Participar a xerrades en línia (xats)

D'acord amb el diccionari de la llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, un xat és una comunicació simultània entre diverses persones a través d’Internet.

D'una banda, aquesta comunicació es pot dur a terme entre dues o més persones i de forma pública o privada.

D'una altra, el xat pot consistir en l'intercanvi de comunicació escrita, verbal -conferència- o de vídeo -videoconferència-. En aquest curs, ens centrarem en el xat de text.

Xat públic

Es duu a terme a través de dos sistemes diferents:

  • Programes o aplicacions especialment dissenyats. Cada vegada són menys habituals, ja que s'està imposant l'ús de les eines web).
  • Aplicacions web: aquestes eines permeten la confluència de diferents persones que, a través de la interfície, es comuniquen entre si. És freqüent trobar que els espais web estan dividits en diferents "sales" de xat, de manera que les converses es centren o bé en una temàtica d'interès o bé en un perfil de participants teòricament predeterminat (per edat, per zona geogràfica, etc.). Cada sala o racó del xat és totalment independent de la resta dels espais. Algunes de les pàgines web de xat més conegudes son Xat.cat o Terra-chat

Igual que en els fòrums públics, existeix la figura moderadora, que actua per tal de fer respectar les normes del xat i que pot, fins i tot, expulsar alguna de les persones participants si pensa que aquesta no es comporta de forma adequada.

Xat privat

Com en el cas anterior, per "xatejar" de forma privada, hi ha dues possibilitats:

  • Emprar una aplicació especialment dissenyada a tal efecte. D'entre les més conegudes trobem l'//Skype// i Yahoo! Messenger (prou coneguts i emprats per part dels joves). Qualsevol d'aquests programes requereix ser instal·lat en el nostre ordinador. A més a més, serà necessari enregistrar-se i donar-se d'alta en el servei, per tal de tenir un compte personal.
  • Fer servir una plataforma web. És freqüent que, quan estem participant en un xat públic a través d'una eina web, vulguem contactar en privat amb alguna de les persones que hi participen. Fer-ho és senzill, només cal seleccionar el nom del participant i obrir un diàleg privat amb ell o ella (la forma de fer-ho pot variar d'una plataforma a una altra però, en general, n'hi haurà prou fent un doble clic sobre el seu nick o nom d'usuari).

Cal tenir en compte, a més a més, que hi ha entorns que disposen de diferents eines associades i que, sovint, la funcionalitat del xat hi està incorporada. El seu funcionament és força similar al que ja hem descrit. Aquest és el cas del xat de Facebook, el de Google +, també anomenat //Hangout// o del xat incorporat en l'entorn "Moodle", amb el qual durem a terme alguna pràctica en aquest curs.

Entrar i participar-hi

En funció del tipus de xat escollit, caldrà:

  1. Donar-se d'alta en la plataforma, o bé
  2. Fer servir el nom d'usuari i contrasenya habitual (per exemple, en cas del xat de "Terra", "Google" o "Yahoo", si disposem prèviament d'un registre, podrem emprar-lo), o
  3. Escollir un nom o pseudònim provisional, que deixarà de ser vàlid un cop tanquem el nostre navegador.

I amb això, ja estarem preparats per començar.

Una demostració del funcionament de xat en pàgina web:

Una demostració del funcionament de l'"Skipe"