Opcions avançades d’ortografia

Les presentacions de Google mostren els errors ortogràfics a mesura que escriviu en la llengua que teniu configurada al Drive. Un altre tema és canviar temporalment l'idioma de la presentació en la que esteu treballant. Anem a veure la diferència.

Al Google Drive es pot canviar l'idioma de la interfície, és a dir, l'idioma dels menús d'opcions, dels botons, de les finestres, de les descripcions de les icones, dels menús contextuals… per tant, per defecte, quan escriviu, Google corregirà les faltes ortogràfiques en l'idioma que teniu establert com a general.

En l'exemple de sota la interfície està en català.

En l'exemple de sota la interfície està en anglès.

Configurar la llengua

Per configurar la llengua de la interfície feu clic a la vostra imatge de perfil a la part superior dreta de la pantalla. Feu clic al botó blau El meu compte.

S'obre una pàgina web de Google on podeu configurar les Preferències del compte i una de les opcions és escollir l'idioma de la interfície. Feu clic a l'opció Eines d'introducció de text i idioma tal i com mostra la imatge de sota.

S'obre un enllaç a una altra pàgina web on podeu veure l'idioma que teniu configurat actualment i on podeu escollir un altre idioma. Feu clic a la fletxa de la dreta.

Premeu la icona del llapis per canviar d'idioma. Veureu com immediatament canvia l'idioma de la mateixa pàgina web on esteu. Si teníeu oberta una presentació tanqueu-la i torneu-la obrir per veure els canvis. En aquesta pantalla també podeu afegir més idiomes si ho voleu.

Atenció. Google canvia molt sovint les interfícies per fer aquests canvis d'idioma. Pot ser que quan vulgueu fer el canvi les imatges no siguin idèntiques a les que mostrem actualment.

Correcció de les faltes

Quan es crea una presentació nova apareixen uns quadres de text de forma predeterminada. Suprimiu aquests quadres i creeu-ne de nous per a què funcioni correctament la correcció ortogràfica.

Mentre escriviu Google anirà subratllant de color vermell tant les faltes d'ortografia com les paraules que no tingui al seu diccionari, en aquest cas, de català.

Si feu clic amb el botó dret del ratolí sobre la paraula subratllada i Google farà suggeriments de correcció si la té al diccionari.

Tot i que alguns suggeriments de correcció no són adequats feu clic sobre la paraula correcta per corregir-la.

En el cas que Google no la tingui al diccionari, quan hi feu clic amb el botó dret del ratolí, us informarà que No hi ha cap suggeriment i us donarà l'opció d'afegir-la al vostre diccionari personal o bé ignorar l'error ortogràfic. Si escolliu l'opció Afegeix al diccionari personal, cada vegada que Google detecti aquesta paraula, no la marcarà com errònia. Si escolliu l'opció Ignora, deixarà de subratllar-la de color vermell però quan la torneu a escriure tornarà a quedar subratllada com errònia.

Treure o afegir paraules al diccionari personal

Aneu al menú Eines i trieu l'opció Corrector ortogràfic. Feu clic a l'opció Diccionari personal.

S'obre una finestra nova. A la llista veureu les paraules que heu anat afegint al vostre diccionari personal. Aquí podeu afegir o suprimir paraules.

Per afegir una paraula nova escriviu-la a la casella on posa Afegiu una paraula nova. Premeu el botó Afegeix perquè aquesta quedi desada a la llista.

Per suprimir una paraula poseu-vos amb el ratolí a sobre de la paraula. A la dreta d'aquesta paraula apareix una creu que serveix per suprimir-la. Premeu el botó Desa perquè els canvis tinguin efecte.

Una altra opció és canviar temporalment l'idioma de correcció. Potser necessiteu corregir una paraula o un text que no és de l'idioma que teniu de la interfície. Aneu al menú Fitxer i trieu l'opció Idioma. Escolliu un idioma de la llista. Veureu com desapareix la línia vermella de sota la paraula. Podeu repetir aquest procés per textos sencers. Aquesta funció és molt útil quan es fan cites en altres idiomes i d'aquesta manera us assegureu que estan ben escrites.

Corrector ortogràfic

Una vegada tingueu llestos els continguts, també podeu utilitzar el corrector ortogràfic que us permetrà fer una revisió general per descartar errors tipogràfics o faltes d'ortografia.

Aneu al menú Eines i a l'opció Corrector ortogràfic torneu a fer clic a Corrector ortogràfic. Veureu que aquí també teniu la opció de marcar o desmarcar l'opció Subratlla els errors.

En fer clic sobre l'opció Corrector ortogràfic s'obre una finestra que anirà revisant tot el document. Feu clic al suggeriment de correcció i premeu el botó Canvia per modificar la paraula mal escrita. També podeu fer clic a Ignora si no voleu substituir la paraula o bé a Afegeix al diccionari si voleu que aquesta paraula quedi desada al vostre diccionari personalitzat.

Les opcions avançades d'ortografia només són una ajuda per quan s'està creant una presentació, és a dir, en el mode d'edició. Quan inicieu la presentació no veureu les paraules errònies subratllades de color vermell. Per tant, verifiqueu l'ortografia abans de fer una presentació en públic o penjar-la al web.

Cercar paraules al diccionari

A dia d'avui sembla que el diccionari que tenia abans Google i que anava molt bé per fer cerques directament des de Google Slides no està actiu. Pot ser que en breu torni a funcionar.

De moment hi ha l'opció que us descarregueu el complement Google Dictionary però és un diccionari que funciona amb el navegador Chrome i no té gaires idiomes incorporats.

Opcions d'autocorrecció

Aneu al menú Eines i escolliu l'opció Preferències.

S'obre una finestra on podeu marcar o desmarcar diferents opcions d'autocorrecció. Aquí també podeu afegir o suprimir opcions.

Quan escriviu, les opcions que estan a la llista s'aniran corregint automàticament.

Podeu afegir paraules que sempre dubteu com s'escriuen o bé abreviatures de paraules per anar més ràpid quan escriviu. Per exemple que EUA que ho substitueixi per Estats Units. Premeu el botó D'acord perquè els canvis tinguin efecte.