Materials de Formació. Eines

Compressors i descompressors

Compressors i descompressors7-Zip 7-Zip
El 7-Zip és un compressor i descompressor gratuït de fitxers que es distribueix sota una llicència lliure (GNU LGPL). Permet descomprimir els formats més comuns (ZIP, RAR, ISO, CAB…). És una alternativa gratuïta, lliure i en català per als programes comercials WinZip o WinRar.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:7-Zip

IZArc IZArc
L'IZArc és una eina d'arxivament de fitxers que admet molts formats, com ara ACE, ARC, ARJ, BH, BZ2, CAB, ENC, GZ, HA, JAR, LHA, LZH, MBF, MIM, PAK, PK3, RAR, TAR, TBZ, TGZ, UUE, XXE, Z, ZIP, ZOO… Us permet arrossegar i deixar fitxers des de i cap al Windows Explorer, crear arxius per desar en més d'un disc, reparar arxius ZIP malmesos, cercar en diversos arxius, veure i escriure comentaris, i incorpora un detector de contrasenyes que us permet esbrinar les contrasenyes que protegeixen un arxiu ZIP.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:IZArc

WinRAR WinRAR
El WinRAR és una completa utilitat d'arxivament de fitxers per a Windows 95/98/NT/XP i 2000 que pot gestionar els fitxers RAR, ZIP, ARJ, CAB, LZH, TAR, GZ, ACE, BZIP2, JAR i UUE nativament. El WinRAR crea fitxers RAR, que tot sovint són més petits que els fitxers ZIP o ARJ. Llicència: Demostració comercial.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:WinRAR

WinZip WinZip
Compressor i descompressor de fitxers. Incorpora vàries funcions: suport de fitxers amb noms llargs, detecció de virus i cerca ràpida. Suport per a altres formats, incloent LZH, ARJ, ARC, compressió MS, autoextraibles EXE (SFX), i els formats d'Unix GZ, Z i TAR.
Més informació actualitzada: http://www.winzip.com/win/es/index.htm


Inici


Editors gràfics

Editors gràficsBlender Blender
Eina d'animació i de creació 3D. Aquest programari de codi obert permet crear figures, escenaris i animacions en tres dimensions.
Més informació actualitzada: http://www.blender.org/download/get-blender
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.
GIMP GIMP
Programa de creació i retoc d'imatges. Podeu realitzar amb el GIMP les accions bàsiques amb les quals es familiaritza un usuari que s'està iniciant: seleccionar amb diferents eines, pintar, canviar les mides, inserir text a una imatge, treballar amb capes, …
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:GIMP
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.

Inkscape Inkscape
L'Inkscape és una eina lliure de dibuix amb capacitats semblants a Illustrator, Freehand i CorelDraw que fa servir el format estàndard W3C sobre gràfics vectorials escalables (SVG).
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Inkscape
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.

MWSnap MWSnap
Capturador de pantalles, capaç de capturar l'escriptori complet, una finestra, un menú, un control o un rectangle qualsevol de grandària predefinida. La captura pot guardar-se en format BMP, JPG, GIF, PNG o TIFF i conté diverses eines gràfiques: zoom, regla, selector de colors i espia.
Més informació actualitzada: http://www.mirekw.com/winfreeware/mwsnap.html

FastStone Capture FastStone Capture
El FastStone Capture per a Windows, és un capturador de pantalla molt potent i lleuger. La versió enllaçada és la 5.3 que incorpora moltes eines de captura amb eines per a fer anotacions, incloure finestres, objectes, menús, pantalla completa, regions rectangulars o a mà alçada i fins i tot finestres de desplaçament i pàgines web. Les versions més noves també permeten gravar vídeotutorial però són versions de proves.
Més informació actualitzada: http://www.faststone.org/

QCad QCad
Aplicació per al dibuix assistit per ordinador en dos dimensions.
Més informació actualitzada: http://sourceforge.net/projects/qcadbin-win
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.
Convé destacar que la versió per a Windows és una demo de 30 dies. En canvi, la versió per a Linux, és totalment funcional.

Tux Paint Tux Paint
Aplicació de dibuix per a la mainada més petita.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Tux_Paint
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.


