Sol·licitar la signatura digital

Existeixen diferents entitats que poden donar-nos una signatura digital. De fet, una de les primeres institucions en prestar aquest servei va ser la "Fábrica Nacional de Moneda y Timbre" a través del seu departament CERES (CERtificación ESpañola). Aquesta entitat ofereix a la ciutadania l'anomenat certificat FNMT Clase 2CA.

El nou DNI electrònic també porta incorporada una signatura digital, tot i que són molts els ciutadans que desconeixen el seu funcionament.

A Catalunya, l'Consorci Administració Oberta de Catalunya és l'entitat responsable de garantir la identitat digital de la ciutadania i disposa d'un conjunt de certificats que són admesos en la gran majoria de les institucions i empreses de l'Estat. El certificat corresponent a la ciutadania s'anomena IdCat.

Els certificats idCAT permeten als ciutadans i ciutadanes:

 • Signar i xifrar documents en format electrònic.
 • Signar i xifrar correus electrònics.
 • Realitzar tràmits i consultes en línia amb tota garantia i agilitzant-ne les gestions, etc.

Podem accedir a una llista dels tràmits més habituals, al web de seu-e.cat

El procés de sol·licitud

Estudiarem la forma de sol·licitar-ho, tot iniciant el tràmit de forma virtual. Per començar, entrarem en l'espai web d'http://www.idcat.net. A partir d'aquí seguirem, pas a pas, les instruccions concretes que ens facilita l'espai web. És important consultar sempre aquesta font, ja que de forma periòdica es van presentant actualitzacions d'aquesta informació:

certificat_1

 1. Iniciar el procés de sol·licitud del certificat digital. Caldrà emplenar un formulari amb les nostres dades personals.

certificat_2

 1. Presentar-se davant d'una entitat que pugui validar la nostra identitat real. És una gestió que cal realitzar de forma personal i presencial, ja que és l´única manera que disposa l'administració per comprovar la veracitat de les dades que hem introduït. Caldrà que ens presentem amb la nostra documentació (el DNI). En aquest enllaç podrem cercar l'adreça de l'Entitat de Registre Col·laboradora més propera al nostre domicili o lloc de treball.

És probable que la pròpia entitat col·laboradora ens lliuri el nostre certificat en un clauer USB, juntament amb les contrasenyes que el protegeixen. Si fos així, a través d'aquesta plana web el podrem descarregar.

Clauer

El procés d'instal·lació i configuració de la signatura digital

certificat_3

Un cop hem obtingut el nostre certificat digital personal, caldrà realitzar unes petites operacions en el nostre ordinador, per tal de posar-lo en funcionament. Aquestes operacions estan en funció del sistema operatiu que tinguem instal·lat i, per tant, és recomanable seguir, pas a pas, les instruccions que dóna l'entitat certificadora. Consulteu el següent enllaç

Avantatges del Clauer idCAT

 • Portabilitat: es pot dur a tot arreu com una clau més.
 • Seguretat: l’accés a la clau privada està protegit amb paraula de pas, i els certificats allotjats en el clauer no queden en l’ordinador, un cop s’extreu el clauer.
 • Compatibilitat: basat en els estàndards PCSK11 i CPS, és a dir, compatible amb aplicacions que els utilitzin: "Firefox", "Internet Explorer" i també per sistemes operatius "Linux" i "MAC".
 • Admissió d’altres certificats: s’hi poden importar altres certificats, emesos per CATCert o no.
 • Ús com a memòria USB: per emmagatzemar els fitxers que es vulgui.
 • Actualització del programari: es pot actualitzar el programari descarregant l’última versió que es publica al web www.idcat.cat/clauer, molt útil en cas de detectar una vulnerabilitat que s’hagi de corregir de forma massiva.