Entendre i conèixer les utilitats de les xarxes

Les utilitats de les xarxes es poden concentrar en dos grans blocs:

  • Utilitats comunicatives. L'existència de les xarxes ha suposat un gran avenç, ja que ens permet comunicar-nos a nivell mundial de manera senzilla i assequible per a tothom de la nostra societat (actualment hi ha espais, com poden ser les biblioteques municipals, que posen a disposició dels ciutadans i les ciutadanes ordinadors amb connexió a Internet de manera gratuïta). La tecnologia actual permet tant la comunicació sincrònica (és a dir, al mateix moment mitjançant eines com xats, audioconferències o videoconferències) com asincrònica (distanciada amb el temps, per exemple mitjançant l'ús de fòrums). Per ampliar la informació entorn d'aquestes eines de comunicació, podeu consultar els materials de la competència Cultura, participació i civisme digital (c1n2).

No ens podem oblidar de l'àmbit de comunicació empresarial, en el qual genera un creixent volum de dades i servidors que les analitzen, i, l'àmbit industrial, per al qual s'han desenvolupat protocols, xarxes de control i comunicació industrials específics com per exemple el protocol PROFIBUS que han de ser força robustos a errades de comunicació i atacs cibernètics.

  • Utilitats informatives. L'existència de les xarxes (especialment d'Internet) ens proporciona l'accés a un enorme volum d'informació relacionada amb qualsevol tema. És una finestra oberta al món a la qual podem accedir des de la nostra pròpia llar i a qualsevol hora.