Perquè és important conèixer el teu grup sanguini?
- Font: Clara Pelegrín de l'escola Joan Coromines de Mataró
- Durada: 20h
- Etapa: Primària
- Àmbits implicats: Matemàtiques i Medi
- Producte final: Vídeo promocional, acte de recollida de sang
- Enllaç: al projecte
Aquest projecte sorgeix la primera setmana del curs, a partir d'una pregunta d'una alumna que vol saber per què és important la demanda que hi ha dins l'agenda que els hi acaben de donar i què vol dir: grup sanguini i RH
A partir d'aquí, la mestra es proposa diferents objectius i els hi fa estirar la pregunta ben amunt.
Descobreixen el grup sanguini de cadascú d'ells, classifiquen els tipus, recullen les dades, les representen i ho mostren a l'aula:
Comparen la proporció entre grups amb la informació estadística que han trobat de la població mundial i de l'Estat. A partir d'aquí introdueixen els percentatges i volen saber les proporcions de cada grup sanguini, segons tipus i RH. I això es busca dins de la mateixa aula:
Després descobreixen que el 8% de la nostra massa és sang, i es pregunten quanta sang té cadascú d'ells dins el seu cos. Es dediquen a pesar-se i per tant, saber quina quantitat de sang té cadascú dins, es compara amb volums reals per visualitzar mesures.
Segueixen amb altres reptes per saber qui és compatible amb qui. I tot aquest coneixement acumulat es preparar per presentar al I congrés de ciències de l'escola.
Amb tot això, es decideix muntar una campanya de donació de sang a l'escola. Es posen en contacte amb el Banc de Sang i Teixit, els hi fan una visita on els hi expliquen tot el procés de donació. Creen un logo, un lema i fins i tot fan un vídeo per promocionar la campanya de donació de sang:
Donació de Sang al Coromines 4/6/18 from Escola Joan Coromines on Vimeo.
També es redacta una notícia per una revista municipal, es fan pancartes i cartells per penjar a diferents botigues del barri. Finalment, durant el dia de la campanya participen 73 voluntaris, es fan 60 donacions de les quals 20 són persones novelles: