VídeoMAT
- Font: Diferents centres. Projecte que neix al CREAMAT
- Durada: Un trimestre
- Etapa: Qualsevol
- Àmbits implicats: Matemàtiques i altres, en funció de la temàtica
- Producte final: Vídeo de 3 min per respondre una pregunta amb ajuda de les matemàtiques
- Enllaç al VídeoMat.
El vídeoMat, matemàtiques per respondre preguntes, és un projecte en el qual els i les alumnes creen vídeos on es responen preguntes que posen de manifest aplicacions de les matemàtiques o la seva presència en l’entorn.
S'adreça a alumnat de totes les etapes educatives, cosa que fa que la proposta varii en uns o altres cursos. En les diferents fases del projecte és natural que els i les alumnes comptin amb el guiatge i el suport de mestres i professorat. Aquesta necessitat es fa especialment evident en les primeres etapes educatives, però en la mesura que sigui possible convé que sigui l’alumnat qui porti a terme totes les tasques.
Els participants hauran de crear un vídeo d’una durada màxima de 3 minuts. El vídeo ha de ser la resposta a una pregunta concreta que posi de manifest les aplicacions de les matemàtiques o la seva presència en l’entorn. L’àmbit d’aplicació o presència de les matemàtiques pot ser qualsevol: art, ciència, tecnologia, vida quotidiana, economia, societat… El contingut dels vídeos pot consistir en la narració argumentada de la resposta, o s’hi poden incorporar també descripcions del procés seguit per obtenir-la. Els dos enfocaments, i qualsevol altre de combinat, es consideren valuosos sempre que contribueixin a promoure una vivència de les matemàtiques que incorpori les seves aplicacions.
Totes les ombres són iguals? Escola Jungfrau (Badalona , Barcelona) vídeoMAT2017
El “format” de la gravació és lliure. Pot incloure qualsevol tipus de recurs expositiu i audiovisual (descripcions, imatge, so, ficcions, teatralitzacions, entrevistes, gravacions d’aula…), així com qualsevol efecte de muntatge.
Poden ser criteris de valoració dels treballs
- L’interès de la pregunta en el marc de l’àmbit de presència o aplicació de les matemàtiques.
- La correcció i la coherència dels continguts matemàtics que es treballin.
- L’adequació de la resposta a la pregunta formulada.
- La claredat en l’exposició de la resposta o del procés pel qual s’hi ha arribat.
- L’adequació del discurs narratiu i visual al servei del que es vol explicar.
- L’originalitat i la creativitat de la producció i de la posada en escena.
- L’adequació, atès el nivell educatiu, de la implicació de l’alumnat en totes les fases del procés de creació del vídeo.
- La utilització de músiques i imatges pròpies, lliures o de les que es tinguin els drets d’ús.
Quant trigaria tota la població mundial a ser infectada per zombis? Col·legi Sant Bonaventura (Vilanova i la Geltrú, Barcelona) vídeoMAT2016
Trobareu idees als diferents apartats de la pàgina web. Per exemple:
Per veure produccions i exemples podeu consultar la col·lecció permanent, que recull els vídeos més ben valorats de cada edició a les diferents categories.