IniciEines diverses

Eines diverses

Tisores Tisores Utilitat que serveix per tallar un fitxer gran en trossos petits, per poder-los copiar en disquets o enviar-los per correu electrònic quan el destinatari té limitada la capacitat de la seva bústia. Serveix per a qualsevol tipus de fitxer (PCC, EXE, WAV…), i solament cal indicar la mida dels trossos i el programa generarà un seguit de fitxers amb extensió 001, 002, 003… En alguns casos, el programa demanarà l'existència de la llibreria vbrun300.dll dins la carpeta SYSTEM del directori del sistema. També es genera un fitxer BAT que serveix per tornar a enganxar les peces durant la reconstrucció del fitxer original.
Aquesta eina es troba disponible a la ZonaClic http://clic.xtec.cat/pub/tisores.exe

Wink Wink Programari que permet fer captures de pantalla amb l'objectiu de generar tutorials animats. Les animacions generades tenen format Flash o executables.
Més informació actualitzada: http://www.debugmode.com/wink/download.htm


IniciNavegadors i eines d'Internet


FileZilla
Client de transferència de fitxers (FTP) lleuger, fàcil d'instal·lar i utilitzar. Incorpora un administrador de llocs FTP on es pot emmagatzemar les adreces dels servidors FTP que s'usen amb més freqüència. Suporta connexions a través de servidors proxy i firewalls, pot continuar descàrregues interrompudes (sempre que el servidor tingui suport per a això) i permet posar els fitxers que voleu pujar o descarregar en cua. Es pot utilitzar en una transmissió encriptada per SSL o Kerberos.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:FileZilla
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.

Firefox Firefox
Versió per a Windows, Linux i Mac del navegador Mozilla Firefox. Navegador web gratuït, de codi obert, basat en el codi desenvolupat dins el projecte Mozilla.org. El Firefox és una aplicació amb poc consum de recursos i ràpida, alhora que compleix amb els principals estàndards d'Internet.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Firefox
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.

Chrome Chrome
El Google Chrome és el navegador de codi obert de Google, disponible en més de 40 idiomes, incloent-hi el català. Està concebut no únicament com un navegador, sinó també com a plataforma per a pàgines i aplicacions web, tenint en compte les característiques del web actual.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Google_Chrome

Pidgin Pidgin El Pidgin és un client de missatgeria instantània que permet comunicar-vos amb els vostres amics en temps real. És compatible amb les xarxes AIM, ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu, SILC, GroupWise Messenger, i Zephyr, i també es pot utilitzar com a client de xat IRC. A més, el Gaim us permet estar connectat simultàniament a diferents xarxes de missatgeria instantània des d'un únic programa.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Pidgin
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.

Kompozer Kompozer
El KompoZer és un complet sistema per editar pàgines web que combina la gestió de tots els fitxers del lloc web i la facilitat d'ús del WYSIWYG (de l'anglès «What You See Is What You Get») per a l'edició. El KompoZer està dissenyat per a ser extremadament senzill d'utilitzar, convertint-se en l'eina ideal per aquells usuaris sense massa coneixements tècnics que volen crear un lloc web atractiu i d'aspecte professional sense necessitat de conèixer els marcadors HTML o altres detalls de la programació web. El KompoZer és una versió no oficial del projecte Nvu amb diversos errors corregits.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:KompoZer
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.

Skype Skype
Skype és un programa gratuït i senzill que permet fer trucades de veu gratuïtes a qualsevol usuari de Skype amb una qualitat excel·lent. Skype requereix com a mínim un microfòn, uns auriculars i una connexió a Internet per funcionar.
Més informació actualitzada: http://www.skype.com/intl/es-es/home

Thunderbird Thunderbird
Client de correu lliure i gratuït. D'execució ràpida i que consumeix menys recursos que altres alternatives, basat en el codi desenvolupat dins el projecte Mozilla.org.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Thunderbird
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.


IniciPaquets ofimàtics, editors i visualitzadors


Paquets ofimàtics, editors i visualitzadors


Acrobat Reader Visualitzador de fitxers en format de document portàtil PDF d'Adobe. Permet veure i imprimir fitxers. Altres eines ben interessants d'Adobe són el Flash Player o el Shockwave Player.
Més informació actualitzada: http://www.adobe.com/es

Foxit Reader Foxit Reader Potent i ràpdi visualitzador de fitxers en format de document portàtil PDF de FOXIT. Permet veure i imprimir fitxers.
Una altra eina ben interessant és el Foxit PDF Editor.
Més informació actualitzada: http://www.foxitsoftware.com

PDFCreator PDFCreator
Crea arxius PDF des de qualsevol aplicació com la Llibreta, MS Office, Open Office, etc. Aquest programa simula una impressora, d'aquesta forma, totes les aplicacions amb opció per imprimir poden crear arxius PDF.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:PDFCreator

