Inserir objectes

Les presentacions de l'Impress permeten inserir tot tipus d'objectes com ara imatges, quadres de text, vídeos, formes, taules, gràfics, diagrames, títols amb Fontwork i línies.

Per saber com inserir quadres de text aneu al mòdul 8 del curs C8 Presentació de continguts: LibreOffice. Nivell mitjà.

Per saber com inserir imatges, formes i línies aneu al mòdul 9 del curs C8 Presentació de continguts: LibreOffice. Nivell mitjà.

Inserció de taules

Podeu afegir taules des del menú Insereix i escollint l'opció Taula o bé des de la icona de la barra d'eines tal i com indica la imatge de sota.



En el desplegable de la dreta feu clic i arrossegueu el ratolí pel damunt de la taula. Aquí podeu seleccionar tantes files i columnes com vulgueu.



Un cop heu inserit la taula a la part de baix apareix la barra d'eines Taula. Des d'aquí podeu controlar moltes opcions.



Aquesta barra d'eines també la podeu desplaçar junt amb les altres barres d'eines de dalt o deixar-la flotant enmig de la diapositiva.



Si feu clic a Propietats de la taula s'obre una finestra on podeu configurar més opcions.



La taula seleccionada queda emmarcada en un quadre de color blau amb el que podeu fer diferents modificacions, ampliar o reduir la mida de la taula o desplaçar-la per dins de la diapositiva.



Aneu provant les diferents opcions que ofereix el programa per crear o modificar taules.

Per suprimir la taula seleccioneu-la tota i premeu les icones de suprimir files o suprimir columnes. Com que teniu tota la taula seleccionada aquesta desapareixerà tota. També hi ha l'opció de suprimir-la amb la tecla Supr de teclat però de vegades resulta una mica més difícil ja que s'ha de fer dos clics sobre el contorn abans de prémer la tecla.



El programa també ofereix uns quants dissenys de taules. Seleccioneu la taula i feu clic a la icona Propietats de la barra lateral dreta tal i com indica la imatge de sota. Escolliu un disseny que us agradi. Un cop escollit també el podreu modificar tal i com hem explicat fins ara.



També podeu modificar la taula amb el menú d'opcions que apareix si feu clic amb el botó dret del ratolí sobre la taula.



Inserció de gràfics o diagrames

LibreOffice permet presentar dades gràficament en un diagrama. Aneu al menú Insereix i trieu l'opció Diagrama.

S'obre una pantalla nova amb el diagrama al mig. En aquesta pantalla és on el podreu editar.



Per modificar les dades premeu la icona taula de dades.

El programa dona moltíssimes opcions per modificar un diagrama. Aneu provant cada icona de la barra d'eines per saber com modificar cada part del diagrama.

Una altra opció per editar-lo és prémer el botó dret del ratolí sobre el diagrama i escollir l'opció Edita.



Feu clic en qualsevol part del diagrama i premeu el botó dret del ratolí. Surt un menú diferent si el clic es fa en les diferents parts de que es composa el diagrama.

Per editar un títol d'un diagrama que heu inserit a la presentació feu doble clic sobre el diagrama per entrar en el mode d'edició. Premeu la icona Títols. S'obre una finestra nova on podeu anomenar totes les parts del diagrama.



Si feu un clic al títol el podreu moure amb el ratolí. Si voleu canviar la formatació del títol feu clic amb el botó dret del ratolí i trieu l'opció Formata el títol. Seleccioneu una de les pestanyes disponibles al diàleg per fer modificacions. Feu clic a D'acord.

Podeu seguir els mateixos passos per editar els eixos del diagrama com també la llegenda. També podeu escollir si voleu veure el diagrama en 3D i la il•luminació.

Per deixar d'editar el diagrama feu un clic fora d'aquest i tornareu a la diapositiva actual. Per tornar-lo a editar feu doble clic sobre el diagrama.

Inserció d'àudio i vídeo

Inserir àudio

El LibreOffice Impress no permet inserir fitxers d'àudio directament en les seves presentacions, s'ha de fer amb programes externs d'àudio.

Aneu a la pràctica 3 del mòdul 1 per veure com es pot inserir àudio.

Inserir vídeo

De la mateixa manera que heu inserit un fitxer de so també podeu inserir vídeos des del menú Insereix escollint l'opció Àudio o vídeo….

En el diàleg Obre un fitxer, seleccioneu el fitxer que vulgueu inserir i feu clic al botó Obre.



El vídeo quedarà inserit a la diapositiva actual.

També podeu utilitzar les plantilles de format de diapositiva que tenen la icona d'inserir vídeo.



Reproductor multimèdia

Aneu al menú Eines i trieu l'opció Reproductor multimèdia. Aquest permet previsualitzar fitxers de pel•lícula i so i inserir-los en el document actual.

El Reproductor multimèdia admet diversos formats de fitxer i permet inserir-los en un document.

Si treballeu amb el sistema Windows, veureu que el Reproductor multimèdia utilitzarà el DirectShow. Aquest element sol estar instal•lat per defecte als sistemes Windows.

Inserció d'un organigrama

Per inserir un organigrama aneu a la barra d'eines de dibuix i seleccioneu la forma que més us convingui pel vostre organigrama.

Podeu anar afegint formes i línies. També hi podeu escriure a dins fent doble clic amb el ratolí sobre la forma. Com hem explicat en pràctiques anteriors també podeu modificar les formes amb la barra d'eines Línia i emplenament.



Creació d'un diagrama de flux

A la pràctica 7 del mòdul 9 dels materials de formació del nivell mitjà està explicat què és un diagrama de flux i com inserir-lo.

També podeu anar al menú Insereix i des de l'opció Forma escollir Diagrama de flux. Aquí podeu veure la descripció de cada forma abans d'inserir-la.



Inserció de connectors

Per inserir un connector aneu a la barra d'eines de dibuix i premeu el desplegable de la icona tal i com mostra la imatge de sota.

Un connector és una línia que uneix objectes i que es manté unida quan es mouen aquests objectes. Si copieu un objecte amb un connector, el connector també es copiarà.



Quan feu clic en un connector podeu modificar la corba o bé girar-lo tal i com indica la imatge de sota.



Inserció d'un objecte OLE

Un objecte OLE és un objecte d'un altre programa enllaçat a les presentacions de l'Impress. OLE significa Object Linking and Embedding, en català, objecte enllaçat i inserit o incrustat.

Aneu al menú Insereix i trieu l'opció Objecte i Objecte OLE. S'obre una finestra on podreu crear-ne un de nou o crear-ne un a partir d'un fitxer ja existent.

Aquesta opció és molt útil quan per exemple es volen inserir dades d'un full de càlcul a la presentació.

Inserció de títols especials

El Fontwork permet crear títols o textos estilitzats amb diferents efectes especials com ara contorns, ombres i altres manipulacions que no estan disponibles a través de les eines de format de text.

Aneu al final de la següent pàgina on s'explica aquesta eina.

Nivell mitjà. Mòdul 8 pràctica 1.