Promocionar les pròpies aptituds i actituds professionals

Autoria: Alessandro Rei

Internet permet la circulació d'una gran quantitat d'informació. Molta d'aquesta informació està protagonitzada per persones que:

  • Disposen d'un espai web o bloc.
  • Participen en fòrums virtuals.
  • Formen part de xarxes socials.
  • Comparteixen informació personal, documents, fotografies, vídeos, etc., que els "retrata" des de cert punt de vista.
  • etc.

Tota la nostra activitat pública a Internet, o la major part, pot ser trobada pels cercadors més importants (recordem que són eines molt potents) i, per tant, cal tenir aquest aspecte en consideració. Quan participem a Internet ho fem en una gran àgora pública i les nostres accions queden registrades i poden ser observades. Cal, per tant, tenir en compte aquest aspecte quan entrem i participem a Internet.

És precisament per això, que la xarxa mundial ens ofereix grans oportunitats per promocionar-nos personalment, i mostrar les nostres actituds (de diàleg, intercanvi, col·laboració, aprenentatge, etc.) i aptituds (coneixements, sabers, experiències, etc.).

Des del primer moment que comencem a participar a la xarxa, comencem a crear-nos una identitat digital:

"La identitat virtual fa que els altres ens reconeguin i ens tinguin en consideració a la societat xarxa, una comunitat amb normes de convivència pròpies. La socialització en el món virtual arribarà a ser tan important com en el món físic, i això és, senzillament, perquè les relacions de confiança (o desconfiança) i de poder (o contrapoder) també s'estan construint a Internet. Conèixer els avantatges i els riscos de tenir una presència a Internet és fonamental per gestionar adequadament la identitat digital. Dominar les formes i les eines amb què cada persona pot construir la seva presència, visibilitat i reputació a la xarxa és imprescindible per continuar vivint en societat a l'era de la informació."

Més informació: http://www.ferrerguardia.org

La nostra identitat virtual, formada per la suma de les nostres actuacions, és una bona carta de presentació pel que fa a les possibilitats laborals que ens ofereixen les TIC i Internet.


Els videocurrículum i d'altres estratègies

En un escenari com Internet, hi ha moltes oportunitats per tal de presentar-se davant dels altres de forma atractiva, original i, sobre tot, molt completa.

Existeixen pàgines web dedicades a agrupar la informació dels usuaris, de manera que qualsevol persona que vulgui informar-se sobre ells, pugui trobar tots els vincles i enllaços que el candidat vulgui presentar.

És el cas d'Linkedin que és una xarxa on promoure el teu perfil professional i contactar amb altres professionals. Trobareu més informació a la pràctica 5

Captura de pantalla de https://www.linkedin.com/

No obstant això, si hi ha alguna estratègia que està triomfant són els videocurriculums.

Hi ha d'altres estratègies que poden resultar realment útils. Com a exemple, l'emprada per Philipe, que va presentar el seu CV en el format de la coneguda botiga virtual Amazon: ell, era el producte a la venta. En menys de 24 hores va rebre 80.000 visites al seu CV i, per suposat, ja ha trobat feina.

Captura del CV virtual de Philipe a [[http://www.phildub.com/|http://www.phildub.com/]]

Finalment, s'adjunten uns vídeos de Cibernàrium per aprofundir sobre aquesta temàtica: