines i aplicacions per interactuar amb allò que es mostra en pantalla i executar altres aplicacions.
Les eines bàsiques presents en el programari de les pissarres digitals es poden classificar en:
- Eines de notes: llapis, marcador, llapis de color, text…
- Eines d’edició: per tallar, copiar, enganxar, esborrar…
- Eines de creació i de gestió de pàgines: pàgina nova, endavant, enrere, plantilles, classificador de pàgines…
- Eines de presentació: zoom, ombra de pantalla…
- Eines de gestió: crear i desar arxius, exportar a altres formats (pdf, imatge, pàgina web…)…
- Altres eines: enregistrar i reproduir, teclat virtual, galeria d’imatges…