Entendre el concepte de missatgeria instantània

missatgeria.png S'entén per missatgeria instantània (IM) el sistema de comunicació establert entre dues o més persones a temps real a través d´Internet, amb intercanvis constants del rol d'emissor i receptor, i on el missatge es tramet fonamentalment en forma de text amb la possibilitat d'adjunció al cos del missatge de tot tipus de fitxers complementaris.

Per fer-la servir cal que disposeu d'un compte a un client del servei i la instal·lació del programari que us permet fer-ne ús, tot i que cada cop són més freqüents les versions web que permeten l'accés al servei des de qualsevol lloc i des de qualsevol ordinador, sense la necessitat de instal·lar-hi l'esmentat programari. Un cop connectats els programes us avisen dels usuaris/es de la vostra llista de contactes que es troben en línia a cada instant. Amb aquestes persones podreu intercanviar missatges (conversar), trametre'ls arxius de tot tipus i en alguns casos establir videoconferències si disposeu de webcam.

Inicialment els missatges eren enviats lletra a lletra a mesura que s'anaven escrivint, per tant sense marge per a la correcció. Actualment l'emissor/a decideix l'instant en què es produeix la transmissió del text escrit. Tanmateix alguns dels programes permeten deixar missatges a persones que no es trobin connectades en un instant concret.

Els principals clients de missatgeria instantània són:

Les principals aplicacions online de missatgeria instantània són:

Totes elles incorporen complements que superen les finalitats estrictes d'un servei de missatgeria instantània. Tanmateix alguns programes previstos per d'altres funcions possibiliten l'ús de missatgeria instantània com a complement als seus serveis, i/o amb la mateixa capacitat que presenten les aplicacions originalment dissenyades com a programari de missatgeria instantània. Entre aquestes aplicacions trobem "Skype" que acabem de treballar a fons al mòdul 6 d'aquest curs.