Expressar vivències, inquietuds, opinions i sentiments (blogs)

Els blogs van nàixer com a diaris personals, per tal de poder expressar les opinions, les reflexions o les experiències dels seus participants. Avui en dia, existeixen moltes tipologies de blogs, entre els quals cal tenir molt en compte els blogs temàtics i especialitzats.

Blogs Xtec

Destaquen els blogs educatius, un recurs molt ric i present en les aules del Departament d'Ensenyament.

Els blogs són pàgines web que es construeixen de forma molt senzilla i que tenen certes peculiaritats: habitualment els seus continguts s'indexen de forma cronològica (el més recent és el primer en aparèixer a la portada del web) i es classifiquen, a través d'etiquetes (en anglès, tags) d'acord amb el seu contingut. També podem trobar que un blog tingui diferents "pàgines", és a dir, que classifiqui els seus continguts en diferents seccions, dintre de les quals trobarem les aportacions distribuïdes de forma cronològica.

Els blogs poden ser editats per una o més d'una persones, que tenen la consideració d'autors. La o les persones que creen el blog són les que decideixen qui podrà participar-hi com autor o autora.

Existeixen plataformes multi-blogs, que ofereixen servei gratuït (també de pagament) i faciliten la creació d'aquests tipus d'espais a totes les persones que es registrin a través d'un formulari. Més enllà, hi ha comunitats tancades que ofereixen la plataforma als seus membres (com ara, el Departament d'Ensenyament)

En l'àmbit comercial, entre els d'ús més habitual, trobem els de Blogger o de Wordpress (són gratuïts).

Com publicar-hi?

panel_control_bloc.jpg

La interfície de la publicació depèn de la tipologia de blog, però totes són força similars. Les "entrades" o aportacions al blog compten amb la següent estructura:

  • Un títol
  • La data de la publicació de cada article.
  • El contingut en si mateix: pot ser un text acompanyat o no d'imatges, vídeos, àudios i d'altres elements del mateix estil.
  • Les etiquetes o TAGS.
  • La possibilitat que qualsevol visitant pugui fer un comentari. El o la propietari del blog pot eliminar aquesta possibilitat, però no és freqüent que ho faci. Sovint és necessari que la persona que vulgui fer un comentari hagi d'identificar-se de forma clara (amb el seu correu electrònic, per exemple).

Els i les autors del blog publiquen les seves entrades a través del que s'anomena panell de control: una eina que facilita la publicació de les entrades, la moderació dels comentaris, així com d'altres utilitats de la plataforma. És a través d'aquest panell que la persona usuària podrà modificar trets com ara l'aspecte final del blog (encapçalament, colors, tipografia, elements del blog, etc., que són totalment personalitzables).

Tipologies de blogs existents

Existeixen algunes variants, entre les quals trobem els fotoblogs, videoblogs i audioblogs: constitueixen una variant monotemàtica dels anteriors, mostrant la informació publicada en format d’imatge -estàtica o en moviment-, en format vídeo o en format d’àudio.