Crear objectes vectorials

Els objectes vectorials fonamentalment es basen en dos conceptes: camins i nodes.

 

Nodes

Un node és un punt en una línia que funciona com a punt d'inflexió, és a dir, si el node s'arrossega la figura es deforma.

Obriu Inkscape, un gran editor de gràfics vectorials. Seleccioneu l'eina 1-501.jpg i dibuixeu una línia, de forma que quedi:1-502.jpg

Ara seleccioneu l'eina pròpia dels nodes i camins: 1-503.jpg, de forma que la línia quedi:1-504.jpg Cada un d'aquests requadres grisos és un node, mireu d'arrossegar-ne un i veureu què passa. Després d'arrossegar els diferents nodes, haureu obtingut una figura d'aquest tipus:

1-505.jpg

Camins

Un camí és el recorregut que hi ha entre un node i un altre de consecutiu.

1-506.jpg

Si col·loqueu el cursor a sobre d'un camí i l'arrossegueu sense deixar de prémer el botó del ratolí, veureu que el camí es modifica.

Per a visualitzar aquest contingut necessiteu el connector d'Adobe Flash.


Afegir i suprimir nodes

Els nodes són punts d'una línia o d'un perímetre d'una forma concreta, i els camins són el segment que hi ha entre un node i un altre.

Seleccioneu l'eina Dibuixar línies de cal·ligrafia 1-507.jpg i dibuixeu un tros de línia. Si seleccioneu la figura i cliqueu la icona 1-508.jpg veureu que apareixen els nodes de color gris:

1-509.jpg
Si cliqueu sobre un node, veureu que canvia de color; això ens indica que està seleccionat.

1-510.jpg
En aquesta imatge hi ha dos nodes, el de sobre, que no està seleccionat, i el de sota, d'un altre color, que sí que ho està.

Per afegir un node cal tenir-ne seleccionats dos de consecutius. Feu clic a sobre de l'un i després a sobre de l'altre amb el ratolí, juntament amb la tecla Control del teclat.

1-511.jpg

Com podeu veure en la imatge, hi ha dos nodes seleccionats. Si cliqueu la icona 1-512.jpg del menú superior, veureu com apareix un nou node enmig dels dos nodes seleccionats.

1-513.jpg
Si voleu afegir més nodes alhora cal seleccionar els nodes consecutius. Seleccioneu la imatge i visualitzeu els nodes amb la icona dels nodes, en principi, de color gris; poseu el cursor en una punta i dibuixeu un rectangle que seleccionarà els nodes que desitgeu, després cliqueu Afegir nodes i veureu com queda:

Per a visualitzar aquest contingut necessiteu el connector d'Adobe Flash.

Suprimir nodes

Els nodes es poden suprimir de forma individual; seleccioneu-ne un i cliqueu la icona 1-514.jpg

Per a visualitzar aquest contingut necessiteu el connector d'Adobe Flash.

Desar

A l'hora de desar, s'ha de tenir en compte quin és l'objectiu final de l'arxiu. Si penseu que al cap d'un temps tornareu a fer servir la imatge que ara aneu a desar, per exemple per introduir-hi algun canvi posterior, heu de desar la imatge amb l'extensió pròpia del programa, que ja ve per defecte: SVG:

1-515.jpg
Si voleu desar-la amb altres formats podeu desplegar el menú, on us sortiran tots els formats possibles, que en la majoria ja no seran vectorials:

1-516.jpg

Vectoritzar una imatge de mapa de bits

A l'opció Vectoritzar un mapa de bits, seleccioneu la imatge que desitgeu vectoritzar. Deseu i obriu amb l'Inkscape aquesta imatge; el seu logo, en format .png:


Desplegueu el menú superior Camí, i cliqueu sobre Vectoritza un mapa de bits:


S'obre un quadre de diàleg, cliqueu D'acord i tanqueu. Sembla que la imatge no hagi sofert cap canvi, però si intenteu moure-la, comprovareu que només es mou la capa superior, per tant, ja heu separat dues capes com a mínim:


Si seleccioneu la nova imatge i cliqueu la icona Editar nodes i camins del menú vertical, veureu com es creen un munt de nodes i camins en la nova imatge:


Un cop vectoritzada, podeu canviar la imatge; per exemple, fer que la muntanya tingui més neu:


o transformar-la en un volcà…


Aquesta funció no vectoritza al 100 % les imatges en mapa de bits, ja que encara és molt difícil vectoritzar una imatge amb molts colors.

Mireu de vectoritzar i modificar aquesta imatge, que us podeu baixar fent clic aquí.


Figures bàsiques: quadrats i rectangles.

Cliqueu a sobre de la icona en forma de quadrat blau, col·loqueu-vos al full de dibuix i veureu què hi apareix:

1-517.jpg 1-518.jpg

Això indica que ja podeu dibuixar el quadrat o rectangle; situeu-vos en l'angle per on desitgeu començar el quadrat o rectangle i deixeu de fer clic a l'angle oposat.

1-519.jpg
Observeu que en dos dels angles hi ha un petit requadre:

1-520.jpg
Si hi cliqueu a sobre i el moveu veureu com les mides del rectangle van canviant; un cop decidida la forma, podeu deixar de clicar.

A un altre costat, el dret superior, hi ha dos cercles que permeten l'arrodoniment de les puntes:

1-521.jpg
Si desitgeu que el rectangle torni a tenir els angles rectes, heu de sobreposar aquests dos cercles a la punta:

1-522.jpg
Aquestes operacions també es poden anar fent des de la barra de controls d'eina:

1-523.jpg