La geolocalització

Geolocalització és la determinació de la posició geogràfica d'un aparell connectat a una xarxa de comunicacions. La geolocalització inclou la determinació de la posició geogràfica d'un dispositiu mòbil, especialment d'un telèfon, a partir de les ones de ràdio que emet o per mitjà d'un receptor de GPS incorporat, i també la determinació de la posició geogràfica d'un ordinador connectat a Internet, com a casos actualment més habituals i significatius. 1)

La geolocalització o georeferenciació permet conèixer la posició d'un punt en un lloc geogràfic mitjançant un sistema de coordenades que provenen generalment de satèl·lits. En aquest sentit, les TIC posen a la nostra disposició una sèrie de programes i aplicacions que permeten entrar en contacte i extreure'n el màxim profit de les dades geogràfiques.

És molt possible que en aquests moments tingueu a prop un telèfon mòbil que està enviant les coordenades de la vostra posició i que té el potencial, per exemple, de donar-vos informació sobre el lloc on esteu, els serveis existents al voltant, etc.

La geolocalització és possible gràcies als Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), que integren elements de programari i maquinari amb dades geogràfiques de manera que poden respondre a diverses necessitats: permeten crear consultes interactives, analitzar la informació espacial, editar dades i mapes i presentar els resultats de totes aquestes operacions.

Moltes aplicacions que són habituals als telèfons mòbils, com les xarxes socials Foursquare, Facebook o Instagram, utilitzen la geolocalització, una informació que afegeixen a les imatges o als comentaris si l'usuari ho permet.

Pel que fa a les aplicacions de Google, si no volem que es desi un historial de localitzacions, hem de desactivar-ho a la configuració del compte. En cas contrari, Google va guardant tots els llocs per on passem amb el dispositiu mòbil, així com la informació horària. Aquestes dades les agafa del correu electrònic, de cerques a Internet o de qualsevol acció que faci servir un servei de Google.

La pràctica habitual d'estar sempre geolocalitzats pot comportar riscos, com per exemple el fet de facilitar massa informació sobre les rutines, els desplaçaments o la situació en tot moment.
A més, tenir les dades de geolocalització dels usuaris permet a les empreses enviar publicitat en funció del lloc on es troben.

INTECO (Institut Nacional de les Tecnologies de la Comunicació), avui anomenat INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat), va publicar el 2011 la "Guia sobre seguretat i privacitat de les eines de geolocalització" amb l'objectiu d'apropar el lector al camp de les eines de geolocalització i oferir consells per fer-ne un bon ús. Us podeu descarregar la guia en castellà en aquest enllaç: Guia


Més informació:
Què cal tenir en compte si apliques la geolocalització

Imatges:
Iconsplace
Blog Alatacalatac

La geolocalització en dispositius mòbils

Els dispositius mòbils tenen la capacitat d'incorporar aplicacions diverses que funcionen amb geolocalització.

Amb les apps de mapes es poden cercar punts concrets i també marcar itineraris a seguir per arribar a un determinat lloc. L'aplicació ofereix informació sobre els kilòmetres que hi ha entre dos punts, el temps que durarà el trajecte segons el mitjà de transport, la ruta més ràpida i altres dades, com si ens trobarem autopistes de peatge. Al mateix temps, mostra la ubicació de llocs d'interès propers, com restaurants, hotels, aparcaments, museus, etc. Es pot activar l'opció de les indicacions, i aleshores una veu va donant instruccions per seguir la ruta.

Algunes apps que permeten la geolocalització representen un benefici i un augment de la qualitat de certs serveis públics. Per exemple, hi ha una aplicació associada al número de telèfon 112 d'emergències que en el moment de trucar ja informa de la localització des d'on es fa la trucada. Això estalvia temps i possibles errors a l'hora de desplaçar-se els serveis d'emergència.