Crear hipervincles a altres documents

Per crear enllaços a altres documents, es pot fer seguint el que s'ha explicat com fer un enllaç o una interacció.

Mireu les presentacions fetes amb el programa Vtute_recorder.

Els arxius es poden obrir amb l'explorador d'internet o amb el visor d'arxius flv → flvplayer que trobareu en el material del curs.

Enllaços:

enllac.flv

enllac2.flv

Interacció:

interaccio.flv


Per modificar el text d'un enllaç, seguiu els passos següents:

En tots els tipus d'objectes, el millor és esborrar l'existent i crear de nou l'enllaç. És més ràpid.

Segons el manual de l'OO, si primer col·loqueu el cursor a l'enllaç o just al davant de l'enllaç i, tot seguit, feu clic a la icona Enllaç de la barra Estàndard, ho podreu modificar. No acaba de funcionar.


Edició d'un botó d'enllaç

Si l'enllaç és un botó, feu clic a la vora per seleccionar-lo o premeu la tecla Alt mentre hi feu clic.

Obriu el diàleg Propietats mitjançant el menú contextual.

Podeu editar el text de l'etiqueta a Llegenda, i modificar l'adreça al camp URL.

Mireu el tutorial:

boto_enllac.flv


Enllaços relatius i absoluts

Quan inseriu enllaços, heu de tenir en compte dos factors: si s'han definit com a relatius o absoluts en desar-los, i si el fitxer és present.

Trieu → Eines - Opcions - Carrega/desa - General i indiqueu en el camp Desa els URL relatius si l'OpenOffice.org ha de crear enllaços relatius o absoluts.

L'enllaçament relatiu només es pot fer quan el document en què treballeu i la destinació de l'enllaç són a la mateixa unitat.

Creeu la mateixa estructura de directoris en el disc dur que a la que hi ha a l'espai web allotjat en el proveïdor d'Internet.

Anomeneu el directori arrel de la pàgina d'inici del disc dur "pàgina inicial", per exemple.

Aleshores, el fitxer inicial serà "index.html" i el camí complet serà "C:\webmeva\index.html" (en cas que el sistema operatiu sigui el Windows).

En aquest cas, l'URL en el servidor del proveïdor d'Internet serà semblant al següent: "http://www.proveïdor.com/webmeva/index.html".

Amb l'adreçament relatiu, indiqueu l'enllaç relatiu a la ubicació del document de destinació.

Per exemple, si heu col·locat tots els gràfics de la pàgina inicial en una subcarpeta anomenada "'C:\webmeva\imatges'", caldrà que indiqueu el camí següent per accedir al gràfic "imatge.gif": "'imatges\imatge.gif'".

Aquest és el camí relatiu, a partir de la ubicació del fitxer "index.html".

En el servidor del proveïdor, col·locaríeu la imatge a la carpeta "webmeva/imatges".

Quan transferiu el document "index.html" al servidor del proveïdor mitjançant el diàleg → Fitxer - Anomena i desa, si heu marcat l'opció Copia els gràfics locals a Internet a Eines - Opcions - Carrega/desa - Compatibilitat HTML, l'OpenOffice.org copiarà automàticament el gràfic al directori correcte del servidor.

Un camí absolut, com ara "'C:\webmeva\grafics\imatge.gif'", no funcionaria en el servidor del proveïdor.

Els servidors i l'ordinador del lector no necessàriament tenen una unitat C de disc dur: els sistemes operatius com ara l'Unix o el MacOS no reconeixen les lletres d'unitats; a més, fins i tot encara que la carpeta webmeva\gràfics existís, la imatge no estaria disponible.

És millor utilitzar l'adreçament relatiu per als enllaços de fitxers.

Assegureu-vos d'organitzar tots els fitxers de la pàgina inicial a la mateixa unitat que el fitxer inicial de la pàgina inicial.

D'aquesta manera, l'OpenOffice.org pot establir el protocol i la destinació perquè la referència en el servidor sempre sigui correcta.