Modificar l'aspecte d'una diapositiva

Les presentacions de Google permeten personalitzar la seva aparença ja sigui canviant el fons, el disseny o el tema.

Per poder-ho fer cliqueu un dels botons Fons, Disseny o Tema o bé feu clic amb el botó dret del ratolí sobre la diapositiva. Apareixerà un menú contextual on podeu escollir què voleu modificar.

Canviar el color o la imatge de fons d'una diapositiva

Seguiu els passos a dalt indicats per canviar el fons. Apareix una finestra on podeu escollir el color de fons o bé inserir una imatge que serà el fons de la diapositiva. Si premeu a Fet el canvi només afectarà a la diapositiva actual, si premeu a Afegeix al tema el canvi afectarà a totes les diapositives de la presentació, és a dir, totes tindran el mateix fons.

Una altra opció per canviar el fons a una o més diapositives al mateix temps és seleccionar tantes diapositives com es vulguin al panell esquerre de la pantalla.

Seleccioneu les diapositives prement la tecla Majúscules mentre hi feu clic amb el ratolí. Veureu que les diapositives seleccionades queden amb el contorn blau.

Premeu amb el botó dret del ratolí sobre una de les diapositives seleccionades.

Apareix un menú contextual on podeu escollir l'opció per canviar el fons.

A la imatge de sota hi ha seleccionades dues de les tres diapositives que té la presentació:

Per afegir un color de fons feu clic al desplegable tal i com indiquen les imatges de sota. Podeu escollir entre uns fons llis (sòlid) o un fons degradat:

Fons llis o sòlid Fons degradat

És molt important que quan escolliu un color per a la vostra presentació aquest no sigui molt carregós. Aquest color de fons ha de permetre que es llegeixi bé el contingut de la diapositiva. Utilitzeu un color de lletra clar sobre un fons fosc o a l’inrevés. També es recomana fer servir un color de fons clar amb un text fosc en llocs on hi ha molta llum i un fons de color fosc amb un text clar en llocs on hi ha poca llum.

Per afegir una imatge de fons seleccioneu l'opció Imatge

Apareix una finestra amb totes les opcions per inserir una imatge de fons a la vostra diapositiva:

Penja serveix per penjar una imatge del vostre ordinador. Es pot arrossegar la imatge o anar-la a cercar a un directori de l'ordinador.

Obtén una captura serveix per penjar una imatge que serà capturada per una càmera o webcam. Si no en teniu cap d'instal·lada us avisarà No s'ha detectat cap càmera. Comproveu la connexió de la càmera i assegureu-vos que no l'estigui utilitzant una altra aplicació.

Per URL serveix per inserir una imatge d'un enllaç web.

Els vostres àlbums serveix per inserir una imatge d'un àlbum que tingueu penjat al Google.

Google Drive serveix per inserir una imatge que tingueu penjada al Google Drive tant sigui vostra com si us l'han compartit.

Cerca Permet cercar directament una imatge tal i com es faria amb el mateix Google.

Atenció: Quan es posa una imatge com a fons d'una diapositiva pot ser que aquesta quedi distorsionada ja que no coincideix amb la mida de la dispositiva. Podeu modificar les mides de la imatge amb un programa d'edició d'imatges o també podeu modificar la mida de les diapositives que expliquem a continuació.

Modificar la mida de les diapositives

Aneu al menú Fitxer l'opció Configuració de la pàgina

Per defecte les presentacions estan en format Panoràmic 16:9 (16 d'amplada i 9 d'alçada). És la forma de visualització de televisors i pantalles panoràmiques (inclosos els d'alta definició) i significa que per cada 16 unitats en horitzontal tindrem 9 unitats en vertical.

Podeu escollir entre format Estàndard 4:3 què és una opció per les imatges més quadrades, Pantalla panoràmica 16:10 que encara és una mica més rectangular que la 16:9 i finalment personalitzar la mida de la vostra presentació:

Podeu escollir la mida exacta i les unitats: polzades, centímetres, punts i píxels.

Per saber les mides de la imatge que voleu inserir com a fons de la diapositiva, des de l'explorador d'arxius, feu clic amb el botó dret del ratolí sobre la imatge i en el menú contextual seleccioneu Propietats. Apareix una finestra nova. Feu clic a la Pestanya Detalls i veureu les dimensions de la imatge en píxels.

Cal tenir sempre en compte la qüestió dels drets d’autor a l’hora d’utilitzar imatges. També es recomana no posar imatges gaire grans ni que dificultin la lectura o comprensió de la presentació.


Canviar el disseny d'una diapositiva

El disseny d'una diapositiva és l'aspecte que té o tindrà perquè sigui el més entenedora possible, és a dir, quin tipus de font utilitzarem, quins colors seran els més adients i la organització dels elements dins la presentació.

