Crear filtres i efectes d’imatges avançats

Aplicar un filtre a una imatge és com posar-hi al davant elements que ens fan veure la imatge de manera diferent. Es poden utilitzar per crear efectes de colors, lents, difuminats, textures…, que donaran un aspecte diferent a una imatge. El Gimp incorpora una àmplia col·lecció de filtres.

Obrint el menú Filtres, es despleguen les diferents opcions agrupades en categories:

1-006.jpg
Alguns d'aquests filtres s'apliquen directament a la imatge, únicament seleccionant-los, tot i que la major part obren una finestra que permet configurar diverses opcions.

Exemples d'imatges a les quals s'ha aplicat filtres amb el Gimp:

1-601.jpg
El filtre aplicat ha estat Difumina | Pixelitza, amb valors de 10×10 en l'amplada i l'alçada del píxel

Del segon exemple, se n'ha pixelat només una selecció, que s'havia fet abans

1-602.jpg
A la imatge següent se li ha aplicat el filtre Colors | Acoloreix, que permet triar entre diferents colors predefinits o seleccionar un color personalitzat.

1-603.jpg
Els dos darrers exemples mostren les dues opcions del filtre LLums i ombres, Aplica la lent i Mosaic òptic, que dóna com a resultat una imatge que sembla vista a través d'un vidre gravat.

1-604.jpg
1-605.jpg
Aquests filtres, com la resta, es poden aplicar a tota la imatge o a una selecció.

 

A banda de la possibiltat d'aplicació dels filtres d'imatge, que és un ventall gran d'imaginació i recursos, també poden establir-se a mida d'altres, amb la creació de propis, sempre i quan es sàpiga programar, a través del menú

1-606.jpg
Qui es vulgui endinsar en el complicat món de la programació en Scheme, un llenguatge propi, cal que comenci per saber programar dins la consola de Script-Fu.