Aportar coneixements a enciclopèdies virtuals
Les enciclopèdies virtuals o "wikis" són eines que ens permeten compartir continguts de diferent tipologia i generar-los de forma col·laborativa.
La Vikipèdia és una de les "wikis" més conegudes a Catalunya.
Qualsevol participant enregistrat pot accedir als continguts, de forma molt senzilla, i també:
- Esborrar-los o modificar-los totalment o parcialment.
- Afegir noves aportacions.
Les "wikis" conserven la informació de totes les aportacions (la història de les modificacions fetes), de manera que és fàcil recuperar el contingut esborrat de forma accidental o malintencionada. Tanmateix, la major part de les "wikis" disposen d'una eina anomenada discussió on els diferents autors poden intercanviar missatges per tal de concretar i afinar el contingut.
Igual que passa amb d'altres eines col·laboratives, és habitual que hi hagi una o més d'una persones que exerceixen el rol de moderador o administrador. La seva funció és la d'establir les normes de funcionament, vetllar per la qualitat dels continguts, evitar els esborrats accidentals i, en els casos més greus, expulsar als autors que no es comportin de forma adequada.
Participar en una "wiki"
El més habitual és que sigui necessari enregistrar-se en la plataforma abans de poder participar-hi.
Si estem en un entorn com "Moodle", que ja disposa d'aquesta eina de treball col·laboratiu integrada, podrem participar en la "wiki" directament.
Vegem un exemple de treball amb una "wiki" en l'entorn "Moodle". Afegirem, esborrarem i recuperarem contingut:
Videotutorial: treballar amb la wiki