Emprar referències relatives i absolutes a funcions
Com ja s’ha dit, a les fórmules relacionareu valors constants o referències a cel·les.
Introduireu determinats valors o els noms de les cel·les que contenen els arguments sobre els quals fareu els càlculs. També podeu fer càlculs amb un rang de cel·les com a argument.
La forma en què el programa interpreta les referències a cel·la depèn del tipus de referència que feu servir. N´hi ha de diversos tipus. Ara veureu com utilitzar les referències relatives i absolutes.
- Referències relatives: Cada cel·la s’identifica per la lletra de la columna i el número de la fila. Quan en una fórmula introduïu aquest nom, per exemple "B7", l'OO_Calc no llegeix directament el valor de la cel·la sinó que ho fa en relació a la posició relativa que estem indicant.
Per exemple, si “B7” conté la següent fórmula "=SUMA(B5:B6)", quan l’arrossegueu o copieu i enganxeu a la cel·la “C7” la fórmula queda modificada automàticament i mostra un nou resultat:
- Referències absolutes:
Si voleu que l'OO_Calc llegeixi un valor en una cel·la sense que canviï quan l’arrossegueu, heu d’emprar referències absolutes. Per fer-ho, poseu el signe $ davant dels caràcters identificadors de la fila i la columna.
En el cas anterior la fórmula a la cel·la "B7" seria "=SUMA($B$5:$B$6)"
També podeu utilitzar referències mixtes, combinant els dos tipus de referències. Podeu mantenir fixa la columna però no la fila, o a la inversa. En aquest cas, el resultat també serà diferent quan arrossegueu o copieu la cel·la.