Afegir text sobre imprès a una pista de vídeo

La incorporació de caràcters gràfics a un clip de vídeo sempre ajuda al seu enteniment d'allò que se'ns vol explicar. La majoria de programaris editors de vídeo permeten la seva incorporació. En funció de les necessitats el nivell de complexitat pot ser molt gran. En el cas de Openshot les possibilitats són una mica limitades, però suficients per a poder rotular un clip amb el text que convingui.

Quan creiem necessària la seva presència, caldrà:

  • Seleccionem, del menú superior, l'opció de títol.

  • Pareu atenció en seleccionar la primera de les opcions. La segona no us funcionarà si no disposem de un programa 3D que ens renderitzi els moviments dels títols animats. En aquest cas, Blender, un programari de 3D lliure. Si és el cas, us avisarà convenientment el programa.

  • Un cop dins del menú de títol, podem seleccionar algunes de les mostres que ens ofereix el programa. Caldrà primer practicar i provar amb alguns d'ells per a veure quin ens proporciona el resultat esperat. Cas de seleccionar un element simple només ens caldrà fer un clic a la plantilla de l'esquerra i adaptar el text a l'apartat de la dreta, on ens indica què ha de sortir a cada una de les línies:

  • Un cop finalitzada la configuració del títol fem clic a save per tal de desar el títol. Apareixerà a la finestra de fitxers del projecte, apartat imatges.

  • Ara podrem arrossegar el títol des de la finestra de fitxers del projecte fins a la línia de temps. I podrem fer-ho de dues formes diferents. Si el títol té un fons de color ( el que sigui ) i volem que es vegi per complet, a banda del clip de vídeo o foto, situarem el títol a la mateixa pista de vídeo que els clips que l'acompanyen. Si és el cas que seleccionem un clip on només mostrarà el títol i la resta d'espai quedarà transparent, cal que deixem anar el títol una pista pel damunt del clip on es vulgui visualitzar. D'aquesta forma es crearà la trasnparència

  • No tots els clips d'exemple de títol tenen la mateixa configuració, amb la transparència. Caldrà fer proves i saber quin s'adapta millor

Arribats a aquestes alçades de pràctica, cal que recordem que sempre que es vulguin conservar els canvis de la tasca d'edició que portem fets cal que guardem el projecte a través de l'opció

Sempre podrem recuperar la tasca que portem feta en el punt que la vam deixar, donada la complexitat del procés i la seva durabilitat. Desar un projecte no implica guardar tot el seu resultat. Són procesos diferents. Una cosa serà el projecte i l'altra la seva exportació.