Servidor Icecast

Tal com s'ha explicat en l'apartat de Configuració del perfil, el sistema d'emissió es basa en un servidor Icecast. L'Icecast és un servidor de transmissió d'àudio i vídeo en temps real (streaming) actualment compatible amb els formats Ogg, Opus, WebM i MP3. És molt versàtil ja que s'hi poden incorporar nous formats de forma relativament fàcil i és compatible amb estàndards oberts de comunicació i interacció. A més es distribueix sota una llicència GNU GPL, versió 2.

Ve incorporat a l'escriptori de ràdio com a encarregat de servir el contingut d'àudio o vídeo que rep d'un emissor als diferents oients o espectadors que s'hi connectin.

Quan acabem de configurar el perfil de ràdio, l'Icecast queda preparat per a rebre contingut de 4 emissors diferents. Això vol dir que té configurats 4 canals, que podem utilitzar o no.

La configuració amb precisió del servidor Icecast, així com els canals disponibles i altres opcions, es pot modificar al fitxer /etc/icecast2/icecast.xml, tot i que no recomanem editar-lo si no sabeu el que esteu fent. Des de l'assistent de configuració del Tauler de control ja en podem editar els paràmetres més importants, sense risc d'espatllar res.

Canals

En el perfil de LinkatRàdio el servidor Icecast ve configurat amb 4 canals, pensats per diferents aplicacions:

  • /radio - Aquest és el canal per defecte. Quan configurem el perfil, el Butt (el programa emissor) es configura per emetre en aquest canal. Està pensat per ser el canal on hi ha les emissions regulars de la programació radiofònica escolar.
  • /audio - Aquest canal està pensat per si es vol fer alguna emissió puntual, sense aturar l'emissió regular del canal principal. Pot servir per emetre un concert, una entrevista, etc. Pot emetre's des d'un altre equip, un dispositiu mòbil…
  • /video - Aquest canal és exactament com els altres, però se li ha donat aquest nom perquè es faci evident que el servidor Icecast també permet emetre vídeo. En aquest cas, la proposta és utilitzar aquest canal de forma similar al canal «/audio», però en vídeo. Podem emetre des de VLC la retransmissió en vídeo d'un esdeveniment de l'escola, d'un experiment, una xerrada…
  • /stream - Canal per defecte de qualsevol servidor Icecast.

La proposta del canal «audio» ens obre la possibilitat de tenir una emissió en directe d'un esdeveniment en aquest canal i inserir-lo dins de la programació regular de la ràdio. Més endavant, quan tractem l'automatització de la ràdio veurem com fer-ho: a Tipus d'elements i Esdeveniments i programació.

Ara que ja coneixeu més a fons el funcionament del servidor Icecast, podeu tornar a revisar l'apartat de Configuració del perfil per entendre com configurar-lo per aprofitar les possibilitats del perfil de ràdio instal·lat en una o en més màquines.