Tema 2: Instruccions per a la talladora làser


Podeu utilitzar la talladora làser per fabricar edificis i altres objectes (rètols, arbres, contenidors, etc.) que completin la vostra ciutat intel·ligent.

La màquina permet tallar o gravar diferents materials (fusta, cartolina, foam, etc.) gràcies a la gran precisió d’un raig làser que segueix el trajecte d’un disseny 2D creat prèviament a l’ordinador.

El material que es vol marcar, gravar o tallar s’ha d’estendre sobre la plataforma de la màquina. A continuació, s’encén un raig làser perquè es mogui per sobre del material, eliminant la part que va cremant.

Mentre el làser s’està movent sobre el pla horitzontal (eixos X i Y) cal estar atents al fet que no s’acumuli massa fum o es generi flama. Quan el làser s’atura i la màquina emet un senyal auditiu és el moment d’extreure el material amb el disseny acabat.

La talladora làser és la màquina més perillosa d’un fab lab, ja que comporta diferents riscos: radiació làser, inhalació de fum, cremades i incendi. Per protegir-vos, es requereix l’ús d’ulleres de protecció, l’activació d’un extractor de fum i treballar amb la coberta de la màquina tancada. També es recomana romandre atent al treball de la màquina i, en cas d’accident o flama, prémer el polsador d’emergència, que interromp el circuit elèctric i atura el moviment del raig làser, i desactivar l’extractor de fum.

En el mercat podeu trobar diversos models de talladores làser. En aquest tema, quan es parla de la màquina, s’està fent referència a la talladora làser model SH570 de Shenhui.

Els fab lab exigeixen responsabilitat individual de l’usuari en la seguretat, neteja i funcionament. Per això, abans de començar a treballar en un fab lab heu d’aprendre a fer-ho sense ocasionar mal a altres persones ni a les màquines i us heu de comprometre a deixar l’espai de treball net i ajudar en el manteniment de les eines.

En aquest tema veureu com preparar un disseny per a la talladora làser amb:

  • L’Inkscape
  • L'RDWorks