Mòdul 1. Pràctica 5: Emprar el control de canvis al document

Consideracions prèvies

Els Documents de Google Drive es poden crear de nou des de l'inici però també es poden pujar al núvol ( vegeu Informàtica en núvol) els que tenim en el nostre ordinador i editar-los.

Els documents es poden compartir o no. Podem deixar que tothom els vegi o els editi, o només unes persones concretes. Nosaltres decidim. En un document, hi poden treballar vàries persones al mateix temps.

Documents de Google Drive desa automàticament els documents cada cert temps. Es pot consultar l'historial de canvis i tornar a versions anteriors.

Ús compartit en Documents de Google Drive

Els Documents de Google Drive distingeixen entre:

  • Propietari: És qui ha creat el document. El pot editar, esborrar, convidar col·laboradors i cedir-lo a un altre propietari. Només un altre propietari pot anul·lar els drets del creador.
  • Colaborador/editor: Poden llegir, editar, desar i imprimir els documents. El propietari els ha de convidar i pot ser que ells també puguin convidar altres persones.
  • Lector: Pot llegir el document, fer-se'n una còpia i imprimir-lo, però no editar-lo.

Com compartir un document

Una vegada tenim creat el document, per compartir-lo amb altres persones:

  • Fer clic al menú Fitxer - Comparteix, o bé, al botó blau Comparteix que es mostra a la part superior dreta de la pantalla.
  • Tot seguit, si no hem desat prèviament el document, es mostrarà una finestra en la que es demana el nom del document:

Posem el nom amb el que volem desar el document i fem clic a Desa.

  • A la finestra que es mostra a continuació, haurem d'anar inserint aquelles persones amb les que volem compartir el document. En el moment d'inserir-les, podem escollir el tipus de permisos que li volem donar (edició, comentaris, visualització).

A la part inferior dreta podem observar que hi ha un enllaç per accedir a les Opcions avançades

Al fer-hi clic a sobre, es mostra una finestra en la que podem veure quin és l'enllaç que podem facilitar a les persones amb les compartirem el document per a que puguin accedir-hi.

A més, si fem clic a sobre de l'opció Canvia… es mostrarà la següent finestra des de la que podem concretar més les opcions de compartició.

En el cas que Drive detecti que alguna de les persones que hem indicat per compartir el document, no disposi de compte Google, es mostrarà el següent missatge:

Les persones amb les que hem compartit el document, rebran un correu electrònic que els informarà que s'ha compartit amb ells un document i podran accedir-hi des de l'apartat Compartit amb mi del seu Drive Podran afegir-hi comentaris, fer-hi edicions, … en funció dels permisos que li ha donat la persona que ha compartit el document.