Efectes i ordenació objectes

A les presentacions de Google es poden aplicar alguns efectes tal i com es fa amb les presentacions de PowerPoint i Impress.

Podeu aplicar l'efecte ombrejat i ordenar qualsevol objecte que inseriu a la diapositiva, imatges, text, formes, línies, gràfics, diagrames i WordArt. No es pot aplicar l'efecte ombrejat a taules i vídeos.

Efecte d'ombrejat

Inseriu un objecte a la diapositiva amb el menú Insereix.

Al següent exemple hem aplicat ombra a diferents objectes. El procediment és igual per a tots.

Un cop teniu l'objecte seleccionat aneu al menú Format i trieu l'opció Opcions de Format.

A la dreta s'obre el panell on podeu aplicar l'efecte d'ombra.

Desplegueu l'opció d'Ombra. Aquí podeu escollir el color de l'ombra, la seva transparència, l'angle, la distància respecte a l'objecte i el radi de desenfocament.

Desplaceu els botons a dreta i a esquerra per veure l'efecte que produeixen.


Efecte 3D

A Google Slides actualment no es pot fer.


Ordenació d'objectes

Quan teniu diferents objectes dins d'una diapositiva aquests es poden ordenar per crear efectes de superposició.

Seleccioneu l'objecte o objectes que voleu ordenar. Aneu al menú Organitza i trieu l'opció Ordre i escolliu l'opció que més us convingui.

També ho podeu fer fent clic amb el botó dret del ratolí sobre l'objecte seleccionat. Veureu que s'obre un menú contextual on podeu escollir l'ordre. Apareixeran actives (text de color negre) les opcions disponibles per aquell objecte. En aquest cas, com que la imatge està davant del text, només està actiu Envia cap enrere i Envia cap al fons.

En el mateix menú contextual també apareixen les opcions Gira i Centra a la pàgina.

Les opcions de cada menú són les següents:


Menú Opcions
Ordre
Alinea
Centra a la pàgina
Distribueix
Gira
Agrupa Aquesta opció no té submenú amb opcions. Agrupa tots els objectes seleccionats com si fossin un sol objecte.
Desagrupa Aquesta opció desagrupa objectes que hagin estat agrupats anteriorment.

Si voleu moure i canviar la mida de diferents objectes al mateix temps manteniu premuda la tecla Majúscules mentre feu clic a cada objecte o arrossegueu amb el ratolí pel voltant dels objectes que voleu seleccionar. Per desseleccionar els objectes manteniu premuda la tecla Majúscules i feu clic a sobre l'objecte que no voleu tenir seleccionat.

Utilitzar el regle i les guies

En alguns casos pot ser que necessiteu alinear els objectes dins la diapositiva o distribuir-los de manera que hi hagi la mateixa distància entre un i l'altre. Les presentacions de Google tenen un regle i unes guies que us poden ajudar.

Per veure el regle aneu al menú Visualitza i feu clic sobre Mostra el regle. Aquest apareix a la part superior i a la part esquerra de la diapositiva.

Premeu la icona Fes zoom per veure la diapositiva de més a prop o més lluny. Per tornar a editar la diapositiva feu clic al punter.

Per veure les guies aneu al menú Visualitza i feu clic a Guies. Aquí podeu fer que es vegin les guies, afegir-ne, editar-les o esborrar-les. Aquesta última opció no està activa si no teniu cap guia afegida.

En moure les guies surt un cartellet negre que indica la distància a la que està situada respecte al marge esquerre si moveu la guia vertical i si moveu la guia horitzontal us indicarà la distància respecte al marge superior.

Podeu afegir o suprimir tantes guies com vulgueu per organitzar la vostra presentació. A l'exemple de sota unes de les guies que hem posat són perquè hi hagi la mateixa distància a la dreta i a l'esquerra de la diapositiva.

Les guies i el regle no es veuen quan inicieu la presentació. Només serveixen per organitzar i alinear el contingut en el mode d'edició.