Algunes de les xarxes socials més populars, dirigides a persones adultes , són Facebook, Twitter, Google+ i LinkedIn, tot i que cal dir que n'hi ha moltes més (veure informació a l'Ateneu, al curs C1N1).
Tot i que cada una de les xarxes té un funcionament específic i particular, al final es tracta d'espais on les persones participants comparteixen uns continguts i interactuen amb d'altres persones.
Es tracta d'una xarxa social amb un gran èxit al nostre país. La propia companyia facilita molt bon material per a totes les persones que vulguin registrar-se a aquesta xarxa.
Facebook està sempre al centre de la polèmica en relació a les seves polítiques de seguretat. Per això, abans de començar, cal llegir atentament les condicions d'ús i els contractes que caldrà signar per tal de ser usuari. INTECO va elaborar una guia al respecte:
És interessant llegir sobre de les polítiques de seguretat de Facebook.
Microbloging: Twitter
De característiques similars als blocs, aquestes eines permeten la publicació de missatges de text o hipertext molt breus (per exemple, de 140 caracters) de forma molt senzilla i a través de diversos sistemes simplificats: eines web, missatges des d’un telèfon mòbil, missatgeria instantània, o partir d’aplicacions especialment dissenyades a tal efecte. És habitual que un determinat grup d’usuaris enllacin els seus microblocs i interaccionin amb les comunicacions d’altres persones del seu grup. Una de les eines més populars de microblogging és Twitter.
Per a facilitar el seu ús, es poden fer servir programes de gestió, com ara Hootsuite o Tweetdeck.
És habitual fer servir un hashtag per a etiquetar els continguts i afavorir la comunicació de diferents "tuiteros" sobre un mateix tema. N'existeixen hashtags o marcadors de tot tipus. També existeixen eines que permeten publicar el contingut dinàmic en d'altres espais. Són el EWidgets.
Per a començar a fer servir Twitter, no hi ha res millor que consultar els consells de la pàgina oficial.
Google+
La xarxa social de Google ofereix un funcionament similar a les anteriors, pel que fa a la compartició dels continguts de tot tipus i a la interacció d'altres persones. No obstant, com totes elles, també presenta les seves peculiaritats.
A aquest vídeo, podrem veure una bona demostració.
Per tal d'entendre el seu funcionament, us recomanem llegir la documentació que ha elaborat en català la pròpia companyia.
Aquesta xarxa social és temàtica (trobareu més informació a la Crear sinèrgies i contactes amb altres professionals. pràctica 5) i centra tota la seva activitat en les relacions laborals. Al següent tutorial, podem observar els trets més essencials d'aquest recurs: