Emprar de forma coherent i responsable la missatgeria instantània

L'ús exponencialment creixent de la missatgeria instantània entre múltiples tipologies d'usuaris i entorns fa que hagi captat l'atenció dels creadors de programari maliciós, que hi han vist una porta oberta a la propagació ràpida i eficaç d'aquest tipus de programari, utilitzant tècniques d'engany i suplantació d'identitat que porten a la descàrrega del codi maliciós de forma massiva. Per evitar aquesta propagació i protegir el nostre ordinador, cal seguir un seguit d´indicacions:

  • No fer clic a enllaços ni descarregar arxius que provinguin d'usuaris desconeguts.
  • Utilitzeu contrasenyes segures, combinant lletres, minúscules i majúscules, i nombres.
  • És relativament fàcil que un intrús pugui accedir a aquestes converses, per la qual cosa no és recomanable donar-hi informació confidencial o personal.
  • Quan no utilitzeu el vostre ordinador extremeu les precaucions a l'hora d'accedir al vostre servei de missatgeria instantània, especialment pel que fa als inicis automàtics de sessió i memorització de contrasenyes. Una bona manera d'accedir-hi és mitjançant l'ús de la Navegació privada
  • Eviteu introduir comptes de correu electrònic a les vostres converses. És un manera de facilitar-les per exemple als "spamers".
  • Cal tenir especial cura amb un ús indiscriminat per part dels infants i el jovent dels serveis de missatgeria instantània, per la dificultat d'establir la veritable identitat dels interlocutors.Finalment, tot i prendre tot aquest seguit de recomanacions és gairebé indispensable disposar d'un bon programari de protecció global.

Tanmateix cal que tingueu molt presents els avantatges i desavantatges comentats a la pràctica 2 i les responsabilitats i actuacions amb coherència que, de la seva valoració, se'n deriven.