Matemàtiques i risc
- Font: Michelle Dobrowolski & Hart Ford via PBL essentials de High Tech High.
- Durada: 9 setmanes
- Etapa: A partir de Cicle superior de Primària i ESO
- Àmbits implicats: Matemàtiques, Tecnologia i Economia
- Producte final: Construcció d'un model de muntanya russa
En aquesta proposta de HTH, els estudiants relacionen el risc en prendre decisions amb una muntanya russa, que dissenyen ells mateixos, a partir de l'ús de diverses funcions matemàtiques de primer grau, segon grau o exponencials. En funció del grau d'abstracció que li vulguem donar, podem estirar l'activitat fins al nivell d'ESO que ens interessi. Per aquest motiu hem definit la tasca com a desenvolupable a partir del cicle superior de Primària.
En síntesi avaluem el risc d'una situació a partir d'un model que pot ser representat amb amb una funció matemàtica. Després, a partir de bones preguntes, es pot relacionar amb altres situacions quotidianes. Aquesta és la idea del treball matemàtic: generar models que, amb les seves limitacions, són aplicables a situacions diverses.
Preguntes:
- Com afecten els factors socials i l'accés al control de la natalitat a l'embaràs d'adolescents?
- Què he de fer després de l'institut?
- Quin tipus de proteïna he de menjar?
Com s'organitza la tasca? (1) Disseny de la muntanya russa: Document base del treball. Primer caldrà planificar com utilitza les tres funcions abans mencionades en el disseny de la construcció. Després caldrà comprovar el seu funcionament.Podeu consultar aquest article amb l'explicació en detall i referències.
Aquí teniu una breu explicació en anglès d'aquesta part del projecte:
En els següents vídeos es mostren més models de creació de muntanya russa en paper amb la intenció de donar idees
(2) Construcció i avaluació del seu funcionament. En aquest enllaç hi podeu trobar un model de bastida.
(3) Mesurar diferents pendents i els corresponents riscos sortint al carrer observant rampes i visitar un parc de monopatins.
(4) Trobada en grups per tal de discutir al voltant de les dificultats trobades. Cada alumne decideix una planificació de la tasca que cal fer per escollir quina situació en vol estudiar el risc. Una possible bastida per fer l'estudi pot ser aquest document.
(5) En la part final l'ús de jocs de taula proporciona un bon recull de punts de partida per tal de valorar situacions de risc. En aquest enllaç teniu un document per l'alumnat i en aquest altre enllaç una rúbrica per avaluar l'estudi del joc de taula.
En aquest últim vídeo hi ha una explicació de com portar a terme aquesta última part:
Alguns d'aquests jocs són: Monopoly, Uno, Carcassone i d'altres que, creiem, no són tan coneguts però que convindrà experimentar.