Creació d'un blog a XTECBlocs

Anatomia d’un blog

L'estructura d'un blog està formada per:

Capçalera: la formen el nom o títol del blog i pot anar o no acompanyada d'una imatge identificativa. Aquesta part avança al lector/a les característiques i l'estil del blog.

Article, entrada o post: és el cos central del bloc, on s'escriu periòdicament el que es vol transmetre als lectors. Pot ser tan curt o tan llarg com es vulgui, encara que en un blog d'aula el millor és escriure tres o quatre paràgrafs com a màxim. Les entrades apareixen en ordre cronològic invers (en accedir al blog, el primer que es llegeix és l'últim que s'ha publicat). Generalment, el peu de l'entrada està format pel nom de l'autor/a, la data de publicació, la categoria amb què s'ha etiquetat i l'accés als comentaris. Per a un blog educatiu, els comentaris són potser la part més important, ja que permeten a les famílies i a la resta de la comunitat educativa deixar-hi la seva opinió, complementar l'article amb noves informacions, reflexions i enllaços que, en definitiva, fan del blog un servei de debat i de creació conjunta. Cada article té un permalinks, que serveix per enllaçar un article de manera que, encara que el contingut de la pàgina principal canviï, estarà accessible directament des d'aquest enllaç. Com a la pàgina principal es van acumulant entrades, van desapareixen per sota.

Barra lateral (sidebar): els blogs poden tenir-ne una o més, encara que no és recomanable usar una estructura o plantilla amb més de dues columnes en total. La barra lateral és el lloc on s'insereix el contingut bàsicament estàtic (cercador intern que permeti al lector cercar contingut dins el blog, relació de pàgines estàtiques del blog, categories amb les quals estan etiquetats els articles, llista d'enllaços a llocs d'interès, altres blogs, etc., widgets (ginys) que complementen el bloc…

Peu de pàgina: per col·locar dades de caràcter fix, com per exemple: contacte directe amb la persona o equip de persones que fa el manteniment del blog, adreça, telèfon i altres dades del centre, i enllaços a comptador de visites del blog.

Comencem...

Com a mestres del sistema educatiu a Catalunya es pot crear un blog dins del servidor de XTECBlocs. L'únic que és imprescindible és ser usuari/ària de la XTEC.

A continuació aneu a crear un blog a partir de les nocions bàsiques que ofereix XTECBlocs (adaptació del WordPress) com a plataforma i eina senzilla de publicació.

Accés al panell d'administració

Per crear un blog, en aquest curs ho fareu des de l'Espai de proves.

Des del botó/paraula Entra només cal identificar-se dins de XTECBlocs (http://blocs.xtec.cat/), amb el nom d'usuari/ària i contrasenya XTEC.

(L'Ajuda és el manual que serveix de guia per crear el blog. A més, dóna tota la informació sobre les diferents incrustacions que es poden posar en els articles)

En el procés de creació del blog és important recordar (o anotar) l'adreça del blog (URL) i també l'adreça d'administració del mateix. Les dues són coincidents, però en el cas de l'adreça d'administració s'afegeix wp-admin a l'adreça del blog.

Per escriure el Nom del blog, solament estan permeses lletres en minúscula de la a a la z, sense accents, i números.

El títol del blog es pot anomenar igual (escrit com un text, amb accents, majúscules i espais) o amb un altre nom.

Ja a dins del blog, s'accedeix al panell d’administració (adreça d'administració del blog). Una manera senzilla i alternativa d'accedir-hi és fent clic a la icona d'unes eines (Administra) que apareix al costat del nom del blog, des de la pantalla inicial de http://blocs.xtec.cat un cop identificats. La interfície és:

Els menús són força intuïtius:

  • Tauler: espai de recepció. Conté informació sobre WordPress i un resum de les activitats més recents al blog, a mode de recull centralitzat.
  • Articles: espai de publicació i edició d’entrades al blog.
  • Multimèdia: per gestionar els diversos fitxers multimèdia associats al blog.
  • Enllaços: edició i gestió dels enllaços del blog.
  • Pàgines: espai on podeu fer un seguiment de les pàgines que es publiquen, amb la possibilitat de poder-les editar o esborrar.
  • Comentaris: des d’aquest espai es poden moderar les intervencions alienes que es facin al blog.
  • Aparença: edició de l’aspecte visual del blog.
  • Extensions
  • Usuaris: espai des d’on es gestionen les propietats generals del compte d’administrador/a i també la incorporació d’usuaris nous al blog amb permisos de publicació.
  • Eines: des d'aquí es realitza la importació i exportació de blogs.
  • Paràmetres: aquesta pestanya permet canviar els paràmetres del blog.


Escriure una entrada al blog

Per escriure una entrada, un cop identificats com a usuari/ària amb permisos d’escriptura, cal prémer l’opció Articles | Afegeix del menú.

