Emissió de vídeo

Doncs sí, el perfil de ràdio de Linkat també permet emetre vídeo! No es tracta d'una suite completa per realitzar programes de televisió (sinó potser tindria una altre nom) però té algunes eines prou potents com per realitzar emissions de vídeo en directe.

Com ja s'ha comentat anteriorment, la clau és que el servidor Icecast inclou diferents canals pels quals podem emetre, i que admet diversos formats audiovisuals.

Per l'emissió a través del servidor Icecast bàsicament utilitzarem el VLC, de VideoLAN, que ve inclòs per defecte a la Linkat.

Una altra opció és emetre directament a un servei d'streaming extern, com YouTube, Facebook, Periscope… Això ho podem fer amb l'Open Broadcast Studio (OBS), un programa molt potent que també inclou el perfil de ràdio, i que ens permet treballar amb diferents senyals de vídeo i àudio, tot mesclant-les com si es tractés d'una producció professional. Per saber-ne més podeu consultar l'apartat de Programari adicional, tot i que no entrarem en el seu funcionament ja que no és l'objectiu d'aquests materials de formació.

Utilitzant el VLC

El VLC ens permet emetre qualsevol contingut que pugui reproduir normalment a través del servidor Icecast: vídeos, música, dispositius de captura (càmeres, lectors de documents), o el propi escriptori.

Potser el més interessant és emetre el que captura una càmera web connectada a l'ordinador, per retransmetre una activitat, un experiment, o el que se'ns acudeixi, i que per exemple, es pugui veure des d'una altra aula, o des de casa.

A continuació veurem com emetre un fitxer de vídeo. Per la resta de tipus de continguts veureu que és bàsicament el mateix, però indicant, en el primer pas, quin és el contingut.

Cal parar atenció a l'hora d'introduir les dades del servidor Icecast:

  • Adreça: el nom de host o la IP del servidor. En el cas d'utilitzar el servidor local configurat automàticament amb el perfil, nomes cal posar localhost
  • Port: si no l'heu canviat en configurar el servidor, deixeu el valor per defecte (8000).
  • Punt de muntatge: es refereix al canal de l'Icecast que volem utilitzar per l'emissió. En tractar-se d'emissió de vídeo, que millor que fer servir el canal video configurat per defecte en el perfil de ràdio.
  • Usuari:contrasenya: aquí haurem d'indicar l'usuari i la contrasenya que ens demana el servidor Icecast per emetre. Si utilitzem el servidor local configurat automaticament amb el perfil, l'usuari té el mateix nom que el canal/punt de muntatge i la contrasenya és la que haurem configurat amb l'assistent de configuració del perfil (única). De manera que hem d'introduir: video:contrasenya.

També és molt important la selecció del còdec de vídeo que se'ns demana després:

  • Activa la transcodificació: cal marcar aquesta opció.
  • Perfil: hem de seleccionar l'opció de combinació de còdec d'àudio i vídeo que volem. Hem fet algunes proves i l'opció que funciona correctament amb Icecast és Vídeo - Theora + Vorbis (OGG).

A continuació podem veure com faríem l'emissió del que captura una càmera web connectada a l'ordinador.

De fet les possibilitats són moltes; en principi, tot el que pot reproduir el VLC es pot emetre a Icecast, si escollim el còdec correcte. Només cal triar entre les diferents pestanyes quan triem què volem obrir:

Quan s'escull l'opció Dispositiu de captura, on seleccionem el dispositiu que volem utilitzar en el primer desplegable (Video Camera), podem triar si volem capturar l'àudio o no, aprofitant que ens fa seleccionar el dispositiu de vídeo i d'àudio per separat.

També es pot optar per combinar un altre dispositiu d'àudio (l'àudio del sistema) per poder, per exemple, acompanyar de música les imatges de la càmera web.


Utilitzant l'OBS

Per tal de realitzar una emissió de vídeo combinant diferents fonts de vídeo i àudio i afegint títols i transicions, al nivell del que podem veure a la televisió, podem utilitzar el programa OBS Studio.

Teniu més informació sobre l'OSB a l'apartat «Programari». Trobareu les instruccions exactes per emetre des de l'OBS al servidor Icecast allà mateix:

Emissió de vídeo amb OBS a través d'Icecast