NOVETATS PREINSCRIPCIÓ 25-26

CANVIS EN LA COMUNICACIÓ (Llenguatge planer i informació addicional):

Com a novetats d'aquest curs 2025-2026, només destacar aquests punts de canvi en la comunicació amb el ciutadà, amb un llenguatge més planer i amb informació addicional per tal que l'emplenament de les sol·licituds i les comunicacions durant el procés siguin més entenedores.

1.-Indicació concreta de què implica "plaça d'ofici", amb el següent text: "Vols que se t'assigni una plaça en cas que no aconsegueixis cap de les demanades".

2.-Departament d'Educació i Formació Professional com a emissor dels correus electrònics de notificacions en relació amb la seva sol·licitud.

  • Millores en els missatges i correus electrònics: incloent salutacions, acomiadaments i més informació relativa al motiu de la comunicació.
  • Imatge exemple correu electrònic Departament:

3.-Simplificació de les clàusules de protecció de dades informades a la sol·licitud de preinscripció: Llenguatge planer.

PUNTS IMPORTANTS A RECORDAR:

Tot i que no són novetats d'aquesta preinscripció, hem volgut resaltar alguns punts importants que cal recordar.

1. Sol·licituds

* La pregunta sobre l’opció de la religió , des del curs 24/25, passa a ser obligatòria (catòlica, evangèlica, islàmica, jueva o no en sol·licita).

2. NEE

  • Al fer la sol·licitud de preinscripció, les famílies podran indicar si l'alumne/a per a qui estan fent la sol·licitud és amb Necessitats educatives especials (NEE-A) i/o si és alumnat amb Necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals (NEE-B). Aquesta informació es recull en la pantalla de la gestió de la sol·licitud, però NO és editable i també estarà disponible en les extraccions per a les CGA.
  • Les famílies trobaran 2 caselles on poder informar si és alumnat NEE-A, NEE-B o ambdós alhora.

* GEDAC automatitza el tractament de la sol·licitud de manera que, si la família marca que l’alumne és NEE-A i/o NEE-B, quedarà marcada en la gestió de la sol·licitud la NESE-A “Retard del desenvolupament sense etiologia clara” o NESE-B “Situacions socioeconòmiques i/o socioculturals desafavorides” de manera que les comissions només hauran de desmarcar aquelles que per algun motiu siguin errònies.

  • A la gestió de l'oferta, l'aplicació reserva per a cada grup 1 plaça per alumnat NEE-A i 2 per a alumnat NEE-B. Tot i que la gestió és diferenciada, aquest detall de reserva no es pot fer pública.

La situació NEE que hagin marcat les famílies a la sol·licitud, els centres no podran canviar-ho. Serà la Comissió de Garanties d'Admissió (CGA) qui ho confirmarà.

3.- Instruccions per la detecció d'alumnat amb NEE-B:

El Decret 11/2021 estableix un seguit de mesures i actuacions que permeten millorar la distribució equilibrada d'alumnat amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides (NEE-B), amb la conseqüent reducció dels nivells de segregació escolar. Amb aquesta finalitat, el document "Directrius per la millora de la distribució equilibrada de l'alumnat amb NEESC" dona orientacions per incrementar la detecció i la preinscripció d'aquest alumnat i per equilibrar la seva escolarització durant el període de preinscripció i matrícula, i amb posterioritat a aquest període.

Consultar el document en aquest enllaç: http://documents.espai.educacio.gencat.cat/IPCNormativa/DisposicionsInternes/20250128-Directrius-distribucio-equilibrada.pdf

4. Manteniment de la reserva NEE fins a l’inici de curs

El Decret estableix que la reserva de places NEE-B es manté vigent fins a 2 dies hàbils abans que finalitzi el període de vigència de la llista d'espera. La reserva NEE-A són vigents fins al dia anterior a la publicació de la llista d'admesos, quan ja s'han atès totes les sol·licituds que afecten aquest alumnat i que s'han presentat durant el procés de preinscripció.

Al període de preinscripció, tal com es va fer a la darrera, s’habilita també per a l’alumnat NEE-B, un període d'ampliació de peticions per a les sol·licituds que, una vegada realitzada l’assignació automàtica a GEDAC, ja es constata que no obtindrien cap dels centres demanats (vegeu la Resolució de preinscripció). Això té conseqüències en l’assignació de sol·licituds de GEDAC i en la gestió de la llista d’espera.

Tot i que l’assignació no és responsabilitat dels centres sinó que és de les Comissions de garanties d'admissió (CGA), sí que és important conèixer el funcionament per poder informar les famílies correctament.

Així doncs, tenim que:

La gestió de l’alumnat NEE-A i NEE-B és responsabilitat de les CGA. En validar les sol·licituds a GEDAC, en una pantalla a la qual només tenen accés les CGA, es recuperaran les NESE informades a la matrícula i seran les CGA qui podran modificar-les, suprimir-les o afegir-ne.

