Partint de tots els continguts que heu après al C8 Presentació de continguts: Google Drive. Nivell mitjà en aquest mòdul aprendreu a configurar la presentació.
Configuració de la presentació
En aquesta pràctica veureu com iniciar i compartir una presentació, el xat,com veure l'historial de versions, el tauler d'activitat, com permetre que l'audiència enviï preguntes durant l'exposició i una breu pinzellada de com funciona el el dispositiu Chromecast.
Iniciar i compartir una presentació
Iniciar una presentació
Per iniciar una presentació de diapositives feu clic al botó INICIA LA PRESENTACIÓ situat a la part superior dreta de la pantalla o bé premeu les tecles Ctrl + F5.
També podeu anar al menú Visualitza i triar l'opció Inicia la presentació.
Per defecte, la presentació de diapositives començarà a la diapositiva actual, és a dir, si per exemple esteu editant la tercera diapositiva, s'iniciarà a la tercera.
Per iniciar la presentació des del principi premeu les tecles Ctrl+Maj+F5 o premeu el desplegable que hi ha a la dreta del botó INICIA LA PRESENTACIÓ.
En iniciar-se la presentació aquesta s'inicia a pantalla completa i apareix una barra de menús a la part inferior esquerre de la pantalla. Aquesta barra desapareix al cap d'uns segons d'inactivitat. Perquè torni a aparèixer només cal que mogueu el ratolí.
En aquesta barra de menús hi trobem les següents opcions:
Podeu avançar les diapositives una a una prement les fletxes. També, si aneu fent clic a sobre les diapositives aquestes aniran avançant fins al final de la presentació.
Podeu anar a una diapositiva en concret. Feu un clic a la fletxa i seleccioneu a quina diapositiva voleu anar.
Podeu sortir del mode de pantalla completa fent clic a la icona que mostra la imatge de sobre.
Per sortir de la presentació premeu la tecla ESC o feu clic a SURT.
Si una presentació conté molts detalls, podeu utilitzar el punter làser integrat a les presentacions de Google per dirigir l'atenció del públic. A la part inferior de la pantalla, tal i com mostra la imatge anterior, feu clic a la icona Punter. El color de la icona canvia a vermell quan el punter està activat. El cursor es converteix en punter que podeu moure amb el ratolí o amb el panell tàctil (portàtils). Per desactivar-lo torneu a fer clic sobre aquesta icona.
Més avall d'aquesta pàgina explicarem les icones Preguntes i Notes de l'orador.
Compartir una presentació
Google permet compartir presentacions amb altres usuaris, és a dir, aquests podran veure la presentació i si el propietari ho permet, fins i tot, la podran editar.
Per defecte quan es crea una presentació aquesta no està compartida amb ningú, és a dir, només hi té accés el propietari. Perquè altres persones la puguin veure s'ha de compartir, és a dir, fer-la pública al web.
Quan es comparteix una presentació el propietari decideix si vol compartir-la amb persones específiques o amb tothom que tingui l'enllaç.
Premeu el botó comparteix situat a la part superior dreta de la pantalla.
Apareix una finestra nova Compartir amb altres persones on podeu escriure l'adreça electrònica de la persona o persones amb qui voleu compartir la presentació. Aquestes persones rebran un correu electrònic amb l'enllaç de la presentació.
Comenceu a escriure l'adreça electrònica i, si la teniu als contactes, Google us farà un suggeriment dels contactes que tenen les lletres que esteu escrivint i d'aquesta manera no fareu errors en escriure l'adreça electrònica.
Per poder compartir la presentació és molt important que cliqueu la icona de compartir i aquesta quedi de color verd.
A partir d'aquest punt podreu donar els permisos que creieu convenients:
- Tothom que tingui l'enllaç pot editar: Amb aquesta opció les persones que tinguin l'enllaç podran fer canvis a la vostra presentació.
- Tothom que tingui l'enllaç pot comentar: Amb aquesta opció les persones que tinguin l'enllaç podran comentar la presentació però no hi podran fer canvis.
- Tothom que tingui l'enllaç pot visualitzar: Amb aquesta opció les persones que tinguin l'enllaç només la podran visualitzar, no hi podran fer canvis ni comentaris.
Cal que premeu el botó Fet perquè els canvis tinguin efecte.
Si feu clic a Més… tal i com indica la imatge anterior accediu a una altra finestra on apareixen més opcions. Seleccioneu la que més us convingui per a la vostra presentació.
Si teniu un usuari G Suite com per exemple l'XTEC us apareixeran més opcions que si teniu una compta Gmail individual.
Premeu el botó Copia l'enllaç per tal d'obtenir l'enllaç web de la vostra presentació i ja el podeu enviar per correu electrònic o penjar al web, a les xarxes socials, a un curs online…
Evitar que altres usuaris puguin descarregar-se, fer-se una còpia, imprimir o compartir la vostra presentació
Un dels problemes que van aparèixer des de que Google Drive va permetre la compartició de fitxers va ser concretament en els permisos que els altres usuaris tenen en un document que hem compartit.
Per donar més flexibilitat als autors de qualsevol document, Google va afegir una nova funció que permet assignar restriccions addicionals a aquells usuaris que tenen accés als nostres documents o presentacions per tal de que no puguin descarregar-se, fer-se una còpia, imprimir o compartir la presentació.
Quan compartiu una presentació o qualsevol document del Drive feu clic a Opcions avançades
Quan surt la finestra per compartir marqueu o desmarqueu les opcions en funció del que més us convingui més per a la vostra presentació. Podeu marcar o desmarcar les següents opcions:
Impedeix que els editors puguin canviar l'accés i afegir persones.
Desactiva les opcions perquè els comentadors o lectors puguin baixar, imprimir i copiar l'element
Iniciar el xat amb una presentació compartida
Quan treballeu amb una presentació compartida, ja sigui que l'heu compartit vosaltres o alguna altra persona us l'ha compartit, si els usuaris coincidiu en el mateix moment que l'esteu editant, apareixerà la icona del xat a la part superior dreta de la pantalla a tots els usuaris connectats en aquell moment. Premeu la icona Mostra el xat tal i com indica la següent imatge.
A part del xat, a l'esquerra de la pantalla, veureu els usuaris connectats i quina diapositiva estan editant. Aquesta funció és molt útil per evitar treballar alhora a la mateixa diapositiva i evitar errors.
En prémer la icona Mostra el xat apareix un panell a la dreta. A la part inferior podeu escriure i en prémer la tecla Retorn quedarà escrit el vostre text en aquest panell amb el vostre nom. D'aquesta manera us podeu comunicar millor amb les altres persones que estan editant la presentació.
Si una altra editor inicia el xat i vosaltres no teniu el panell obert veureu aquest punt vermell sobre la icona del xat. Si premeu la icona s'obrirà el panell de xat de nou.
Per tancar el xat simplement feu clic a la creu que hi ha a la dreta d'aquest panell.
Compartir l'enllaç o inserir una presentació al web?
Si voleu mostrar una presentació de Google existeixen varies maneres de fer-ho. A part del què hem explicat més amunt de crear un enllaç, també la podeu inserir en un lloc web o bloc.
Si bé les dues maneres de compartir les presentacions poden semblar similars, existeixen algunes diferències importants.
Al final de la pràctica 5, mòdul 1 podeu veure com inserir presentacions a un lloc web o bloc.
Si heu inserit la presentació a un lloc web, qualsevol persona que tingui accés o que cerqui el lloc web la podrà veure. Una característica important d'inserir o incrustar presentacions a llocs webs es que podeu definir la mida de la pantalla.
Per altra banda, si la presentació està destinada a certes persones, publicar-la al web amb un enllaç és la millor opció que inserir-la en el lloc web.
Revisar l'historial de versions
Amb l'historial de versions, Google permet veure o recuperar els canvis que s'han anat fent en una presentació des de que es va crear.
Aneu al menú Fitxer i trieu l'opció Historial de versions, Mostra l'historial de versions
La interfície de la presentació canvia i a la dreta s'obre un panell que mostra l'historial de versions.
Per defecte cada versió surt amb el dia i l'hora que s'ha desat l'últim canvi i el nom de la persona que l'ha editat. Podeu veure les versions per ordre cronològic des del dia actual, el dia anterior, la setmana passada o el mes actual.
En fer clic sobre una versió veureu com era aquella presentació quan es va desar per última vegada. Apareix un botó RESTAURA AQUESTA VERSIÓ a la part superior esquerra de la pantalla. Si premeu aquest botó la presentació quedarà tal i com estava en aquell moment. Aquesta funció és molt útil si es vol recuperar una presentació que s'havia fet anteriorment.
També podeu posar nom a les versions per localitzar-les més ràpidament. Ho podeu fer de diferents maneres.
Des del menú Fitxer trieu l'opció Historial de versions, Posa nom a la versió actual. També podeu escriure directament fent un clic a sobre la data i l'hora de la versió i veureu com es pot editar el text. Podeu fer clic al menú de cada versió (tres puntets verticals) i seleccionar Posa el nom a aquesta versió. Aquest menú també us permet fer una còpia de manera que podeu desar la versió com a una nova presentació.
Un cop posat el nom de la versió podeu seleccionar que l'historial de versions només es vegi amb les versions que tenen nom per encara anar més ràpid a seleccionar una versió que tingueu desada. Per fer-ho feu clic al botó que hi ha a la part superior dreta, de color groc, per activar o desactivar aquesta opció tal i com mostra la imatge de sobre.
Veure el tauler d'activitat
Aquesta funció només està disponible per G Suite, la plataforma col·laborativa d'aplicacions empresarials de Google. (La podeu utilitzar per exemple amb un compte XTEC però no amb un compte personal de Gmail tot i que si compartiu la presentació a un usuari Gmail si que la podrà editar.)
Amb el tauler d'activitat, els usuaris amb permís d'edició, poden veure i fer un seguiment de les visites que rep un mateix fitxer, ja sigui una presentació, un document o un full de càlcul. Aquests poden veure tant qui l'ha visitat com quan ha fet la visita.
Aneu al menú Eines i trieu l'opció Tauler d'activitat.
S'obre una finestra nova on, si teniu compartida la presentació, podeu veure qui l'ha editat i qui l'ha llegit dins de la vostra organització, en aquest cas, els usuaris de l'XTEC.
Amb el botó blau de sota podeu configurar la privadesa del compte de manera que els altres usuaris puguin o no veure la vostra activitat per a tot el Drive o només pel document actual. A la imatge de sota ho tenim tot activat de manera que tothom pot veure la nostra activitat.
Premeu el botó desa per desar els canvis.
Presentacions de Google permet que l'audiència enviï preguntes durant l'exposició
Les presentacions de Google no té el potencial de programes d'escriptori com PowerPoint, Keynote o Impress però té funcionalitats prou interessants que les altres no tenen. Segurament, per diferenciar-se de la resta de competidors, Google va afegint funcions com la que ara us mostrarem.
Ara, Google, amb aquesta funció, facilita el diàleg entre la persona que fa la presentació i el públic i d'una manera molt senzilla perquè tothom amb un ordinador, una tablet o un smartphone pugui participar fàcilment.
Quan el ponent utilitza aquesta funció, Google genera un enllaç web que tothom pot veure i introduir en el seu dispositiu.
Què cal fer?
