Comencem a editar vídeo

1.- Un cop instal·lat el programa Openshot, passem a executar-ho.

2.- Veiem les seves parts principals i per a què serveixen. Dividim el programari en tres parts, fonamentalment.

3.- A la part de la finestra esquerra superior de Fitxers del projecte intervendran tots els fitxers que farem servir en la nostra edició de vídeo. Serà des d'aquesta finestra on cridarem els clips que es puguin tenir al disc dur, per a que participin del projecte.

4.- Aquests clips que ja estiguin inclosos a la finestra de fitxers del projecte els farem incloure o desplaçarem fins la línia de temps. A aquesta es produirà el muntatge seqüencial on s'inclouran tots els elements , en ordre, que passaran a formar part del muntatge o edició final. Serà a través de les pistes que podrem interactuar amb els clips, títols, músiques, etc.

5.- I finalment disposem de la finestra superior dreta, on podrem visulitzar en tot moment el resultat del muntatge. Previsualització del vídeo.

6.- Un cop definides les parts principals del programa, passem a treballar en forma molt bàsica amb un primer clip de vídeo. Per a fer-ho, podem fer clic amb el botó dret del ratolí dins de la finestra de Fitxers de projecte, o bé fer clic a la creu de color verd, per a afegir:

7.- Un cop afegit un primer clip podem disposar de diferents opcions. Podem fer clic amb el botó dret del ratolí damunt del clip que hem afegit ( o d'altres que afegim ) i apareixen aquestes:

  • La primera de les opcions, ja la coneixem, importar més clips
  • La segona, que ens mostri la finestra de fitxers de projecte amb detalls dels fitxers
  • La tercera previsualitzar el fitxer
  • La quarta, divideix el fragment. Seleccionar quin fragment volem de veritat abans de traslladar-lo a la línia de temps ( finestra inferior )
  • La cinquena, directament, afegir el clip a la línia de temps.
  • La sisena, veure les propietats del fitxer

De totes les possibles accions, ens quedarem amb tres d'elles. La primera, observar les propietats del clip. A mesura que tinguem més coneixments tècnics dels clips de vídeo ens resultarà imprescindible para saber la mida en píxels i els tipus de fitxer i format. Quan premem que ens mostri les propietats del clip veurem aquesta finestra:

Encara que no serà l'opció que farem servir normalment ( ens resultarà més senzill i pràctic portar-ho a terme des de la mateixa línia de temps ), podrem deixar enllestit aquest, en quant a la durada del clip, abans de portar-lo a la línia de temps. Farem clic a les tisores ( divideix fragment )

Fem play per a reproduir el clip. En quant creiem, farem clic a Inicia, per a marcar el punt on voldrem que comenci el tall. I seguim fent play, fins el punt on es vulgui finalitzar el clip. Farem clic a Fi. Quan fem clic a crea es crearà un sublip del primer, amb el nom que desitgem, i que podrem incorporar a la línia de temps.

8.- Podrem, naturalment, anar directament a arrossegar un clip des de la finestra de fitxers del projecte a la finestra de línia de temps. Un cop allà, podem moure el clip a la posició que es vulgui. No és necessari crear una edició on els clips estiguin un darrera l'altre, sinó que podem calcular la zona on pot anar el clip, per a anr lliscant o resituant els clips damunt de la línia de temps

9.- En quina pista ubico els clips ? Encara que veieu diferents pistes, podeu treballar en una sola , per començar ( la que es vulgui ).

10.- Un cop situat el clip a la pista de vídeo, i posant el ratolí en un dels extrems del clip, veurem que la forma del ratolí canvia. Es queda en forma de doble fletxa. En aquest moment podrem retallar el clip tant com calgui. Aquesta operació també la podem fer fent servir el "lliscador" de color blau que hi ha a la part superior de la finestra. Amb el seu moviment horitzontal ens permetrà veure a la finestra de reproducció les imatges del clip i decidir, si cal, retallar o no el clip