Tenir cura de la higiene postural

Actualment, molts i moltes de nosaltres, per oci o per feina, ens passem gran quantitat d'hores davant d'un ordinador. En aquest sentit, i per tal que la nostra salut no se'n ressenti, és vital mantenir una bona postura quan ens situem davant d'una pantalla.

Alguns aspectes a tenir en compte pel que fa a la higiene postural en el treball amb ordinadors poden ser:

Pel que fa al monitor, és important situar-lo en una superfície estable just davant de nosaltres, a una distància d'entre 55 i 70 centímetres. Si la pantalla estigués a un costat, hauríem de mantenir el coll en torsió contínua fet que ens podria causar dolor i cansament. La part superior de la pantalla hauria de quedar a l'alçada dels nostres ulls o just per sota.

Pel que fa al teclat, és important deixar un espai entre aquest i l'extrem de la taula per tal de poder recolzar els canells, els quals han d'estar al mateix nivell que els colzes.

Pel que fa al ratolí, cal que aquest s'adapti al màxim a les nostres necessitats. Per exemple, si som esquerrans haurem de posar aquest perifèric a la part esquerra de l'ordinador alhora que configurem les opcions dels botons, per tal d'intercanviar els botons primari i secundari.

Pel que fa a la cadira, cal que sigui d'una alçada adequada, que ens permeti accedir còmodament a l'ordinador alhora que ens deixi recolzar els peus a terra (si això no succeeix podem utilitzar un recolzapeus). També és molt important que el respatller de la cadira que triem s'ajusti a la nostra zona lumbar.

Si hem de treballar amb documents, és important col·locar-los sobre un faristol, de manera que no haguem de forçar el coll en voler-los visualitzar.

En general

A aquest document de la Generalitat de Catalunya trobareu informació detallada sobre aquells aspectes que han de tenir en compte quan treballem amb pantalles.

Universitat Politècnica de Catalunya

Tanmateix, i tenint en compte que la ciència evoluciona i també ho fa la tecnologia i els dispositius, és recomanable fer el seguiment d'aquesta temàtica a través de diferents fonts. La Universitat Politècnica de Catalunya ens ofereix, també, un espai informatiu molt interessant, ja que incorpora informació de algunes de les noves eines i instruments de la societat de la informació.