Eines per llegir i crear codis QR

Generadors de codis QR

Existeixen múltiples pàgines web que ofereixen el servei de creació de codis QR. En primer lloc, s'ha de tenir clara la informació que s'associarà al codi (una url, una imatge, un vídeo, etc.).

Després, es pot anar a una d'aquestes pàgines web gratuïtes:

Generador de códigos QR

El procediment és molt senzill. Només cal seleccionar el tipus d'informació que es vol associar, escriure les dades que es demanen, triar les característiques de la imatge de codi que es crearà i fer clic al botó de Generar el codi QR. Això farà que es visualitzi una imatge del codi generat, que es podrà descarregar i situar on es vulgui: en una pàgina web, un blog. També es podrà enviar per correu o imprimir.

Unitag

Tot i que és gratuïta, aquesta web demana registrar-se. Els passos a seguir estan molt ben indicats i són semblants a la web anterior.

Ofereix altres opcions de personalització, com la possibilitat de triar el color:

Només realitzant una cerca al navegador, es poden obtenir molts resultats amb altres aplicacions que ofereixen el mateix servei.

És interessant fer alguna prova per veure que efectivament el procediment de creació de codis QR és molt senzill i està a l'abast de tothom que disposi d'un ordinador i una connexió a Internet.

Lectors de codis QR

Es necessita un dispositiu mòbil (smartphone o tauleta digital) o un ordinador i connexió a Internet per poder llegir els codis QR.

A més a més cal disposar d'un lector de codis QR, una aplicació prèviament instal·lada a l'aparell, que permetrà la lectura de la informació associada.

Comentari d'un parell d'exemples:

Per a Smartphone o tauleta:

Aquesta és una de les moltes aplicacions disponibles i gratuïtes, tant per a Android com per a iOS.

Una vegada localitzada l'aplicació a App Store o Android Market, s'instal·la al dispositiu i ja es pot comprovar el seu funcionament, fàcil i intuïtiu. i-nigma converteix la càmera del dispositiu en un lector de codis ràpid i estable, amb una interfície molt neta.

Per llegir un codi QR, s'ha d'activar l'aplicació, situar la càmera del mòbil o la tauleta davant d'un codi quan es visualitza, tocar la pantalla per acabar la lectura. A continuació, des del dispositiu ja es pot accedir a la informació associada al codi, ja sigui una imatge, un vídeo, una url, etc.

Per a ordinador

QuickMark és una opció fiable. Permet escanejar codis captats per la càmera de l'ordinador i també altres que estiguin situats a la pantalla.

Tutorial de QuickMark

Altres lectors de QR: