El panell interactiu
El panell interactiu és un aparell que combina la tecnologia tàctil d'una tauleta amb la funcionalitat educativa d'una pissarra i que està dissenyat per reaccionar al contacte amb la seva superfície.
Aquest dispositiu, que comença a ser una realitat a les aules de les escoles catalanes, obre una finestra al món i posa a l’abast del professorat i dels infants tot un ventall de possibilitats: imatges, sons, Internet… També aporta la immediatesa de l’actualitat: les notícies, la predicció meteorològica,… i ofereix la possibilitat d’establir relacions amb l’entorn mitjançant la videoconferència amb d’altres centres, entitats, personatges rellevants… Conèixer les seves característiques i funcionalitats donarà molt de joc a l’hora de plantejar les activitats diàries i ajudarà a treure més profit dels recursos digitals existents i, sens dubte, transformarà la manera d’aprendre dels infants.
Però... Quins avantatges tenen els panells interactius, davant d’altres opcions?
- Projecta la imatge, sense necessitat d’un canó de projecció, aparell que ha demostrat tenir una vida relativament curta, sobretot pel que fa a les bombetes i el seu recanvi.
- No projecten l’ombra de la persona que hi interactua.
- No cal calibratge ni neteja de filtres.
- La pantalla té molta nitidesa i permet visualitzar el que es projecta a una distància superior. No cal tancar llums ni persianes, per gaudir d’una òptima visualització.
- Incorpora el seu propi sistema de so i, per tant, no calen altaveus.
- Es pot fer servir sense connectar-hi cap ordinador, si així ho desitgem. Podeu connectar, amb o sense fils, qualsevol dispositiu.
- Tot el seu contingut es pot manipular amb les mans, punters o esborradors digitals.
- Ofereixen una major interactivitat. Podeu utilitzar diferents recursos educatius i interactuar, des dels diferents dispositius, de forma simultània i independent: vídeos, animacions, eines d’escriptura,…
- Permeten l’opció de la portabilitat.
Els panells poden per portàtils o bé estar fixats a la paret. A les aules d'educació infantil, es fa del tot necessari que el panell interactiu estigui a l'alçada de l'alumnat, bé posant-lo a 40 o 50 centímetres del terra, aproximadament, o bé recolzant una tarima perquè els nens arribin sense problemes.
Font de la imatge: Escola Josep Maria Madorell (Molins de Rei)
Activitats
Amb aquest dispositiu es poden realitzar activitats com les que es detallen, a continuació:
- Activitats grupals: Escoltar música, audiollibres, veure vídeos i imatges,…
- Interactuar: Amb una pantalla de fins a 20 punts de contacte, tot el grup podrà aportar les seves idees sobre la pissarra. Els objectes es poden rotar, canviar de mida, girar,…
- Escriure o dibuixar: Anotar, escriure o dibuixar sobre l’aplicació pròpia del dispositiu o sobre un document del panell o obert des de l’ordinador, utilitzant el punter o bé un dit, el palmell o el puny. Poden ser diversos: pàgines web, PDF, vídeos,…
- Comunicar: Es poden realitzar videoconferències, si se l'incorpora una videocàmera o bé es realitza, amb l’ajut d’un ordinador o dispositiu mòbil.
- Desar i reutilitzar: Podeu desar les anotacions o dibuixos d’un document dins de la memòria interna del panell, dins un dispositiu de memòria o bé en una aplicació en el núvol.
- Capturar la pantalla: Amb aquesta funció, es pot fer una captura total o parcial de la pantalla, per a una posterior utilització de la imatge: Fer jocs de buscar diferències, sopes de lletres, puzles, sudokus,…
- Aplicacions interactives: Podeu aprofitar les existents a Internet, les que instal·leu al panell o al vostre ordinador i les creeu vosaltres, és clar!
- Connexions sense fils: Permet compartir la pantalla d’un ordinador, tauleta o telèfon mòbil i compartir les pantalles de manera simultània i controlar les pantalles que es comparteixen.
A continuació, trobareu unes eines que seran d’utilitat per dinamitzar les sessions de les vostres aules:
Temporitzador
El temporitzador ajudarà els infants a tenir consciència del pas del temps d’una forma visual. El podeu utilitzar a l’hora de plantejar jocs, per marcar el temps de resposta…
Al web Stopwatch en teniu uns quants per triar-ne.
Ruleta
Aquest recurs el trobareu al web Wheelofnames.
Us ajudarà en la gamificació de les activitats que plantegeu.
Una de les utilitzats és la de posar el nom dels nens i nenes, per tal donar el torn de paraula. L’aplicació permet introduir els noms dels infants i triar l’opció de mantenir-los durant el joc o bé d’eliminar-los, segons com vagin sortint elegits.
Un altre exemple, seria el d’introduir el nom o imatge dels personatges de contes per repartir-los entre els alumnes o bé triar el conte que han d’explicar. També podria servir per ampliar vocabulari, imitar emocions,….
El funcionament és molt senzill. Heu d’escriure o bé copiar/enganxar la llista dels noms un a sota de l’altre. Podeu seleccionar que s’ordenin de forma alfabètica o bé aleatòria. També podeu introduir-hi imatges.
