Conèixer els diferents tipus de dispositius mòbils

Què són els dispositius mòbils


Podem definir els dispositius mòbils com aquells aparells els quals són fàcilment transportables a causa de la seva mida i el seu pes. Es tracta d'un tipus de dispositius que existeixen des de fa relativament pocs anys, atès que les tecnologies, a mesura que han anat avançant, han multiplicat les possibilitats dels aparells alhora que aconseguien reduir les seves proporcions i establir preus competitius fins al punt que podem dur eines de gran capacitat guardades dins de qualsevol butxaca.


L'oferta de dispositius mòbils és àmplia i variada:

Tipus de dispositius mòbils

Alguns dels dispositius portàtils més emprats actualment són els següents:

"Netbook". Es tracta d'una tipologia d'ordinador portàtil de reduïdes mides i de baix cost, específicament dissenyat per ser traslladat d'un espai a un altre. Generalment no tenen unitat de CD i són utilitzats per a tasques bàsiques d'ofimàtica o per navegar per Internet.

PDA o Assistent Digital Personal (de l'anglès "Personal Digital Assistant"). Malgrat que en els seus orígens aquest petit ordinador complia específicament les funcions d'agenda electrònica, amb el temps va incorporar nombroses funcions alternatives (com ara escoltar música o consultar el correu electrònic). Actualment, les PDA han estat substituides pels smartphones o telèfons intel·lígents que han incorporat totes les seves funcions i moltes més.

GPS. Es tracta d'un Sistema de Posicionament Global ("Global Positioning System", en anglès) que permet determinar via satèl·lit la posició exacta on ens trobem ubicats. Actualment és un recurs molt pràctic a l'hora de viatjar en cotxe, ja que en conèixer el punt de partida i el d'arribada, l'aparell determina les diferents rutes possibles entre ambdós punts.

Reproductors multimèdia. Depenent del dispositiu, permeten reproduir àudio o àudio i vídeo.

Consoles portàtils. Actualment les principals companyies de videojocs han optat per oferir eines d'entreteniment portàtil que solen agradar a grans i petits.

Càmeres digitals. La majoria de càmeres digitals actuals permeten gravar imatge fixa i imatge en moviment amb àudio (és a dir, es poden utilitzar tant per fer fotos com per gravar vídeos). Les dades queden habitualment desades en una targeta de memòria.

Telèfons mòbils. Actualment aquests dispositius serveixen molt més que per trucar, ja que integren en un sol aparell gran part de les possibilitats anteriorment citades: configurar una agenda, reproduir elements multimèdia, fer fotos, gravar vídeos, jugar a jocs….

Telèfons intel·ligents. Es tracta d'un ordinador de butxaca que permet realitzar funcions de telefonia i que també pot ser anomenat Smartphone. Té el seu propi sistema operatiu, el qual li permet instal·lar aplicacions. Per conèixer més sobre la història dels telefòns intel·ligents es pot visitar l'article relacionat de la Viquipèdia.

Tauletes tàctils. Es tracta d'una modalitat d'ordinador portàtil dotat d'una pantalla tàctic. S'utilitza habitualment un estilet, una vara semblant a un bolígraf modern que permet interactuar amb la màquina d'una manera efectiva.

Lectors de llibres electrònics. El lector de llibres electrònic o e-reader és un dispositiu que permet llegir e-books o llibres electrònics. D'aquesta manera, no s'ha de confondre el dispositiu de lectura (e-reader) amb el contingut digital d'aquest (e-book).

La tendencia és anar integrant totes les funcionalitats dels dispositius mòbils en un d'únic. Actualment, els telèfons intel·ligents integren la majoria de funcionalitats que s'han descrit anteriorment. Per tant, molts d'ells estan quedent obsolets i per evitar-ho, alguns d'ells ofereixen unes prestacions superiors a les prpporcionades pels smartphones, com poden ser el cas de les càmares digitals.

Podeu trobar una descripció més amplia en el següent Enllaç

Utilitats dels dispositius mòbils


La utilitat dels dispositius mòbils, com la de qualsevol altra eina, radica en la possibilitat de donar resposta a les nostres necessitats. Cada vegada són més potents, versàtils, integren més funcionalitats i s'han convertit en eines personals de primer ordre amb una amplia implementació a la societat.


Actualment, algunes de les principals utilitats d'aquests dispositius són:

  • La portabilitat. Les seves petites proporcions i el seu minvat pes atorguen a les persones usuàries la possibilitat de dur-los a sobre amb comoditat, podent-los emprar en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Per contra, hem de ser conscients que aquesta característica porta intrínseca una vulnerabilitat: l'alta portabilitat implica vulnerabilitat en cas de pèrdua o sostracció.
  • L'entreteniment. Gran part dels dispositius mòbils actuals integren reproductors multimèdia, permetent la visualització de, per exemple, música i vídeo.
  • La connexió. Molts dels dispositius actuals permeten connectar-nos a Internet i navegar-hi.