Polibricks
- Font: Diverses procedències: Berta Vila, Grup Matgi i Manel Martínez.
- Durada: 3 sessions o més
- Etapa: Totes les etapes educatives
- Àmbits implicats: Matemàtiques, tecnologia i Educació Visual i plàstica
- Producte final: Políedres amb tetrabricks
- Enllaç al projecte: Punt singular.
El repte és clar: Construir una col·lecció de poliedres amb arestes fetes de làmines de tetrabrick. I a partir d'aquí comença la investigació:
- Quina mena de poliedres?
- Quines col·leccions de poliedres hi ha?
- Ens limitem als poliedres platònics, regulars, fets de polígons regulars tots del mateix tipus?
- O ens atrevim també amb els poliedres arquimedians, semirregulars, en que apareixen diferents polígons regulars, però seguim tenint tots els vèrtex iguals?
I ara, seguim investigant:
Com han de ser els angles? Hi ha una primera part fàcilment abordable, i molt pròpia de les sessions de geometria a secundària: quant mesuren els angles dels polígons regulars. Però … què passa quan hem d'unir polígons per formar poliedres? El tetraedre, l'octaedre i l'icosaedre estan formats de triangles equilàters, amb angles de 60º, però què passa quan unim 3, 4 o 5 triangles en un mateix vèrtex?
En Manel Martínez al bloc Punt singular ens diu que aquesta activitat:
- La poden realitzar alhora tots els alumnes. És una activitat inclusiva, no necessita de grans coneixements previs per part de l’alumnat i poden treballar conjuntament alumnes de diferents nivells. Tots aporten al resultat final.
- Té un fort component artístic que, sense moltes dificultats, permetrà que els resultats llueixin en el centre.
- De seguida i de forma natural, portarà els alumnes a investigar sobre les característiques dels políedres, així com els seus elements: arestes, vèrtexs, cares, angles, díedres, etc.
- Es pot realitzar a qualsevol curs de l’ESO, per tant, és una bona activitat intercursos o internivells.
- És una activitat de llarg recorregut: en funció de l’alumne es pot estirar més i, fins i tot pot esdevenir un projecte de recerca.
- Té un cost molt baix i demana de la implicació de tots per tal de realitzar-se. És una activitat col·laborativa.
Aquestes imatges corresponen a la web de l'INS de Cabrils que va portar aquest projecte des de l'aula de Tecnologia.
En podeu trobar també referències a la campanya "Matemàtiques per emportar" del CREAMAT.
El grup Matgi de Girona, entre ells, la Sandra Soliguer, la Berta Vila, en Raül Fernández i en Guillem Bonet, van presentar al c2em un vídeo explicant com construir polibricks, i entre moltes altres coses, es poden trobar els "brick-consells" que us ajudaran a optimitzar la construcci:
També ens comparteixen la presentació de la conferència que van realitzar a las jornadas para el aprendizaje y enseñanza de las matemáticas (JAEM) on se'ns expliquen diversos poliedres que es poden construir amb polibricks.