1. Estendre l'escriptori del vostre ordinador
Per utilitzar la vista de presentador és necessari que l'ordinador que utilitzeu tingui dues sortides de vídeo. Això implica, que en molts ordinadors de sobretaula, no es pugui utilitzar perquè només tenen una targeta de vídeo tot i que se'n pot comprar una altra i instal·lar-la fàcilment. Els portàtils normalment tenen una altra sortida de vídeo VGA o HDMI (en models més recents) però el fet que s'hagin de prémer un combinat de tecles fa que molta gent desconegui aquesta funció.
Si connecteu un altre monitor o projector multimèdia a aquesta sortida de vídeo VGA o HDMI podreu veure dues coses diferents una a la pantalla del vostre ordinador i una altra en el què es projecta pel públic.
En els portàtils amb el sistema operatiu Windows s'utilitza una combinació de tecles per configurar la sortida de vídeo. Primer de tot connecteu la segona pantalla al vostre ordinador. Premeu la tecla Fn que normalment està situada a baix a l'esquerre del teclat i després les tecles de funció. Cada portàtil té unes tecles de funció diferents. Us heu de fixar que tingui una icona semblant a una pantalla.
A mida que es premen aquesta combinació de tecles a la pantalla apareixen diferents opcions de les quals heu d'escollir estendre l'escriptori.
2. Inicieu la presentació des de Presentacions de Google
Un cop heu estès l'escriptori el següent pas és iniciar la presentació amb vista de presentador. Feu clic al desplegable de INICIA LA PRESENTACIÓ i trieu l'opció Visualització de presentador.
S'obren dues finestres del navegador a la vostra pantalla de l'ordinador.
1. La presentació de Google.
2. La vista de presentador.
La vista de presentador és la que heu de tenir a la pantalla del vostre ordinador. Només vosaltres la podeu veure. La presentació de Google és la que heu de projectar pel públic.
Si heu estès l'escriptori correctament heu de desplaçar la finestra de la presentació cap al projector. Normalment abans de poder desplaçar aquesta finestra l'heu de restaurar avall, és a dir, el procés contrari de maximitzar una finestra.
3. Comenceu una sessió de preguntes amb l'audiència.
Premeu el botó Inicia una sessió nova tal com indica la imatge de sobre. A partir d'aquest moment apareix un missatge per sobre de les diapositives amb el text: Feu una pregunta a goo.gl/slides/pxwccr (on pxwccr és un codi únic per la vostra sessió). Aquest codi serà diferent per a cada presentació.
4. Comenceu la vostra exposició
A la finestra vista de presentador hi teniu dues pestanyes EINES PEL PÚBLIC I NOTES DE L'ORADOR. Notes de l'orador serveix per escriure-hi els vostres apunts per facilitar-vos l'exposició de la presentació i, com que les pantalles estan esteses, el públic no les veurà.
Ara podeu començar la presentació. Abans però heu d'avisar al públic que tenen la possibilitat d'enviar preguntes durant la presentació. Les preguntes poden ser anònimes o amb nom i cognoms (mitjançant inici de sessió amb compta de Google). Si el públic té una compta de Google vinculada al seu dispositiu, ho podran fer directament.
El més recomanable és revisar al final de cada apartat o al final de la presentació totes les preguntes del públic ja que durant l'explicació pot resultar una mica molest.
5. El públic ja pot enviar les seves preguntes.
L'única cosa que ha de fer el públic és obrir el navegador en el seu dispositiu i introduir la URL que apareix a la part superior de cada diapositiva de la vostra presentació. A l'exemple que hem posat més amunt era goo.gl/slides/pxwccr.
A la següent imatge podeu veure com es veu des de la pantalla d'un smartphone Android.
A la pantalla dels dispositius del públic surt la seva foto de perfil i el nom. A sota de tot de la pantalla tenen l'opció de marcar o desmarcar la casella per fer la pregunta anònima.
A l'espai en blanc és on poden escriure la pregunta com a màxim amb 300 caràcters. Per acabar han de prémer el botó Envia situat a la part superior de la pantalla.
Google permet que les persones votin a favor o en contra de les preguntes que han fet els altres assistents. Només cal prémer una de les icones com mostra la imatge de sota.
