Efectes i ordenació objectes

A les presentacions de l'Impress es poden aplicar alguns efectes com ara l'efecte d'ombrejat o l'efecte 3D. També es poden ordenar els objectes per crear efectes de superposició.

Efecte d'ombrejat

Podeu afegir una ombra a l'objecte de dibuix seleccionat, i també definir les propietats d'aquesta ombra.

Per aplicar una ombra a un objecte seleccioneu l'objecte i premeu la icona Ombra de la barra d'eines de dibuix.

Seguidament si premeu la icona Propietats de la barra lateral podreu definir les propietats de l'ombra que voleu aplicar, és a dir, l'angle, la transparència, la distància respecte l'objecte i el color de l'ombra.Efecte 3D

A la barra d'eines de dibuix feu clic a la icona 3D. Seleccioneu una forma i feu clic i arrossegueu sobre la diapositiva amb el ratolí per determinar la mida.Feu clic amb el botó secundari del ratolí per poder modificar els Efectes 3D.Per girar un objecte 3D al voltant de qualsevol dels seus tres eixos, feu clic per seleccionar l'objecte i, a continuació, torneu a fer clic per mostrar els punts de gir. Arrossegueu un dels punts en la direcció en què voleu girar l'objecte.Hi ha algunes opcions de la propietat 3D que no les podreu utilitzar amb totes les formes. Aneu provant les diferents opcions que ofereix el programa i escolliu la que més us convingui per a la vostra presentació.

Ordenació d'objectes

Quan teniu diferents objectes dins d'una diapositiva aquests es poden ordenar per crear efectes de superposició ja que cada objecte que inseriu en el document es va apilant successivament sobre l'objecte anterior.

Per reordenar l'ordre d'apilament d'un objecte seleccionat feu clic amb el botó dret del ratolí i escolliu l'opció Organitza. A la dreta s'obre un nou menú on podeu escollir varies opcions.També podeu utilitzar el menú Format triant l'opció Organitza.

Porta al davant, situa l'objecte al davant de tots els altres objectes.

Envia cap endavant, situa l'objecte una posició per sobre d'on estava.

Envia cap enrere, situa l'objecte una posició per sota d'on estava.

Envia al fons, situa l'objecte al darrere de tots els altres objectes.

Al davant de l'objecte, situarà l'objecte davant d'un altre objecte que seleccioneu posteriorment.

Darrere l'objecte, situarà l'objecte darrere d'un altre objecte que seleccioneu posteriorment.


Alineació d'objectes

La funció Alineació permet alinear els objectes respecte dels altres o bé respecte de la diapositiva. Seleccioneu un objecte per alinear-lo en relació amb la diapositiva o seleccioneu diversos objectes per alinear-los entre si.

Feu clic amb el botó dret del ratolí i en el menú contextual trieu l'opció Alineació i seleccioneu una de les opcions d'alineació.

A l'exemple de sota hem alineat el quadrat a l'esquerra de la diapositiva.A la següent imatge hem seleccionat tots els objectes i els hem alineat entre si.Graella i línies d'ajuda

En alguns casos pot ser que necessiteu alinear els objectes dins la diapositiva o distribuir-los de manera que hi hagi certa distància entre un i l'altre. Les presentacions de l'Impress tenen uns regles, una graella i unes línies que us poden ajudar.

Aneu al menú Visualitza i feu clic sobre l'opció Graella i línies d'ajuda o l'opció Regles. Proveu les diferents opcions que us ofereix el programa.