Els sistemes operatius

Un sistema operatiu mòbil o SO mòbil és el conjunt de programes que controlen un dispositiu mòbil igual que els ordinadors personals utilitzen un sistema operatiu (Linux, Windows, entre d'altres). Tanmateix, els sistemes operatius mòbils són bastants més simples i estan més orientats a la connectivitat sense fils, els formats multimèdia i les diferents maneres d'introduir informació en ells.

Els dos sistemes operatius més utilitzats són Android i iOS d'Apple, que acaparen el 95% del mercat. Altres menys generalitzats, que han aparegut al mercat són el nous sistemes Open Source per a mòbil (o de codi obert), com Firefox OS o Ubuntu Mobile.

Les botigues d'aplicacions

Cada sistema operatiu compta amb la seva botiga d'aplicacions.

Per als dispositius amb el SO Android, Google Play ofereix tota mena d'aplicacions gratuïtes i de pagament.

Per a iOS, és l'App Store la que posa a disposició dels usuaris totes les apps compatibles.

A part de les botigues específiques de cada sistema operatiu, van apareixent altres empreses que ofereixen apps per a dispositius mòbils, com Amazon. També existeixen repositoris independents o especialitzats com Appsencatala

Un arxiu amb l'extensió .apk és el format d'instal·lació per al sistema operatiu Android. S'utilitza per distribuir i instal·lar components empaquetats. A partir d'aquest format d'arxiu, l'usuari pot instal·lar aplicacions al seu dispositiu mòbil sense passar per Google Play.


Imatge i informació: