4.1: El Tinkercad
Amb l’aplicació web Tinkercad podeu dissenyar i modelar en 3D un objecte per la vostra ciutat intel·ligent. El primer que heu de fer és registrar-vos per poder iniciar sessió. Després d’això, apareix una pàgina d’inici en la qual podeu seleccionar l’idioma de la interfície i observar els dissenys emmagatzemats. Si és la primera vegada que entreu, encara no hi hauran dissenys guardats.
Si feu clic al botó Crear un diseño, apareixerà el pla de treball en el qual començar a dissenyar o modelar un objecte. Podeu importar un arxiu STL, OBJ o SVG que tingueu guardat a l’ordinador o també podeu crear el vostre disseny des de zero.
Per dissenyar o modelar teniu diversos elements diferenciats per categories com, per exemple, Formas básicas i Conectores. Al costat oposat hi ha un espai reservat per canviar el nom del treball que s’està realitzant i que es va autoguardant contínuament. Sota teniu les eines per duplicar el o els objectes seleccionats, les opcions de desfer i refer, un cub per controlar el punt de vista del disseny i eines per poder acostar-vos sobre aquest.
Per descobrir més funcions del Tinkercad, aneu a crear un objecte. Però abans heu de saber que quan dissenyeu un objecte, aquest s’imprimirà de baix cap amunt, capa a capa. La primera d’aquestes capes ha de descansar sobre la base de la impressora i, a mesura que la impressió avança, s’aniran col·locant sobre ella la resta.
Si el disseny inclou una part volada que supera els 45 graus d’inclinació, ha d’incloure’s en el modelatge els suports que l’aguantin. Aquests suports s’imprimiran i han de retirar-se després. Per això, és millor iniciar-se en la impressió 3D amb objectes que no tinguis parts volades o que aquestes no superin els 45 graus.
Ara sí, el primer pas per començar a dissenyar un objecte és pensar què es vol fer. En aquest cas serà un vianant. Aquest tindrà sis parts: un cap, el tronc del cos, dues cames i dos braços.
Comenceu pel cap. Fiqueu la vista en superior i arrossegueu fins al pla de treball un cub vermell. En aquest punt cal destacar que els colors dels elements serveixen per distingir les diferents formes utilitzades però que el color de l’objecte imprès serà el color del filament que s’hagi carregat a la impressora 3D.
Quan teniu un objecte al pla de treball, en aquest cas un cub, podeu veure uns quadradets que l’emmarquen. Si feu clic en un d’ells podeu canviar la longitud (X) i l’amplada (Y) de l’objecte. Per canviar l’alçada (Z) heu de fer clic al quadradet del centre.
Modifiqueu les mides d’aquest primer cub perquè siguin 10x10x15 mm (X x Y x Z). Quan estigui fet, arrossegueu un altre cub, canvie el seu color a groc, i feu que les seves mides siguin 25x30x15. Per canviar el color d’un objecte, heu de fer clic sobre ell i al menú Forma desplegat escollir un dels color que apareixen al fer-ne clic a Sólido.
Ara us heu d’apropar a les dues figures que teniu al pla de treball i, seleccionant el cub vermell i movent-lo amb les fletxes del teclat, feu que els dos cubs quedin enganxats.
Si s’ha fet bé, al canviar la vista a superior heu de veure que al seleccionar els dos cubs obteniu una amplada de 40 mm (10 del cub vermell + 30 del cub groc).
Si no ha sortit bé, aneu a la icona de la casa i després a una de les vistes del cub (dreta, per exemple) i comproveu que el cub vermell i el cub groc reposen sobre la línia negra. Aquesta línia representa la base de la impressora i el seu valor és 0.00.
Si volem col·locar un objecte enganxat a la base, hem d’arrossegar el triangle petit o punta de fletxa que apareix fins que la distància entre l’objecte i la línia negra sigui 0.00.
El següent pas és centrar el cub vermell sobre el cub groc de manera exacta. Per fer-lo, des de la vista superior, heu d’anar a l’eina Alinear. Quan es fa clic sobre ella apareixen uns puntets negres. Haureu de fer clic només en en el centre vertical.
El resultar ha ser ser aquest:
En aquest moment, podeu seleccionar les dues figures i convertir-les en un objecte únic amb l’eina Agrupar. Al fer-ho, veureu que s’ha posat tot d’un mateix color.
Ja tenim el tronc i el cap del vianant. Per fer les cames, arrossegueu un cub, li canvieu el color a verd i les seves mides perquè siguin 7x10x15. Quan estigui, feu clic a l’eina Duplicate i, a continuació, amb les fletxes del teclat separeu la còpia que s’ha creat del cub original.
Després, enganxeu els dos cubs verds sota l’objecte vermell.
Ara, d’un en un, heu de alinear cada cub verd a un extrem del cos del vianant i, quan estigui, agrupar-ho tot. Si s’ha fet bé, l’amplada total és de 50 mm.
Per últim, heu de fer els braços. Arrossegueu al pla de treball un cub i li canvieu el color a blau. Després indiqueu que les seves mides siguin 5x13x15 i el dupliqueu. Arrossegueu cada cub a un costat del cos del vianant i gireu un -50 graus i l’altre, 50 graus. Per fer-ho, heu de fer clic sobre el cub i introduir els graus a l’espai de la fletxa arquejada de doble punta que apareix.
Quan els dos cub blaus estiguin girats, els heu de desplaçar fins que quedin enganxats al cos. Seguidament, ja podeu agrupar-ho tot per, després, fer clic a Exportar per guardar aquest disseny en STL.
Aquí teniu un vídeo amb tots els passos a seguir al Tinkercad: