Sistema solar a escala
- Font: INS Marta Mata de Montornès del Vallès (i altres)
- Durada: 1 mes
- Etapa: Totes
- Àmbits implicats: Matemàtiques i Ciències
- Producte final: Un sistema solar a escala.
- Enllaç al Sistema solar a escala.
El projecte Sistema solar a escala és un clàssic. Es pot abordar de maneres molt diverses, ens permet treballar aspectes de proporcionalitat, grans nombres, i interactuar amb l'entorn proper (del municipi, de la comarca) creant un itinerari de manera que al llarg del recorregut trobem els planetes del sistema solar.
Proporció de la distància i mida entre la Terra i la Lluna
Com a activitat d'introducció us proposem que, sense més informació, tots els alumnes del grup situïn, per exemple, una pilota que representi la lluna respecte d'una que representa la terra. O que, d'una caixa de pilotes de diferents mides, seleccionin dues de manera que les mides relatives terra-lluna siguin proporcionals a les de les pilotes triades. És una activitat molt interessant perquè ens sorprèn veure que ens ho imaginem tot molt més petit i molt més a prop. I també perquè si parlem de les proporcions aprenem ràpidament una estratègia que ens serveix per a totes les mides:
- La lluna està a una distància de 30 terres.
- El diàmetre de la terra és gairebé de 4 vegades el de la terra.
La relació Terra-Sol és molt més difícil de veure. Els diàmetres està en relació 1:100, de manera que dins un sol hi caben un milió de terres.
Sistema solar a escala
També podem acabar construint un sistema solar a escala, però no amb la doble escala de la distància de diàmetres dels planetes i la distància entre ells.
Si partim d'un sol de 1,40 m, que ens permetria tenir una terra de 1.2 cm de diàmetre, la distància de la terra al sol seria de 149 metres, i potser podríem representar-los a l'escola o a un carrer proper, però la distància del sol a Plutó seria 40 vegades més gran, per tant l'hauríem de situar a uns 6 km.
Aquí podeu veure un sistema solar a escala, a partir d'un sol de 60 cm de diàmetre, treballat pels alumnes de l'escola ARCE de Reus.
Altres propostes
Durant el projectes us poden anar bé diferents idees per ajudar a les moltes propostes a la web que el desenvolupen: Activitats per ajudar a treballar les escales, vídeos d'aula, projectes municipals de gran abast… Per exemple:
VideoMAT plus
A la campanya del CREAMAT VideoMAT Plus, hi ha un article dedicat a exemples d'activitats sobre el sistema solar: com saber quant mesura el sistema solar, quants bolígrafs caldrien per dibuixar l'equador, perquè la lluna passa de ser nova a plena, exemples de sistemes solars a escala i, fins i tot, un vídeo que es pregunten si variaria molt el radi de la terra si el perímetre augmentés en 10m:
Activitats de l'ARC
Al repositori ARC podeu trobar diverses activitats vinculades a STEM a l'espai. STEM a l'espai són unes jornades bianuals que es realitzen al voltants de l'octubre celebrades conjuntament entre el departament d'educació i la UPC. A l'ARC hi podeu trobar activitats per construir models i maquetes, disseny de missions, durada del dia i la nit al llarg de l'any, com de gran és el sol i, fins i tot, una activitat de mesura de la terra utilitzant GeoGebra 3D com va fer Eratòstenes:
STEM a l'espai a l'aula
En aquest web hi podeu trobar diverses propostes de com portar l'espai a l'aula, com trobar quins són els fruits esfèrics que es correspondrien a cada planeta si volguéssim mantenir les proporcions:
Proposta: "Tan lluny, tan gran" al node Stem a l'Espai del CESIRE