Fruit d'aquest tractament la sol·licitud quedarà marcada automàticament com a sol·licitud NEE-A i/o NEE-B. En el cas que un alumne/a tingui informades NESE (pot ser considerat NEE-A i NEE-B) a l'efecte de reserva de plaça serà considerat alumnat NEE-A.

* Cal recordar que els centres s'han d'abstenir de fer cap mena de difusió d'informacions que puguin tenir efectes negatius en la lluita contra la segregació escolar, com la relativa als resultats de les proves d'avaluació desagregades per centre, les necessitats específiques de suport educatiu, la nacionalitat de l'alumnat o la composició social del centre.

* Tots els centres del Servei d’Educació de Catalunya són corresponsables en promoure els principis d’equitat i d’inclusió de la diversitat social del seu entorn. Amb aquesta finalitat, cal que participin de la promoció d'imatge positiva dels centres que integren el Servei d’Educació de Catalunya i, per tant, de la no difusió de discursos competitius que menysvalorin els projectes educatius dels centres de l’entorn.



5.- Sol·licitud d'admissió a ensenyaments obligatoris (fora procés de preinscripció) / Mòdul de Gestió Electrònica d'Admissió (GEA)

Les famílies han de formalitzar aquest tràmit quan sol·liciten, fora del procés de preinscripció escolar, una plaça per al fill o filla en un centre educatiu sufragat amb fons públics per a l'educació infantil (3-6 anys), primària o secundària obligatòria.

El centre educatiu no podrà donar d'alta la sol·licitud. En cas que hi hagi de donar atenció a les famílies, la presentació es farà mitjançant els dos tipus de sol·licituds de preinscripció telemàtica existents.

Per gestionar i fer el seguiment de les sol·licituds d'admissió tenim el mòdul GEA “Gestió Electrònica d’Admissió (GEA)” que es comunicarà amb el mòdul d’identificació personal ja existent, RALC, PICA i amb el mòdul d’admissió de GEDAC.

Tot i que la gestió del mòdul GEA és responsabilitat de les Comissions i Planificadors, és important saber que els centres podran fer consultes i extraccions sobre les sol·licituds d'admissió del seu municipi.

NOVETATS A GEA:

Canvis en la gestió de sol·licituds i tracte a les famílies

1.- Dos nous estats de les sol·licituds:

  • "Reclamacions no tractades"
  • "Descartada" (que ja no té cap reclamació)

A la consulta de sol·licituds es podrà filtrar per qualsevol dels estats de la sol·licitud, també aquest dos.

2.- Els centres podran veure només aquelles sol·licituds que ja se'ls han assignat. I rebran un correu amb l'assignació.

3.- Hi ha un històric d'estats de les sol·licituds (si està assignada o no, si ha tingut reclamacions…) i de la matrícula d'aquell alumne dels darrers 2 cursos.

4.-Consulta de sol·licituds:S’afegeix una opció de “cerca ràpida” que no mostra el nom i cognom de l’alumne/a per agilitzar la cerca (ja que no va a consultar a RALC).

- A la consulta de sol·licituds habitual també es podrà filtrar per document de l’alumne/a (DNI, NIE, passaport) o per noms i cognoms. En la consulta de sol·licituds, s'hi afegeix el concepte "Amb reclamació tractada" (Sí/No).

- Es modifica l'ordenació de la consulta de sol·licituds: s'ordenen primer les sol·licituds derivades d’altres comissions; després les no tractades, sempre per ordre descendent (la més nova a dalt de tot); i després, la resta.

5.- Nou formulari de reclamació a l'admissió al llarg del curs. Reclamació contra la comissió de garanties d’admissió (CGA) d’una sol·licitud d’admissió al llarg del curs, facilitant el model i l’enllaç en els correus electrònics on es comunica l’assignació o es tanca la sol·licitud sense assignació; un cop emplenat, el formulari, la família, cal que el pugi a GEA a través de l’enllaç, igualment proporcionat en el correu; les CGA veuen aquelles sol·licituds que tenen associada una reclamació i poden fer seguiment del tractament que se’n fa.

6.- Tant quan es derivi una sol·licitud (d’una CGA a una altra) com quan es denegui (a una família) com quan hi hagi una petició d’augment de ràtio i el planificador no l’accepti, es podran escriure observacions per justificar l’acció.

Els correus a les famílies s’enviaran amb 48 hores de retard respecte de l’assignació. Les comissions podran tornar a l’estat “En tràmit” a una sol·licitud ja assignada sempre i quan no s’hagi enviat el correu a les famílies i sigui una sol·licitud amb reclamació no tractada. En aquests casos, s’enviarà un correu al centre avisant de la desassignació.

Per evitar duplicitats, no es podrà presentar una sol·licitud si el mateix alumne/a ja n’ha presentat una pel mateix curs, excepte si han passat més de 5 dies des que fou assignada o denegada.

A la sol·licitud no es podrà marcar el motiu “Alumnat que no ha participat a la Preinscripció i sol·licita plaça” un cop comenci el nou curs.