Notepad++ Notepad++
Editor de fitxers de text senzill, potent i fàcil d'utilitzar, amb forces prestacions per a l'edició i gran diversitat de connectors. Pot utilitzar-se per a tot, des de substitut directe de la Llibreta fins a entorn de desenvolupament integrat (IDE) de programació. Suporta diversos llenguatges de programació.
Més informació actualitzada: http://notepad-plus-plus.org

Openoffice Openoffice
L'OpenOffice inclou els següents mòduls: El Writer és una eina per crear documents, informes, butlletins de notícies i continguts per a llocs web. El Calc és un gestor de fulls de càlcul per fer operacions, analitzar i visualitzar les dades. L'Impress és per crear presentacions multimèdia efectives. El Draw per crear tota mena de gràfics. I Base, un mòdul de base de dades capaç de crear aplicacions de bases de dades autocontingudes, portables i multiplataforma.
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.
Més informació actualitzada: http://ca.openoffice.org

Text Pad Text Pad
Editor de fitxers de text senzill, potent i fàcil d'utilitzar. Pot utilitzar-se per a tot, des de substitut directe de la Llibreta fins a entorn de desenvolupament integrat (IDE) de programació. Incorpora un mètode d'abreviació del teclat, ajuda contextual, permet editar múltiples documents alhora, així com un corrector ortogràfic.
Més informació actualitzada: http://www.textpad.com


IniciProgramari educatiu


Programari educatiu


Open-Sankoré Open-Sankoré
Programa de codi obert i gratuït que es pot utilitzar en qualsevol pissarra digital interactiva, projectors o altres sistemes de projecció interactiva. Permet interactuar sobre una pissarra o superfície de treball escrivint, enganxant, dibuixant, subratllant o afegint objectes especials (vídeos, mapes, regles…). També permet desar i exportar els resultats. Disposa de versions per a Windows, Linux i Mac. Descàrrega versions Linux: a través del grup de software del YaST

Guia d'ús
Us el podeu descarregar de:
http://open-sankore.org/fr/telechargement

GCompris GCompris
És una aplicació lliure que conté un conjunt d'unes 50 activitats educatives orientades a l'alumnat entre 3 i 10 anys. GCompris proporciona una interfície d'usuari que dóna accés a diferents tipus de continguts educatius anomenats taulers.
Les activitats estan dividides en diversos blocs temàtics: activitats d'àlgebra, activitats de lectura, activitats d'experiències, activitats recreatives, activitats basades en el tauler i activitats sobre l'ordinador. S'executen sobre una finestra especial d'aplicació, decorada amb gràfics i icones de vistosos colors, d'acord amb les característiques dels seus destinataris.
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.
Més informació actualitzada: http://gcompris.net/-es-

GeoGebra GeoGebra
GeoGebra és un programari interactiu de matemàtiques que permet treballar Geometria, Àlgebra i Càlcul, desenvolupat en Java per Markus Hohenwarter de la Universitat de Salzburg per a l'aprenentatge de les Matemàtiques a secundària. Per una banda, GeoGebra es un sistema de geometria dinàmica. Permet fer construccions tant amb punts, vectors, segments,rectes, seccions còniques com amb funcions, que a posteriori es poden modificar dinàmicament. Per altra banda, es poden introduir equacions i coordenades directament.
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.

Squeak Squeak
Squeak és una eina multimèdia i multiplataforma de programari lliure que permet desenvolupar continguts i fer exercicis de programació tant a nens de 7 anys com a usuaris amb un alt nivell de programació. Utilitza tots els mitjans (text, vídeo, so, música, gràfics 2D, gràfics 3D, etc.), serveix per fer simulacions i facilita un entorn de desenvolupament en el qual persones no tècniques i infants poden construir programari educatiu. És una eina difícilment definible i categoritzable, els projectes són la unitat de treball on trobaríem: una eina, un llenguatge i un entorn de programació.
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat. Més informació actualitzada: http://www.squeak.org

Calidoscopi Calidoscopi
L'Alfawin Geomètric és un conjunt de programes en què s'aprofiten les capacitats gràfiques de l'ordinador i les possibilitats matemàtiques del dibuix geomètric per engrescar i motivar l'usuari a investigar lúdicament les formes, els colors de les figures i les relacions que s'estableixen en la composició. El Calidoscopi és una eina de creació lúdica, apta per a qualsevol tipus d'usuari. Els resultats moltes vegades són imprevisibles, però sempre espectaculars i inciten a passar una bona estona dibuixant i observant.
És una eina de treball creatiu a l'aula d'informàtica de les escoles , però el que de debò fa que aquest programa sigui una molt bona aplicació didàctica són els resultats obtinguts amb alumnes amb necessitats educatives especials. És una eina d'ús lliure dins el sistema educatiu de Catalunya en activitats sense ànim de lucre.

