Inserció d’efectes de so

Al PowerPoint es pot inserir so de diferents maneres. Una, inserint so a la transició d'una o més diapositives, una altra inserint so en una diapositiva, com a objecte.

Inserir so en una transició

Per inserir un so a una transició cal anar a la pestanya del menú Transicions, al bloc dels Intervals apartat so:

Des del desplegable de "so" trobareu varies opcions:

Des deixar la transició sense so, a aturar el so que porta una diapositiva anterior, triar entre els sons que porta l'aplicació per defecte, o en la darrera posició del desplegable seleccionar un "altre so" que podeu tenir en el vostre ordinador. En aquest apartat també es pot triar la durada del so (en el cas que sigui més llarga del que es necessita), i aplicar-ho a totes les diapositives.

Un so col·locat a la transició inicial de la primera diapositiva, que dura el mateix que tota la presentació, i el so configurat per que no s'aturi, pot acompanyar com a música de fons una presentació de reproducció automàtica

Inserir so en una diapositiva

Es pot afegir música i so a la presentació des de fitxers que es tinguin a l’ordinador, a Internet o a la Galeria multimèdia. També, com hem dit anteriorment al mòdul 1 pràctica 8 "Gravar una narració", es poden gravar directament els vostres propis sons o narracions i afegir-los a la presentació amb el propi programa. També es poden utilitzar fitxers amb música (per a presentacions que s'hauran de publicar a Internet, caldrà tenir present els drets de la propietat intelectual).

Inserir sons de la Galeria Multimèdia

Per inserir àudios cal anar a la pestanya del Menú Inserció apartat Multimèdia, al desplegable Àudio. Hi trobareu tres opcions, la darrera ja la vau veure al mòdul 1 pràctica 8 "Gravar una narració". La segona opció és que la que porta a la Galeria Multimèdia del PowerPoint. Per defecte aparèixen pocs sons per inserir.

En clicar l'opció Àudio de la galeria d'imatges s'obrirà la subfinestra de Galeria d'Imatges, i s'afegiran dues noves pestanyes d'un nou bloc anomenat Eines d'Àudio:

Inserir àudio d'un fitxer de so

Des del menú a la pestanya Inserció bloc Multimèdia i el desplegable d'Àudio, seleccioneu Àudio de fitxer:

S'obrirà la finestra de selecció de fitxers del vostre ordinador. Seleccioneu un fitxer de so del vostre ordinador i cliqueu el botó insereix

Edició del so inserit

En Clicar un dels àudios de la galeria o haver seleccionat un fitxer de so de l'ordinador, podeu veure com ha quedat inserit en la diapositiva, com una imatge d'altaveu i amb un petit gràfic de control de so.

En seleccionar l'objecte d'àudio inserit a la dispositiva apareix el bloc Eines d'Àudio amb dues pestanyes, una pel format de la imatge de l'objecte, i una altra per a la Reproducció de l'àudio.

En aquesta pestanya de Reproducció de les Eines d'Àudio pot ser interessant l'opció de retallar l'àudio, o bé configurar una fosa d'entrada o de sortida. Les foses serveixen per iniciar l'audió de forma progressiva i finalitzar-lo ambé de forma progressiva. En les opcions d'àudio podeu configurar l'objecte de so per què no sigui visible durant la presentació, configurar el volum del so i configurar la manera en que s'iniciarà l'àudio.

Fent clic amb el botó dret sobre la imatge apareix un menú on seleccionant Edita Objecte de so es pot seleccionar si es vol que es repeteixi contínuament,es pot modular el volum del so i, també, es pot triar d’amagar la icona del so durant la presentació.

Si es deixa marcada la casella Repeteix-ho contínuament fins que ho aturi, el so no pararà fins que es canviï de diapositiva. Això pot ser útil quan volem incloure una música de fons.

Eliminar un so

Qualsevol so que es vulgui eliminar, només caldrà seleccionar-lo i prémer la tecla Supr o Del del teclat.

INFORMACIÓ IMPORTANT

De forma predeterminada, si la mida del so és superior a 100 KB es vincula a la presentació enlloc d’incrustar-se. (Objecte vinculat: objecte que es crea en un fitxer d’origen i s’insereix en un fitxer de destinació mantenint una connexió entre els dos fitxers). Si una presentació té fitxers vinculats i es fa la presentació en un altre equip s’haurà de copiar la presentació així com també els fitxers vinculats (fitxers de so). Si no es fa així, el més probable és que la mateixa presentació en dos ordinadors diferents faci que es perdin alguns efectes de so. Això és molt freqüent sobretot quan s’insereixen pistes d’àudio. Quan es volen reproduir a un altre ordinador, aquestes no se senten si no es copien al nou ordinador juntament amb la presentació i tornant-les a vincular (inserir).