En aquesta pantalla els assistents podran veure les preguntes formulades pels altres oients.
6. Reviseu les preguntes del públic
Una vegada heu acabat un bloc o tota l'exposició podeu activar les Eines per al públic. Premeu el botó CONTINUA.
En la següent imatge, les eines del públic estan activades. Si premeu el botó ACTIVA a la part superior dreta de la pantalla aquestes deixaran d'estar actives i el públic no podrà formular preguntes des del seu dispositiu.
En aquesta finestra veureu les preguntes enviades ordenades per ordre de popularitat, és a dir per nombre de vots. Premeu el botó Mostra. Aquesta apareixerà a la pantalla del projector perquè la vegi tot el públic.
Consultar l'historial de preguntes en el mode d'edició
També podeu consultar l'historial de preguntes quan editeu la presentació. Aneu al menú Eines i trieu l'opció Historial de Preguntes.
A la dreta de la pantalla s'obre el panell Historial de Preguntes amb totes les preguntes formulades pel públic durant la vostra exposició. Feu clic sobre una pregunta per poder-la llegir i veure les seves votacions. (A la imatge de sota només hem posat una pregunta com a exemple.)
En el cas que el públic hagi fet varies preguntes es veuran en aquest panell per ordre de popularitat, és a dir, les més votades es veuran les primeres.
Aquí veureu la persona que ha fet la pregunta (si no l'ha fet de manera anònima), el dia, l'hora i les votacions obtingudes per la resta del públic.
Les preguntes de l'audiència de les Presentacions de Google tenen varis avantatges.
- Amb les votacions podeu saber quines són les inquietuds del públic.
- Augmenten la participació perquè no han de parlar davant els altres per preguntar. A les persones que els costa fer preguntes en públic no tindran cap problema en fer-ho per escrit i en el moment en què tenen el dubte perquè d'aquesta manera no se'ls oblidi.
- Com que la presentació es veu projectada el públic pot està pendent de la pregunta per contra de fer les preguntes orals.
El dispositiu Chromecast
Una altra manera de veure les presentacions de Google en una pantalla o un televisor és utilitzar el Chromecast.
Chromecast és un petit dispositiu, creat per Google, que es connecta a un televisor o monitor que tingui port HDMI. Té connexió Wi-Fi i es pot enviar contingut multimèdia des d'un ordinador o un dispositiu mòbil. Pot ser molt útil quan no es disposa de pantalla de projecció o no es volen utilitzar cables.
Aquí explicarem una breu pinzellada de com s'utilitza amb les presentacions de Google però també serveix per mostrar qualsevol web a la pantalla, com ara webs de pel·lícules, vídeos del Youtube, blocs…..
Què es necessita?
- Connexió Wi-Fi
- El dispositiu Chromecast endollat al port HDMI del televisor o monitor
- Un televisor o monitor que tingui entrada HDMI
- Un ordinador o un dispositiu mòbil
Passos a seguir:
1. Obriu la presentació del Drive amb el navegador Chrome a l'ordinador o dispositiu mòbil.
2. A partir de la versió 51 de Chrome ja no és necessari instal·lar l'extensió per trobar o utilitzar el dispositiu Chromecast (Chromecast, Chromecast Àudio, i televisors i altaveus amb Chromecast integrat). Per saber la versió de Chrome aneu al menú de Chrome . Feu clic amb el botó del ratolí i trieu l'opció Ajuda | Quant a Google Chrome.
3. Per activar aquesta funció aneu al menú de Chrome i escolliu l'opció Emet.
S'obre una finestra nova on, si teniu connectat el dispositiu, el detectarà automàticament i ja podreu veure tot el què feu amb el vostre ordinador o dispositiu mòbil al televisor o monitor.
Si en voleu saber més en aquesta finestra trobareu uns enllaços que us donaran més informació tal i com indica la imatge de sobre.