Certificat digital

Quan pensem en un certificat digital, ens podem imaginar una targeta d’identificació (DNI, passaport, carnet de conduir, targeta de soci d’un club o associació… ) que es pot utilitzar per Internet i que permet que tercers puguin identificar amb qui es comuniquen de forma unívoca.

Per tant, podem dir que un certificat digital dóna una identitat digital enllaçada a una identitat física.

Són emesos per diferents entitats certificadores i poden ser autoritzats pel Consorci AOC (Consorci d'Administració Oberta de Catalunya) com a mecanismes d’identificació davant de les administracions públiques de Catalunya.

"El certificat digital és un document electrònic identificatiu, signat per un prestador de serveis de certificació, que garanteix a terceres persones que el reben o l'utilitzen una sèrie de manifestacions que s'hi contenen, com per exemple, la identitat del titular del certificat, les seves autoritzacions (en forma de rols o permisos), la seva capacitat per realitzar un determinat acte, per representar una altra persona física o jurídica, etc."

Com aconseguir un certificat digital

Per obtenir un certificat digital acceptat als serveis de tramitació corporatius de la Generalitat de Catalunya cal seguir el procediment que s'explica a l'espai web de l'entitat certificadora que l'emet. Generalment, els certificats emesos per entitats certificadores públiques són gratuïts i els emesos per entitats certificadores privades tenen un cost econòmic.

Es pot consultar la relació dels principals certificats acceptats i els perfils d'acreditació amb els quals es poden fer servir, així com les adreces web on es poden obtenir, seguint aquest enllaç.

Com aconseguir un certificat digital idCAT?

L'idCAT és el certificat digital que emet el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya i que la Generalitat de Catalunya posa a l'abast de la ciutadania.

Hi ha dues maneres d'obtenir-lo:

  • A través del web de l'idCAT 1). Un cop introduïdes les dades necessàries per obtenir el certificat digital al formulari de sol·licitud, l'aplicació informa de les diferents Entitats de Registre idCAT (ER idCAT), oficines on presentar-se amb el document acreditatiu d'identitat i on es valida la sol·licitud.

Per poder utilitzar el certificat idCAT, cal seguir les instruccions que apareixen al document que lliura l'operador.

  • Dirigir-se a qualsevol de les Entitats de Registre idCAT, on emeten el certificat idCAT sense haver fet la sol·licitud prèviament. Per poder utilitzar el certificat idCAT, cal seguir les instruccions que apareixen al document que lliura l'operador. Amb aquest certificat es poden fer tràmits amb la Generalitat de Catalunya.
Font per l'elaboració d'aquest material Tràmits gencat i idCAT.