Aplicar efectes visuals i de moviment al text d’un vídeo

Desde programaris més especialitats en composició de vídeo ( que no és el mateix que edició de vídeo ) poden fer-se tota una varietat de procesos que poden respondre a diferents necessitats. El fet de fer moure un text per la pantalla, seguint un recorregut específic, només és possible amb programaris propietaris, com pot ser Adobe Premiere, Sony Vegas ( o d'altres ), i en un grau més alt Adobe After Effects ( o similars ), si bé el seu grau d'especialització és prou alt i acostuma a respondre a necessitats específiques i professionals. No és el cas.

Els programes de vídeo professionals que s'encarreguen d'aquestes tasques acostumen a fer el que es diu "edició vertical", on, a una mateixa escena, es veuen diferents continguts que "surten" per la pantalla fent ús de diferents capes.

La majoria de programaris lliures no disposen d'eines per a moure textos per la pantalla amb moviments programats. És el que s'acostuma a anomenar animació a través de punts clau.

Tot i així, openshot disposa d'uns enormes possibilitats d'obtenir resultats molt similars, sense disposar del nivell de detall tan especialitzat. Dominar aquestes opcions comportarà molta prova d'assaig i error i considerar sempre la finalitat de la proposta estètica de l'efecte, sigui a nivell de titolació o imatge en moviment.

Encara que parlarem de les opcions per a animar una imatge fixa, d'un títol, per exemple, també els menús són iguals per a la imatge en moviment.

  • Començarem la pràctica situant un títol a la línia de temps. La podeu situar a qualsevol, en funció de si és transparent o no. Podeu començar per una que ocupi tota la pantalla, com aquesta, i , un cop dominada la pràctica, podeu fer-ho amb alguna que sigui transparent respecte de les capes inferiors si contenen clips de vídeo o imatges fixes.

  • I farem clic damunt del títol amb el botó dret del ratolí. Apareixerà el menú que ja coneixem i hem fet servir per a habilitar els canvis de velocitat de reproducció d'un clip. I fem clic a Transforma

  • Apareixeran sis quadradets a la vora del clip a la finestra de reproducció, que podrem fer servir per a ubicar el títol allà on creiem o ens vingui bé d'acord amb la idea d'animació que tinguem pensada. Desplaceu el títol a una vora.

  • Observareu que, allà on teníeu posat el lliscador a la línia de temps, serà el punt de partida per a que es visualitzi el títol en el punt on l'haureu desplaçat. Aquesta opció ens pot ser útil per a combinar un títol amb una imatge de vídeo on cal que el títol es vegi en una ubicació específica de la pantalla.

  • Podem ara tornar al menú ( clic amb el botó dret del ratolí damunt del títol ) i esborrar les modificacions manuals anant a Anima / Sense animació. Esborrarem qualsevol opció d'animació.

  • I hi tornem a fer clic i tastem les opcions de Anima/Inici del fragment/centra a la vora/Del centre a la part inferior . I visualtzem els resultats. Podeu tastar diferents opcions per a "fer-vos" amb les opcions disponibles. Les opcions són múltiples.

Element de llista de pics