Feu clic a sobre de la ruleta per tal que giri. En acabar, podeu prémer a sobre del botó TANCA, si voleu mantenir-hi totes les opcions introduïdes o ESBORRA si voleu que hi desaparegui la tria actual.
Control del nivell sonor de l'aula
Bouncy Balls: Ajuda a monitoritzar el nivell sonor de l'aula. Un cop activat el micròfon, els elements animats salten en funció del soroll. Si hi ha suficient silenci, les boles no es mouen o es mouen subtilment. En canvi, quan hi ha molt de xivarri es mouen massa ràpid i avisa que cal reduir el volum. Permet ajustar la sensibilitat del micròfon i el nombre d'elements a la pantalla. Les boles mòbils són d'allò més divertides: pilotetes de colors, emojis, números, bombolles o ulls.
Més informació...
Podeu ampliar la informació i descobrir els nous recursos, que proporcionen els fabricants de Promethean i SMART Technologies, dins de les Aules Obertes d’Odissea:
Curs: Aula Oberta: PROM_AO - Panells interactius Promethean - dotació any 2021 (xtec.cat)
Curs: Aula Oberta: SMART_AO - Pantalles digitals SMART - dotació any 2021 (xtec.cat)
Aplicacions
Livewoksheets és una pàgina web en línia que permet transformar les fitxes imprimibles (doc, pdf, jpg…) en fitxes interactives, amb exercicis autocorrectius, fet que ajuda en l'estalvi de paper i facilita la feina al mestre. Les fitxes interactives aprofiten els avantatges que ofereixen les tecnologies aplicades a l’educació: poden incloure sons, vídeos, exercicis d’arrossegar i deixar anar, unir amb fletxes, selecció múltiple… i, fins i tot, exercicis amb àudio, que els alumnes han de completar utilitzant el micròfon.
Podeu utilitzar Liveworksheets per crear les vostres pròpies fitxes interactives o utilitzar les que han compartit altres mestres. Disposen d’una col·lecció de milers de fitxes interactives que abasten molts idiomes i àmbits. Si compartiu els materials que creeu amb la resta de la comunitat educativa, ajudareu a fer créixer un banc ampli de recursos didàctics..
Podem enllaçar les fitxes l o bé incloure-les directament al blog o entorn virtual d’aprenentatge (Moodle, Classroom,..,), el que facilita l’ensenyament-aprenentatge virtual.
Animated Drawings és una aplicació molt intuïtiva i divertida que permet animar els personatges dibuixats a mà pels infants, d'una forma espectacular. És important que el dibuix del personatge tingui els braços i les cames separades del cos, que estigui pintat i sense fons perquè funcioni correctament. Després d'ajustar els punts de moviment, cada infant pot triar entre diferents tipus d'animació i aplicar-la a les seves creacions. En acabar, es podrà descarregar en format vídeo.
Podeu donar veu a aquest personatge, amb alguna eina d'edició d'àudio com ara l'Audacity i fer-lo servir per crear vídeos, per iniciar un joc d'escapament digital,…
Jocs infantils Pum és una pàgina web de divertits jocs educatius en principi pensada per fer ús del teclat, ratolí o punter, que també es pot utilitzar amb els panells interactius.
Incredibox és una aplicació de música que permet crear la teva pròpia música, amb l'ajuda d'un alegre grup de cantants. L’alumnat podrà triar el seu estil musical entre 8 atmosferes impressionants i començar a gravar i compartir la seva barreja. L'aplicació és gratuïta però amb funcions limitades. És una app visualment molt atractiva i molt senzilla d’utilitzar, que donarà ales a les inquietuds musicals dels nens i nenes, que gaudiren, sens dubte, d’una experiència musical divertida i interactiva.
Bufar bombolles i molinet és l'aplicació d'una activitat interactiva amb la que els infants poden fer bombolles o fer rodar el molinet amb la respiració o el tacte, amb l'ajut d'un micròfon. Permet triar el color del molinet i de les bombolles i també canviar el paisatge. Estupenda per fer activitats de buf!
Birthday Cake és una aplicació que permet celebrar de forma interactiva l’aniversari dels nens i nenes. Poden:
- Triar entre quatre tipus de pastissos.
- Especificar la seva edat i els números de les espelmes canviaran en conseqüència.
- Triar el color de les espelmes, que es mouran i parpellejaran a mesura que moveu el dispositiu (si es fa servir amb un dispositiu mòbil). L’acte d’encendre i apagar l’espelma s’ha de fer manualment, però és molt realista.
- La musiqueta de la cançó és molt agradable i es pot posar o treure.
Sand Draw és una divertida aplicació que permet escriure i dibuixar sobre sorra de platja o crear un paisatge estiuenc, a partir d’objectes predissenyats (petxines, petjades, insectes,…). Aquesta aplicació, pot estimular els infants a verbalitzar algunes de les vivències que han tingut durant el període vacacional. I si volen crear un nou dibuix? Una onada esborrarà la seva creació, el que li dona un efecte màgic.