“Quan parlem del disseny de la diapositiva, no hem de pensar en la decoració, sinó en la comunicació. Tot el que s’afegeix a la diapositiva ha de tenir un impacte positiu respecte el missatge que s’està comunicant”, apunta Christophe Harrer.

Premeu el botó Disseny per canviar el disseny de la presentació:

Seleccioneu el disseny que més us convingui. Us apareixeran els quadres de text distribuïts segons el disseny escollit. Si no en voleu cap dels preestablerts per Google, també teniu l'opció de seleccionar buit.

Si voleu canviar el disseny de la diapositiva torneu a repetir els passos anteriors per canviar-lo.

Si voleu aplicar un mateix disseny a varies diapositives al mateix temps, seleccioneu amb el ratolí totes les diapositives que vulgueu (amb la tecla Majúscules premuda) del panell esquerre on hi ha les miniatures de les diapositives (aquestes quedaran amb el contorn blau) i escolliu el disseny.


Font, mida i colors del text

Aquesta pràctica està explicada en el mòdul 7 del curs del Nivell Mitjà:

No existeix cap mida o tipus de lletra perfectes per fer una bona presentació. No obstant això, molts autors consideren que la mida de la lletra ha d’estar entre la mida 18 i 20. Tot dependrà de les dimensions de la sala on realitzem l’exposició. Així doncs, la millor serà aquella que permeti ser llegida pels espectadors des de qualsevol punt de l’espai on fem la presentació. D’altra banda, el tipus de lletra haurà de ser un que, també, sigui llegible des de tot arreu de la sala. Recomanem l’ús de tipus de lletra com ara Arial, Arial Black, Courier, Times New Roman o Verdana.


Inserir el número de la diapositiva

Les presentacions de Google permeten inserir el número de diapositiva com si fos el número de pàgina en un document.

Aneu al menú Insereix i trieu l'opció Números de diapositiva.

S'obre una finestra nova que us deixarà escollir diferents opcions.

Seleccioneu l'opció Activa o Desactiva en funció de si voleu o no que es vegin els números de les diapositives. Si trieu l'opció Omet les diapositives del títol, el número de la primera diapositiva quedarà ocult. Aplica a la selecció serveix per posar número només a les diapositives que heu seleccionat prèviament.

Quan s'inicia la presentació els números de diapositiva si que es veuen. Pot ser de molta ajuda per fer referència a una o altra diapositiva.


Canviar el tema d'una presentació

Premeu el botó Tema per canviar el tema de la presentació:

A la part dreta de la pantalla s'obre el panell de Temes. Desplaceu amunt o avall el panell i seleccioneu el tema que més us convingui.

Si no hi ha cap tema que us agradi més avall trobareu l'opció Importa el tema tal com indica la imatge de sobre.

S'obrirà una finestra nova on podeu escollir si voleu importar un tema d'una presentació que tingueu al vostre Drive (sigui vostra o compartida amb vosaltres) o bé si en voleu escollir una del vostre ordinador.

Aquesta segona opció permet importar un tema d'un altre programa, és a dir, per exemple podeu crear o penjar una presentació feta amb el Microsoft PowerPoint, amb un tema que us agradi, seleccionar-la i penjar-la. Immediatament Google Slides agafarà el tema de la presentació que heu penjat.

Treballar amb arxius de l'Office

Podeu editar, descarregar i convertir fitxers del Microsoft Office a presentacions de Google.

Per editar i obrir fitxers de l'Office, podeu utilitzar el mode de compatibilitat amb Office (OCM). Aquest mode permet obrir i editar fitxers de l'Office en el Drive. (Serveix tant per les presentacions de continguts, com també per tots els altres programes del Drive.)

Utilitzar el mode OCM en les Presentacions de Google

Només es pot utilitzar aquest mode amb el navegador Chrome.

Obriu una finestra en el navegador Chrome i instal·leu l'extensió Edició d'Office

Un cop instal·lada arrossegueu una presentació feta amb el PowerPoint al navegador.

Ara ja podreu editar la vostra presentació compatible amb el PowerPoint. Veureu que en el títol hi ha l'extensió del PowerPoint .pptx

Aquesta funció és molt útil quan utilitzeu un ordinador que no té instal·lat el Microsoft Office. Veureu que els menús d'opcions són una mica diferents que en les presentacions pròpies de Google. La diferència és que podreu editar el fitxer i després és desarà directament en el format del Microsoft Office.

Si voleu suprimir l'extensió feu clic amb el botó dret del ratolí sobre la icona Edició de l'Office i escolliu l'opció Suprimeix de Chrome.