Canviar de format Raw a format jpeg
El format RAW el defineix la Viquipèdia en dos paràgrafs essencials en la seva definició com a:
Els fitxers RAW (de l'anglès cru), o fitxers d'imatge en cru, és un tipus de fitxer d'imatges que, a diferència dels més populars JPEG, no comprimeixen les dades de la imatge en guardar-la. Els fitxers RAW contenen la totalitat de les dades de la imatge tal com ha estat captada pel sensor digital de la càmera fotogràfica. Pel contrari, no inclouen informació sobre les característiques de l'exposició, com ara la correcció del color (correcció de blancs), el contrast i altres ajustaments realitzats manualment pel fotògraf o automàticament per la càmera.
El fitxers RAW s'utilitzen quan interessa arxivar una fotografia tal com va ser captada pel sensor digital, sense cap tipus de manipulació per la càmera, per tal de poder processar-la posteriorment a l'ordinador mitjançant un programa de tractament d'imatges.
Raons per a fer servir el format RAW:
- L'arxiu resultant de la captura té 16 bit de profunditat de color.
- A causa de les característiques dels arxius "raw", podem beneficiar-nos de millores en el programari que aparegui en el futur per poder obrir-los (i de la millora de les nostres habilitats per fer bé aquest treball).
- Flexibilitat: Si canviem d'opinió sobre el balanç de temperatura color d'una foto, ( per exemple de llum de dia a llum incandescent ) podem fer aquest canvi a l'ordinador en comptes de a la càmera. Podem obrir el fitxer de diferents maneres si pensem utilitzar-lo per impressió Offset, impressió en minilab, mida gran o petit. També podem tenir en compte el motiu, la seva textura i característiques en el moment de regular la nitidesa.
- Un arxiu de les mateixes característiques en format Tif pot ocupar, aproximadament el triple d'espai.
- En el moment de fer clic a la càmera, bàsicament només cal centrar-se en enfocar, enquadrar i fer clic, doncs la majoria de la resta de controls poden modificar-se amb posterioritat, sempre que es tracti de diferents retocs.
- La gestió de metadades, o dades complementàries de tots els paràmetres tècnics de la càmera, la ubicació de la presa, comentaris, etc, són possible en aquest format.
- A efectes pràctics podem considerar el raw com el "negatiu" de les fotografies analògiques.
- El gran avantatge del Raw: la modificació posterior dels arxius amb la mínima pèrdua de qualitat.
Raons que poden fer complicat l'ús del format Raw
- Majoritàriament, només les càmeres reflex de fotografia poden enregistrar nativament aquest format, també, generalment, de només lectura.
- En el 100% dels casos caldrà "revelar" aquest format digital en un format jpeg o tif per tal que es pugui llegir per part de tothom
- No tots els aparells que tenen la capacitat de fer fotografies en format raw enregistren un arxiu raw de les mateixes característiques. A cada marca comercial, un arxiu amb extensió diferent i propietats diferents.
- No es pot imprimir directament el resultat sense fer el canvi de format primer
Programari que pot servir-nos per treballar amb formats raw.
El format raw no és "standard" i cal programari específic per a fer-lo servir. Existeixen programes comercials que permeten visionar i editar aquest format d'imatges, com poden ser:
- Picasa
I uns quants més.
I, naturalment, cada un dels programes de cada una de les cases de fotografia que faciliten al comprar la càmera
Obrir un arxiu Raw des de Gimp
Gimp, encara que programari lliure, necessita un complement a instal·lar per a poder treballar amb aquesta tipologia de fotografies o arxius. O un programari lliure a banda. Cada cop que es vulgui obrir un fitxer raw des de Gimp ens dirà:
- Un dels programaris complets més adequat que podem fer servir per a fitxers raw ( no és l'únic ) és "Raw Therapee". Veiem les dues o tres funcions bàsiques del centenars que en té.
- Navegueu fins a https://rawtherapee.com/downloads i feu clic al sistema operatiu que feu servir per a realitzar la instal·lació.
- Un cop baixeu l'arxiu el podeu instal·lar. Quan l'obriu i seleccioneu a l'esquerra una carpeta amb imatges veureu quelcom similar a aquesta pantalla
Una part esquerra on navegar per les carpetes. Una part central per a veure els fitxers i fer doble clic sobre el que es vulgui treballar . I una part dreta per a veure les propietats dels arxius.
- Fem clic damunt una fotografia per a poder treballar amb ella.
- Un cop s'obre l'arxiu la quantitat de possibilitats de modificació que ofereix el programa és veritablement gran. Observeu, només com a curiositat, la part dreta, la gran quantitat de possibilitats de correcció que s'ofereixen. Navegeu per les pestanyes superiors
- Podem passar per cada una de les eines de correcció i revelat. Una de les darreres del quadre també ens oferirà les metadades de la càmera, totes les dades amb les que es va treballar la fotografia en el moment de fer clic.
- En el moment que creiem que les correccions estan llestes podem fer clic a la part inferior de la finestra , a
I ja tindrem el menú "clàssic" d'exportació a jpg amb les variables que ja coneixeu.
- Existeixen moltes més possibilitats de treball, com pot ser "connectar" el programari amb gimp.