Magic Magic
L'Alfawin Geomètric és un conjunt de programes en què s'aprofiten les capacitats gràfiques de l'ordinador i les possibilitats matemàtiques del dibuix geomètric per engrescar i motivar l'usuari a investigar lúdicament les formes, els colors de les figures i les relacions que s'estableixen en la composició.
El Magic és una eina de creació lúdica, apta per a qualsevol tipus d'usuari, per treballar les simetries. És una eina d'ús lliure dins el sistema educatiu de Catalunya en activitats sense ànim de lucre.


IniciReproductors multimèdia i So digital


Reproductors multimèdia i So digital


Videolan VLC Videolan VLC
Reproductor multimèdia especialitzat en els diferents tipus de vídeo digital. És capaç de reproduir DVD i VCD, i arxius tipus .AVI, DVIX, etc.
Més informació actualitzada: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:VLC_media_player

Audacity Audacity
Editor d'àudio digital multipistes, amb funcions d'enregistrament, reproducció, importació i exportació a diversos formats, efectes VST i analitzador de freqüències. Formats WAV i MP3.
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.

Trobareu l'nstal·lador per al Windows a http://audacity.sourceforge.net/download/windows
Es recomana instal·lar també el codificador LAME (vegeu més avall), necessari per a crear fitxers MP3.
Més informació actualitzada: http://audacity.sourceforge.net

Lame Lame
És un codificador MP3 que pot ser utilitzat en diversos programes d'àudio. Converteix fitxers WAV (o altres formats de fitxer d'àudio) a MP3.
Aquest programa ja ve instal·lat per defecte a la Linkat.
Us podeu descarregar l'instal·lador per al Windows
Més informació actualitzada: http://lame.sourceforge.net


IniciAplicacions portables per Windows


Aplicacions portables per Windows


7-Zip Portable
Versió portable del compressor i descompressor 7-Zip

Blender Portable Blender Portable
Versió portable de l'eina d'animació i creació 3D Blender

GIMP Portable GIMP Portable
Versió portable de l'editor d'imatges GIMP per a Windows.

Inkscape Portable Inkscape Portable
Versió portable de l'editor de gràfics vectorials Inkscape per a Windows.

ClamWin Portable ClamWin Portable
Versió portable del popular antivirus ClamWin.

FileZilla Portable FileZilla Portable
Versió portable del client FTP FileZilla.

Firefox Portable Firefox Portable
Versió portable del navegador Mozilla Firefox.

Chrome Chrome
Versió portable del navegador Chrome.

Pidgin Portable Pidgin Portable
Versió portable del client de missatgeria instantània Pidgin.

Kompozer/NVU Portable Kompozer/NVU Portable
Versió portable del senzill editor web Kompozer/NVU.

Skype Portable Skype Portable
Versió portable de l'Skype.

Sunbird Portable Sunbird Portable
Mozilla Sunbird Portable és el senzill calendari Mozilla Sunbird empaquetat com a aplicació portàtil.

Thunderbird Portable Thunderbird Portable
Versió portable del client de correu Mozilla Thunderbird.

Foxit Reader Portable Foxit Reader Portable
Versió portable del lector de PDFs Foxit Reader.

Notepad++ Portable Notepad++ Portable
Versió portable de l'Editor de fitxers de text Notepad++.

OpenOffice.org Portable OpenOffice.org Portable
Versió portable del paquet d'ofimàtica OpenOffice.org.

GeoGebra Portable GeoGebra Portable
Versió portable del programa de geometria dinàmica GeoGebra.

Sudoku Portable Sudoku Portable
Sudoku Portable és el trencaclosques de col·locació que requereix paciència i una certa habilitat lògica.

VLC Media Player Portable VLC Media Player Portable
Versió portable del reproductor multimèdia VLC Media Player.


IniciPàgines web que allotgen programari


Portals que allotgen programari Observacions
Softcatala SoftcatalaDisposeu de versions traduïdes al català al web de softcatalà http://www.softcatala.org
SourceForge SourceForgeEl web SourceForge permet descarregar programari lliure. http://sourceforge.net
PortableApps.com PortableApps.comPortableApps.com allotja aplicacions portables. http://portableapps.com
Portablelinuxapps.org Portablelinuxapps.orgPortablelinuxapps.org allotja aplicacions portables. http://portablelinuxapps.org per a Linux
**Linkat**LinkatLa distribució de la Linkat ja porta incorporades moltes d'aquestes eines. http://linkat.xtec.cat


Inici