La pantalla d'edició de l'article és la següent:

L’espai de creació d’una entrada nova està ben delimitat. Demana:

  • el títol de l'entrada (Entreu el títol aquí)
  • el contingut de l'entrada

Tots dos elements són obligatoris. Abans de publicar, hi ha l’opció de desar els canvis de l’entrada sense publicar (Desa l'esborrany) o bé la publicació immediata de l’entrada al blog. Només es pot publicar amb permisos per fer-ho.

A l'Ajuda de XTECBlocs es troba el manual per:

A XTECBlocs es poden pujar fitxers Mèdia amb els formats següents:

  • Imatge: jpg jpeg png gif
  • So: mp3 midi mid
  • Vídeo: mov avi wmv
  • Multimèdia: flv swf
  • Text: pdf odt css

Els fitxers no poden superar 1 Mb de grandària.


Imatges al blog

El blog permet fer visibles fitxers d'imatges, tant de fotografies com de dibuixos. La càrrega d'imatges al blog es pot fer des de qualsevol ordinador o tauleta. Només cal tenir en compte on estan ubicats els fitxers (al disc dur local, en una xarxa compartida a l'escola, en una xarxa com Dropbox…)

Un dels objectius que motiva la visibilitat de les activitats creatives amb fotografies en el blog educatiu és la comunicació i participació amb la resta de la comunitat educativa, començant pel mateix alumnat del centre.

A educació infantil, les entrades al blog que contenen fotografies i imatges han de servir, a més de veure activitats o il·lustracions, per parlar, per comentar, per explicar, per comunicar a classe i a casa què va passar en tal lloc, com heu fet aquest dibuix, per què heu fet servir aquest color.

Ha d'utilitzar-se per motivar els aprenentatges individuals i els coneixements col·laboratius.

Inserir imatges i so al blog

Des de la interfície d'edició aneu al menú de l'esquerra Articles | Afegeix. Primer cal començar un article on inserir la imatge.

No oblideu escriure un títol a l'entrada de l'article del blog. Us recomanem que el relacioneu amb el contingut de l'article i/o imatge. Escriure el títol significa un treball de síntesi i alhora de convit a visitar l'article.

Inserir una sola imatge o fotografia

Per afegir un sol fitxer amb la fotografia o el dibuix, heu de fer clic a sobre de la icona Insereix un fitxer multimèdia.

El fitxer pot estar amb format .jpg o bé .png. I heu de tenir localitzada la carpeta que el conté al vostre ordinador. Finalment, premeu el botó Insereix a l'article:

Amb aquesta acció torneu a la interfície d'edició. La imatge està a l'article però només es veurà al blog després de prémer Publica:

Abans de publicar podeu desar l'esborrany i previsualitzar la imatge dins del blog. Si voleu canviar d'alineació o de mida, ho podeu fer seleccionant la imatge amb un sol clic i prement la icona d'Edita la imatge:

Un cop publicat l'article, feu clic a sobre de Mostra l'article. És així com tota la comunitat educativa veurà la imatge del vostre blog.

Inserir una galeria d'imatges

El mateix entorn permet crear molt fàcilment una visualització de les fotos en miniatura (i altres mides). Com en el cas anterior, el que es necessita és tenir les fotos emmagatzemades en una carpeta abans de pujar-les.

Seguiu les instruccions des de la pàgina d'Ajuda: https://sites.google.com/a/xtec.cat/ajudaxtecblocs/insercio-de-continguts/galeria-d-imatges


Inserir un fitxer d'àudio

La mida màxima del fitxer a carregar permès a la XTECBlocs és de 3MB. Per incrustar un àudio a l’article del blog, des de la icona d’Insereix un fitxer multimèdia | Penja fitxers | botó Seleccioneu fitxers, cerqueu el fitxer .mp3 (o un altre format vàlid) a la carpeta del vostre ordinador. Un cop carregat premeu el botó Insereix en l’article. En publicar l'article, en el blog veureu el gadget:


Compartir l'administració d'un blog a la XTECBlocs

La XTECBlocs facilita que diferents usuaris siguin els propietaris d'un blog. D'aquesta manera poden gestionar i elaborar articles dins del mateix blog. Com usuaris XTEC podeu obrir un blog, seguint els passos de l'apartat 3 del segon mòdul. Aleshores sou el propietari i administrador del blog. Sabent amb quins altres usuaris de la XTEC aneu a compartir el blog, des de la interfície de gestió, heu de fer clic a Usuaris | Afegeix:

Activeu Usuari/ària XTEC i entreu el nom d'usuari. Feu clic al botó verd per comprovar l'existència de l'usuari.

Un cop feta la comprovació, heu de triar el rol que tindrà aquest nou usuari. Escolliu Editor.

Quan l'usuari accepti el rol del blog, ja podrà editar i gestionar articles. La gestió dels usuaris és només per a l'usuari XTEC amb el rol d'Administrador.

Compartir un blog és un òptim recurs lingüístic, col·laboratiu i comunicatiu per al desenvolupament personal, de grup i per a l'adquisició de nous coneixements.

Podeu escriure des de diferents nivells o de diferents escoles.