El salt de Pont
- Font: INS Baix a mar, Jordi Font i Roger Grau
- Durada: 4h
- Etapa: Secundària
- Àmbits implicats: Matemàtiques i Ciències
- Producte final: Article científic
- Enllaç al Salt de Bungee.
El projecte El salt del Bungee, està recollit a la web de l’INS Baix a Mar de Vilanova, portat a l'aula per en Jordi Font i en Roger Grau, i parteix d'una proposta d'en Dan Meyer.
És un problema de modelització matemàtica que parteix d’una pregunta inicial: Quines característiques ha de tenir un salt per ser excitant i segur?
Es comença, com sovint passa en aquest tipus de projectes, consensuant que ens proposa la pregunta. En aquest cas, hem de definir entre tots com hauria de ser un bon salt. Per exemple, llençar des d'una alçada d'un punt alt de l'institut, mesurat prèviament, per exemple de 4 o 5 metres.
Tot seguit, cal pensar en les variables que apareixen al problema i dissenyar com faran l’experiment, i finalment validar-lo.
Per exemple es poden utilitzar gomes de pollastre per llençar el ninot de cada grup en una alçada relativament petita com pot ser d'una taula des del sostre de la mateixa aula.
Un cop fet, es fa la recollida de dades, es fa reflexionar a l’alumnat a partir d’unes preguntes, i s'analitza què ha passat amb les dades obtingudes.
Fins a aquest moment l’aprenentatge que es fa a partir de l’adquisició de nous coneixements, competències o habilitats amb l’objectiu de resoldre el repte de que el salt demanat compleixi les condicions que s’han consensuat a l’inici.
Amb aquesta activitat s’introdueixen a l’alumnat quines són les característiques de les funcions lineals a partir d’un treball de GeoGebra. La feina culmina comparant el model de funció lineal amb les dades recollides, ajustant-lo perquè sigui vàlid.
En aquesta segona fase del projecte, doncs, s’exemplifica l'aprenentatge arran de la transferència de coneixement en un nou context o situació quan apliquem models coneguts pels alumnes a un context nou com el del salt.