Què en sabem avui, dels projectes?
Una de les característiques de l'aprenentatge per projectes és el treball integrat de diferents àmbits de coneixement.
Aquest treball integrat contribueix a que els estudiants, en finalitzar la seva etapa obligatòria, desenvolupin la competència matemàtica?
Com podem contribuir a que els estudiants aprenguin idees i conceptes i siguin capaços d'aplicar-los en diferents àmbits de la seva vida?
Com podem aprendre matemàtiques treballant per projectes? i quines matemàtiques?
Previ a això volem compartir els referents del treball per projectes en general:
- El treball per projectes a la Xarxa de Competències Bàsiques
- El programa FAIG del CESIRE
- EAS: Experiències d'aprenentatge amb sentit
- PBL Essentials
Xarxa de Competències Bàsiques
Des de l'espai web de la Xarxa de Competències Bàsiques podeu accedir al document Treball per projectes: Aprenentatge autèntic que recull la feina de 4 anys de la xarxa.
A partir de dinàmiques per compartir significats i identificar tasques de treball interdisciplinari, globalitzat o per projectes que ja es fan a l'escola, proposen taules d'indicadors per valorar-los i, a partir de la reflexió que s'ha generat, planificar nous projectes o millorar els que ja es fan. Es prenen decisions sobre la implementació del projecte al centre, ajudats per graelles que contemplen múltiples aspectes, i es proposen rúbriques d'avaluació del procés de creació. El document acaba amb una àmplia bibliografia, amb documents propis de la Xarxa CB i d'altres documents de referència.
Faig, Fent per Aprendre Imaginant Globalment
El programa FAIG, Fent per Aprendre Imaginant Globalment del CESIRE es presenta com una oportunitat per crear entorns d’aprenentatge amb sentit, on posar l’alumnat al centre, sentint la seva veu per a crear un món millor on viure i conviure. Dins els objectius del programa trobem:
- Aprofundir i consolidar l’Aprenentatge per Projectes com a línia pedagògica de centre
- Vincular els projectes de treball amb els desafiaments socials de les persones i el planeta, perquè esdevinguin Projectes d’Aprenentatge amb Sentit per a l’alumnat
Presenten als centres una caixa d'eines dinàmiques per a la fonamentació,la reflexió sobre la pràctica i el disseny de projectes FAIG. Properament hi tindreu accés des del seu espai web.
Experiències d'Aprenentatge amb Sentit
El projecte EAS, Experiències d'aprenentatge amb sentit del CESIRE, a través del seu programa de formació a centres ofereix un eina de validació de les experiencies d'aprenentatge i de disseny d'aquestes experiències a través de la modelització.
La bastida per al disseny d'Experiències d'Aprenentatge amb Sentit és molt complerta i ben pautada i parteix del cicle de l'aprenentatge incorporant la veu de l'alumne als diferents moments del procés de creació.
Project Based Learning Essentials
Els PBL Essentials són un recull de les característiques essencials per l'aprenentatge basat en projectes que les escoles High Tech High de San Diego.
Defineixen com a característiques essencials:
- Llançament del Projecte
- Qüestions Essencials
- Ideació
- Disseny
- Esbós i revisió
- Crítica
- Avaluació
- Exhibició
- Reflexió
I de cada un mostra un vídeo explicatiu, una explicació i alguns documents.
Per exemple el del vídeo explicatiu sobre l'apartat del llançament del projecte: